Ανακοινώθηκαν σήμερα από την Κομισιόν τα αποτελέσματα των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων που προκηρύχθηκαν το 2022 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (ΕΤΑ). Συνολικά 41 κοινά έργα έρευνας και ανάπτυξης αμυντικών τεχνολογιών θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ με 832 εκατ. ευρώ.
Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, τα επιλεγέντα έργα θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των αμυντικών ικανοτήτων υψηλού επιπέδου της ΕΕ σε κρίσιμους τομείς, όπως το ναυτικό, η ξηρά, η αεροπορία, το διάστημα και ο κυβερνοχώρος. Για παράδειγμα, στον ναυτικό τομέα, το έργο E-NACSOS θα αναπτύξει ένα νέο συνεργατικό πρότυπο αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας. Στον τομέα της αεροπορίας, το έργο REACTII θα βελτιώσει την ανθεκτικότητα και τη διαχείριση του ηλεκτρονικού πολέμου.
Στον τομέα του διαστήματος, στο πλαίσιο του έργου ODIN’S EYE II θα αξιοποιηθεί η πρόοδος στην έγκαιρη προειδοποίηση για διαστημικούς πυραύλους και θα συνεργαστούν οι βιομηχανίες 14 κρατών μελών της ΕΕ και της Νορβηγίας για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ικανότητα στο διάστημα. Το ΕΤΑ θα συμβάλει επίσης άμεσα στην κυβερνοάμυνα με τρία ειδικά έργα έρευνας και ανάπτυξης.
Το αποτέλεσμα των προκηρύξεων του 2022 επιβεβαιώνει ότι το ΕΤΑ συμβάλλει στη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και στη δημιουργία μιας πιο ανταγωνιστικής και ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής τεχνολογικής και βιομηχανικής αμυντικής βάσης. Η επιτυχία του δεύτερου έτους προκηρύξεων του ΕΤΑ δείχνει ότι το πρόγραμμα είναι κατάλληλο για τον επιδιωκόμενο σκοπό, δεδομένης της ευρείας γεωγραφικής κατανομής των επιλεγμένων φορέων, της ισχυρής συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της καλής ισορροπίας μεταξύ έρευνας και ανάπτυξης ικανοτήτων και της στήριξης ρηξικέλευθων αμυντικών τεχνολογιών.