Τραμπ: Με τον νόμο περί κατασκοπίας η παραπομπή του πρώην πρόεδρου των ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τραμπ: Με τον νόμο περί κατασκοπίας η παραπομπή του πρώην πρόεδρου των ΗΠΑ
Για να καταδικαστεί ο Τραμπ, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να αποδείξει πέρα από κάθε εύλογη αμφιβολία ότι κράτησε εσκεμμένα τα έγγραφα και απέτυχε να το παραδώσει στην κυβέρνηση.

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει γίνει το πιο υψηλού προφίλ πρόσωπο που αντιμετωπίζει ποτέ ποινικές διώξεις βάσει του νόμου περί κατασκοπείας, για παράνομη διατήρηση ευαίσθητων αρχείων που σχετίζονται με την εθνική άμυνα. Συνολικά, ο Τραμπ αντιμετωπίζει 37 ποινικές κατηγορίες, οι 31 από τις οποίες σχετίζονται με απόρρητα ή άκρως απόρρητα έγγραφα. Κατηγορείται επίσης για παρακώλυση δικαιοσύνης, συνωμοσία, απόκρυψη και ψευδείς δηλώσεις.

Τι αφορά ο νόμος περί κατασκοπίας

Όπως αναφέρει το Reuters, Ο νόμος περί κατασκοπείας είναι ένας νόμος κατά της κατασκοπείας, που θεσπίστηκε από το Κογκρέσο λίγο μετά την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το νόμος ποινικοποιεί ένα ευρύ φάσμα πράξεων που σχετίζονται και με τον λάθος χειρισμό ευαίσθητων κυβερνητικών αρχείων που συνδέονται με την «εθνική άμυνα», όρος που αναφέρεται γενικά σε στρατιωτικά αρχεία που εάν αποκαλυφθούν θα μπορούσαν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Με την πάροδο των ετών, ο νόμος χρησιμοποιήθηκε ως νομικό εργαλείο από το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη δίωξη ατόμων που κρίθηκαν ύποπτοι ως σοβιετικοί κατάσκοποι, έως διάσημους πληροφοριοδότες του κοινού όπως ο Ντάνιελ Έλσμπεργκ, ο οποίος διέρρευσε τα έγγραφα του Πενταγώνου και ο 'Εντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην σύμβουλος πληροφοριών που διέρρευσε το απόρρητα αρχεία της Υπηρεσίας Ασφαλείας για να αποκαλύψει την ύπαρξη προγράμματος εγχώριας παρακολούθησης.

Κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων Ομπάμα και Τραμπ, μερικές από τις πιο υψηλού προφίλ διώξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης για κατασκοπεία, στόχευαν κυβερνητικούς υπαλλήλους που διέρρευσαν απόρρητες πληροφορίες στον Τύπο ή στον ιστότοπο Wikileaks, όπως η πρώην στρατιωτική αναλύτρια πληροφοριών του αμερικανικού στρατού Τσέλσι Μάνινγκ. Η Μάνινγκ καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκιση, αν και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αργότερα μείωσε την ποινή της.

Ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, έχει επίσης κατηγορηθεί βάσει του νόμου περί κατασκοπείας και μάχεται κατά της έκδοσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πώς ισχύει ο νόμος περί κατασκοπίας στην περίπτωση του Τραμπ

Το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα Τζακ Σμιθ κατέθεσε κατηγορίες εναντίον του Τραμπ, αφού το FBI ερεύνησε το θέρετρο της Φλόριντα όπου ζει τον Αύγουστο του 2022 και εντόπισε περίπου 13.000 κρατικά αρχεία, περίπου 100 από τα οποία είχαν επισημανθεί ως απόρρητα ή άκρως απόρρητα - το υψηλότερο επίπεδο ταξινόμησης, που προορίζεται για τα πιο μυστικά αρχεία της κυβέρνησης. Συνολικά, οι εισαγγελία ανέφερε ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ διατηρούσε στην κατοχή του αδικαιολόγητα 337 απόρρητα αρχεία.

Ο Τραμπ έχει αρνηθεί προηγουμένως ότι παραβίασε το νόμο, υποστηρίζοντας ότι αποχαρακτήρισε τα εν λόγω αρχεία και ότι οι ευρείες προεδρικές του εξουσίες του έδωσαν την εξουσία να αποκαλύψει ή να αποχαρακτηρίσει υλικό.

Ωστόσο, ο ίδιος ο νόμος περί κατασκοπείας δεν απαιτεί ρητά από τους εισαγγελείς να αποδείξουν ότι τα ίδια τα αρχεία ήταν απόρρητα και ούτε ο Τραμπ, ούτε οι δικηγόροι του έχουν προσκομίσει στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι αποχαρακτηρίστηκαν ποτέ. Οι εισαγγελείς έχουν κατηγορήσει τον Τραμπ για παραβίαση ενός τμήματος του νόμου περί κατασκοπείας, που ισχύει για κάποιον που έχει «μη εξουσιοδοτημένη κατοχή» πληροφοριών εθνικής άμυνας.

Αυτό το τμήμα του νόμου καθιστά έγκλημα τη σκόπιμη διατήρηση των πληροφοριών και την αποτυχία παράδοσης τους στον κατάλληλο κυβερνητικό αξιωματούχο των ΗΠΑ.

Τι θα πρέπει να αποδείξουν οι εισαγγελείς

Για να καταδικαστεί ο Τραμπ, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να αποδείξει πέρα από κάθε εύλογη αμφιβολία ότι κράτησε εσκεμμένα τα έγγραφα και απέτυχε να το παραδώσει στην κυβέρνηση.

Οι εισαγγελείς δεν χρειάζεται να αποδείξουν ότι ο Τραμπ γνώριζε ότι ήταν πληροφορίες που αφορούσαν την εθνική άμυνα, αλλά ότι ένας λογικός άνθρωπος θα έπρεπε να το γνωρίζει.

Μέρος των αποδεικτικών στοιχείων της κυβέρνησης, πιθανότατα θα αφορά στις κινήσεις που έκανε για να επιστραφούν τα αρχεία (που στην περίπτωση του, δεν έκανε).

Αυτό περιλαμβάνει στην προσπάθεια διάρκειας ενός έτους από την Εθνική Υπηρεσία Αρχείων των ΗΠΑ, η οποία επικοινώνησε επανειλημμένα με τον Τραμπ μέσω των δικηγόρων του, για να του ζητήσει να επιστρέψει τα αρχεία που λείπουν.

Ενώ ο Τραμπ συμφώνησε τελικά να στείλει στην υπηρεσία 15 κουτιά με υλικό ένα χρόνο μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ορισμένα από αυτά τα αρχεία χαρακτηρίστηκαν ως διαβαθμισμένα και τα κουτιά που απέστειλε δεν περιλάμβαναν όλα τα αρχεία που είχε στην κατοχή του.

Ακόμη και όταν το υπουργείο Δικαιοσύνης προσπάθησε να ανακτήσει τα υπόλοιπα αρχεία με κλήτευση, ο Τραμπ παρέδωσε μόνο 38 επιπλέον σελίδες που είχαν χαρακτηριστεί ως διαβαθμισμένες.

Χρειάστηκε ένα εγκεκριμένο από το δικαστήριο ένταλμα έρευνας, για να μπορέσει το FBI να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των αρχείων που είχαν απομείνει στην κατοχή του.

Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει επίσης στοιχεία από τον ίδιο τον πληρεξούσιο δικηγόρο του Τραμπ, ο οποίος αναγκάστηκε να καταθέσει σε σώμα ενόρκων σχετικά με τις επικοινωνίες του με τον Τραμπ. Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ προσπάθησε να πείσει τον δικό του δικηγόρο να πει ψέματα στην κυβέρνηση για την ύπαρξη των αρχείων, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ζητήσει από τον δικηγόρο να τα καταστρέψει ή να τα κρύψει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider