Οι πυρκαγιές στην Εύβοια, την Κερατέα και το Ωραιόκαστρο «σήμαναν καμπανάκι» ότι βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου με τη χώρα να θρηνεί ήδη ένα θύμα, τον πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Ωραιόκαστρο.
Τις τελευταίες ημέρες ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας «κιτρίνισε», κάτι που υποδεικνύει υψηλό και πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς για ορισμένες περιοχές. Το φετινό καλοκαίρι αναμένεται ότι θα είναι δύσκολο με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Παρακολούθησης δασικών πυρκαγιών (EFFIS) να εκτιμά ότι η θερμοκρασία θα είναι πάνω από το μέσο όρο στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πέρυσι τα 2/3 της ευρωπαϊκής ηπείρου επηρεάστηκαν από ξηρασία η οποία ευνοεί την εκδήλωση πυρκαγιών). Με βάση τις σχετικές αναλύσεις, υπάρχει μέτρια έως υψηλή πιθανότητα για ξηρασία στη Βορειοανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη κάτι που επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο πυρκαγιών και καμένων εκτάσεων, ιδίως από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, η χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δείχνει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη σε σχέση με άλλες χρονιές ενώ υπάρχει ένα εκτεταμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών.
Το ανθρώπινο δυναμικό και τα οργανικά κενά
Το Πυροσβεστικό Σώμα διαθέτει συνολικά 16.580 πυροσβέστες και πυροσβέστριες ενώ 14.040 αποτελούν τη δύναμη πυρόσβεσης. Από τη δύναμη πυρόσβεσης 8.784 είναι μόνιμο προσωπικό, 2.320 είναι 5ετους υποχρέωσης, ενώ υπάρχουν 500 δασοκομάντος και 2.436 εποχικοί πυροσβέστες. Ωστόσο, όπως ανέφερε μιλώντας στο Insider.gr, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πενταετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχων Πυροσβεστών, Aλέξανδρος Φαραντάκης, στο Σώμα υπάρχουν 3.650 οργανικά κενά τα οποία, όπως υποστήριξε, θα πρέπει να καλυφθούν καθώς επιβαρύνεται σημαντικά το έργο και η ασφάλεια των υπόλοιπων πυροσβεστών. Από την άλλη, στο έργο των πυροσβεστών θα συνδράμουν και οι 205 πυροσβέστες που θα σταλούν στην Ελλάδα από από Ρουμανία, Γερμανία, Γαλλία, Βουλγαρία, Μάλτα και Σλοβακία με την ΕΕ να καλύπτει τα έξοδα μεταφοράς και παραμονής τους. Μάλιστα, οι πρώτοι εξ’ αυτών (από τη Ρουμανία) βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα.
3.654 οχήματα και 89 εναέρια μέσα
Η Πυροσβεστική διαθέτει στόλο 3.654 οχημάτων (2.079 υδροφόρα, 1.345 βοηθητικά, 230 ειδικού σκοπού) και 89 εναέρια μέσα, με τα 40 από αυτά να ανήκουν στον εθνικό εναέριο στόλο και τα 49 να είναι μισθωμένα.
Οι δράσεις πρόληψης και τα κονδύλια
Στον σχεδιασμό της αντιπυρικής περιόδου περιλαμβάνονται συγκεκριμένες δράσεις πρόληψης όπως είναι οι καθαρισμοί (Πρόγραμμα Αντινέρο Ι ύψους 72 εκατ. ευρώ και Πρόγραμμα Αντινέρο ΙΙ ύψους 85 εκατ. ευρώ) ενώ έχουν διατεθεί 25 εκατ. ευρώ για τον καθαρισμό των δήμων.
Ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο του τριπτύχου «Πρόληψη, ετοιμότητα, ανθεκτικότητα» υλοποιείται το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας της χώρας, με συνολικό προϋπολογισμό 1,97 δις ευρώ και χρηματοδότηση 466 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, 713 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 794 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει ενίσχυση των υποδομών και συγκεκριμένα ενίσχυση στόλου αεροπυρόσβεσης (αμφίβια αεροσκάφη δασοπυρόσβεσης ελαφρού τύπου, περαιτέρω προμήθεια αεροσκαφών τύπου Canadair), προμήθεια 1800 πυροσβεστικών οχημάτων αξίας 262 εκ. ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την ενίσχυση υποδομής της Υπηρεσίας 112 της Πολιτικής Προστασίας
Στο σχεδιασμό της θωράκισης της χώρας από φυσικές καταστροφές θα συμβάλει και η αναβάθμιση Δικτύου Μετεωρολογικών Σταθμών για την έγκαιρη προειδοποίηση φυσικών καταστροφών σε συνεργασία με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η βελτίωση της ποιότητας των προγνώσεων καιρού.
Τέλος, από την πλευρά του ΥΠΕΝ, προβλέπεται για τη δασοπροστασία, διάνοιξη δασικών δρόμων μήκους 40.000 χλμ., διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών συνολικού μήκους 10.000 χλμ., με έμφαση σε αντιπυρικές γραμμές άμυνας «στρατηγικού» χαρακτήρα, που μπορούν να είναι χρήσιμες και σε περιπτώσεις υπερ-πυρκαγιών (megafires), ανάπτυξη «έξυπνου δάσους» με χρήση τεχνολογιών αιχμής και ενθάρρυνση της αξιοποίησης της υπερβάλλουσας βιομάζας των δασικών οικοσυστημάτων, σε συνδυασμό με τον καθαρισμό των δασών.