Η Grant Thornton, αναγνωρίζοντας την κομβική σημασία της βιωσιμότητας και των ESG κριτηρίων στην ανάπτυξη μίας ισχυρής επιχειρηματικής στρατηγικής, έχει αναπτύξει μία σειρά από εξειδικευμένες υπηρεσίες εταιρικής υπευθυνότητας και βιώσιμης ανάπτυξης (ESG & Sustainability).
Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, η εταιρία που αποτελεί πρωτοπόρο σε θέματα ESG και βιώσιμης ανάπτυξης και διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην κατανόηση και την εφαρμογή των κριτηρίων ESG από τις επιχειρήσεις, διοργάνωσε εκδήλωση με τίτλο “Go Beyond ESG reporting: Emerging Challenges & Opportunities”, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Ιουνίου στο Athenaeum InterContinental Athens Hotel. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Σαράφογλου.
Επισημαίνεται πως στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν ενδιαφέρουσες συζητήσεις για θέματα που άπτονται των Νέων Ευρωπαϊκών προτύπων σύνταξης Απολογισμών ESG (EFRAG – ESRS), καθώς και αναφορικά με τις τρέχουσες προκλήσεις και ευκαιρίες που επρόκειτο να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, όσον αφορά στον έλεγχο της μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης. Στα πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν διακεκριμένοι εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και επιχειρηματικών ομίλων, ανταλλάσσοντας απόψεις και καταθέτοντας πρωτότυπες ιδέες και προτάσεις, σχετικά με τις παρούσες προκλήσεις στην ανάπτυξη των εκθέσεων αυτών, αλλά και την ετοιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων ως προς τους ελέγχους των στοιχείων ESG και τη συνακόλουθη συμμόρφωσή τους με τα κριτήρια αυτά.
Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Nathalie Hilmi, Lead Author IPCC, Section Head of Environmental Economics, Scientific Center of Monaco, η οποία ανέλυσε τη σπουδαιότητα των κλιματικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Οι επικρατούσες συνθήκες είναι ασύμβατες με έναν βιώσιμο, δίκαιο κόσμο. Ο υπάρχων στρατηγικός σχεδιασμός και ο ρυθμός υλοποίησής του είναι ανεπαρκής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αφού οι δυσμενείς επιπτώσεις της θα συνεχίσουν να εντείνονται σε παγκόσμια κλίμακα και καμία περιοχή του κόσμου δε θα μείνει ανεπηρέαστη. Η κλιματική αλλαγή είναι μια υπαρξιακή απειλή για την ανθρώπινη ευημερία, τα μέσα διαβίωσής μας, την παγκόσμια οικονομία, αλλά και για το φυσικό περιβάλλον στο οποίο βασιζόμαστε για να επιβιώσουμε και να ευδοκιμήσουμε. Ωστόσο, με γρήγορη, αποτελεσματική και συντονισμένη δράση είναι δυνατό να οικοδομηθεί ένα βιώσιμο και περιβαλλοντικά φιλικό μέλλον για όλους».
Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Γιώργος Δεληγιάννης, Senior Partner, Head of Advisory, Grant Thornton, επισήμανε ότι: «Ένα κύριο ερώτημα που υπάρχει σήμερα στις επιχειρήσεις είναι κατά πόσο το πλαίσιο ESG αποτελεί υποχρεωτική συμμόρφωση ή τελικά πώς αυτό μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη και την εξέλιξη μιας επιχείρησης. Είμαστε πεπεισμένοι, ότι το πλαίσιο ESG με το οποίο πρέπει να συμμορφωθούν οι επιχειρήσεις, μπορεί να αποτελέσει ένα μοχλό ανάπτυξης, εξωστρέφειας και σταθερότητας μιας επιχειρηματικής προσπάθειας. Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που θα αναδειχθούν στις επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν ESG πολιτικές, θα επηρεάσουν την σχέση με τους πελάτες, με τους επενδυτές, με τους παρόχους χρηματοδότησης και με το προσωπικό τους».
Παράλληλα, χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους απηύθυνε η Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος του δικτύου CSR Hellas, η οποία επεσήμανε ότι οι επιχειρήσεις πλέον δεν αρκεί να προετοιμάζουν και δημοσιεύουν έναν Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης, αλλά θα πρέπει να αλλάξουν τη στρατηγική τους και να ενσωματώσουν συνολικά τα θέματα ESG. Στη συνέχεια, η Κατερίνα Κατσούλη, ESG & Sustainability Director, Grant Thornton, και Μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων EFRAG Technical Expert Group αναφέρθηκε στα Νέα Ευρωπαϊκά πρότυπα σύνταξης Απολογισμών ESG (EFRAG ESRS), σημειώνοντας ότι: «Τα νέα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Απολογισμών Βιώσιμης Ανάπτυξης EFRAG-ESRS έχουν δομηθεί προκειμένου να καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων της οδηγίας CSRD σχετικά με τη βιωσιμότητα. Σχετικές γνωστοποιήσεις επεκτείνονται πλέον στην αλυσίδα αξίας της επιχείρησης που έχει τη σχετική υποχρέωση, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων και των υπηρεσιών της, των επιχειρηματικών σχέσεων και της αλυσίδας εφοδιασμού της. Για το λόγο αυτό, η ανάπτυξη Απολογισμών Βιωσιμότητας εξελίσσεται σε ένα απαραίτητο και πολύ χρήσιμο εργαλείο για τις εταιρίες. Η ανάπτυξή του είναι πολύ πιο απαιτητική και θα είναι επιτυχής μόνον κάτω από ένα νέο πλαίσιο συστηματικής δράσης (στρατηγική ESG), καταγραφής και παρακολούθησης όλων των θεμάτων Βιώσιμης Ανάπτυξης».
Στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε με θέμα «Ποιες είναι οι τρέχουσες προκλήσεις στην ανάπτυξη των Εκθέσεων ESG;» συμμετείχαν η Μαρία Θεοδουλίδου, Group Finance Director - Controlling, Planning & CG, Όμιλος FOURLIS, η Καλλιόπη Μπενετάτου, Γενική Διευθύντρια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Σοφία Μυλοθρίδου, Communications Senior Specialist, ΣΙΔΕΝΟΡ και ο Επαμεινώνδας Χάνδρος, Transformation & Risk Director, Attica Group. Οι ομιλητές ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί μεγάλες αλλαγές, αφού πλέον το μεγαλύτερο κομμάτι των εκθέσεων των εταιριών αφορά το ESG Reporting, συγκριτικά με την οικονομική πληροφόρηση. Είναι πολύ μεγάλη πρόκληση η ανάπτυξη των εκθέσεων να αποτελεί κομμάτι της εταιρικής κουλτούρας στο οποίο συμμετέχει όλη η εταιρία, θέτοντας νέους στρατηγικούς στόχους και ακολουθώντας νέα πρότυπα. Η εκπαίδευση των ανθρώπων και η συνεργασία των τμημάτων είναι εξαιρετικά σημαντική προκειμένου να επέλθει η αλλαγή στην κουλτούρα των εταιριών αναφορικά με τους Απολογισμούς ESG. Επιπλέον, όπως επισημάνθηκε, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συμμετέχει ενεργά ως εποπτική αρχή στην ενημέρωση των εποπτευόμενων στα θέματα ESG και στο κατά πόσο ενσωματώνονται όλα τα πρότυπα στην μη χρηματοοικονομική τους πληροφόρηση, ώστε να υπάρχει ένα ενιαίο πλαίσιο.
Παράλληλα, η Αθηνά Μουστάκη, Partner, Head of Environmental, Social, Governance, Risk & Compliance, Grant Thornton, παρουσίασε και ανέλυσε την έρευνα της Grant Thornton,με αντικείμενο τα χαρακτηριστικά και τις τάσεις σχετικά με τη δημοσίευση των Απολογισμών Βιωσιμότητας στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι: «Η δημοσίευση Απολογισμών Βιωσιμότητας το 2022 παρουσίασε αυξητική πορεία σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και επέδειξε ένα υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης με διεθνή πρότυπα και οδηγίες. Ωστόσο, είναι συγκεκριμένες οι Επιχειρήσεις που κινούνται δυναμικά και διακρίνονται για τις επιδόσεις τους κατά την ESG μετάβασή τους. Στοιχεία που τις διέκριναν μεταξύ άλλων αποτελούν η ετήσια δημοσίευση Απολογισμού ESG βάσει διεθνών προτύπων και η εξωτερική επαλήθευσή του, η διαμόρφωση στρατηγικής ESG και η υποστήριξη των παγκόσμιων στόχων του OHE, η αξιολόγηση ουσιαστικών θεμάτων και η συμπερίληψη απόψεων των ενδιαφερομένων μερών. Συγχαρητήρια, λοιπόν, στις Εταιρίες που πρωτοπορούν και ευχόμαστε του χρόνου να δούμε ακόμη περισσότερες να ενσωματώνουν τις αρχές Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης στη λειτουργία τους».
Στη δεύτερη, εξίσου ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε, η Μαργαρίτα Γκαμαλέτσου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Εταιρικών Σχέσεων, ΕΥΔΑΠ, ο Αλέξανδρος Κωστόπουλος, Sustainable Development Manager, MYTILINEOS, η Άννα Μάλτη, ESG Lead, Corporate Communications & Sustainability, Όμιλος ΟΤΕ και η Πόλυ Χιώτη, Chief ESG Officer, TEMENOS συζήτησαν για τον έλεγχο των στοιχείων ESG και κλήθηκαν να απαντήσουν το κρίσιμο ερώτημα κατά πόσο είναι έτοιμες σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις να ανταποκριθούν σε αυτό τον έλεγχο. Οι ομιλητές στάθηκαν στο πόσο μεγάλη πρόκληση είναι για τις σύγχρονες εταιρίες η αλλαγή της κουλτούρας τους προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά και στη σημασία της διατμηματικής συνεργασίας και της εκπαίδευσης των ανθρώπων τους, αναφορικά με τη σωστή συλλογή των δεδομένων για τη δημιουργία των sustainability reports. Επίσης αναφέρθηκαν στην αξία της ενσυναίσθησης, στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας με τις αρμόδιες ελεγκτικές εταιρίες.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία είχε μεγάλη συμμετοχή από σημαντικούς εκπροσώπους της εγχώριας επιχειρηματικής κοινότητας, απαντήθηκαν ποικίλα ερωτήματα γύρω από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νέες τάσεις σχετικά με τους Απολογισμούς Βιωσιμότητας και τις αναγκαιότητες των πολιτικών ESG, οι οποίες διασφαλίζουν την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων στο σύγχρονο περιβάλλον.