«Ολοκληρώνεται σήμερα η διαβούλευση που αφορά την κατάργηση των περιορισμών για τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση εντός της επόμενης εβδομάδας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Εξήγησε ότι το νομοσχέδιο που έχει τεθεί προς διαβούλευση δεν διευρύνει το δικαίωμα ψήφου, απλώς αίρει τους περιορισμούς που είχαν τεθεί το 2019 για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε όσες Ελληνίδες και Έλληνες διαμένουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.
Ο ίδιος σημείωσε ότι πρόκειται για μία πρακτική που εφαρμόζεται και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και τόνισε πως «η ιστορική αυτή ευκαιρία έχει δημιουργήσει ένα πρωτοφανές κύμα εκδηλώσεων υποστήριξης από τους Έλληνες σε όλον τον κόσμο».
«Ελπίζουμε πως και οι πολιτικές δυνάμεις που είχαν στηρίξει ακριβώς την ίδια διάταξη και το 2021, θα δείξουν συνέπεια και θα ανταποκριθούν σε ένα πάγιο αίτημα όλων των Ελλήνων του εξωτερικού. Θα ήταν ένα θετικό μήνυμα να δούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίζουν αυτό το νομοσχέδιο, παρ' ότι η χθεσινή ανακοίνωση τη Ελληνικής Λύσης φέρνει επίπλαστα προσκόμματα για να μην το πράξει, σε μία άνευ προηγουμένου αναδίπλωση», πρόσθεσε.
Ακόμη, ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε πως στόχος του νομοσχεδίου είναι «να μην αποκλείσουμε ξανά καμία Ελληνίδα και κανέναν Έλληνα που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους από όσα γίνονται στην πατρίδα τους. Η ευθύνη όλων των βουλευτών και των πολιτικών δυνάμεων είναι μεγάλη. Είναι καθήκον όλων τους να συμβάλλουν στη νομοθέτηση αυτής της εμβληματικής μεταρρύθμισης. Να μην κλείσουμε τα μάτια σε ένα αυτονόητο αίτημα των Ελλήνων όλου του κόσμου».
Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «μία από τις πρώτες και κεντρικότερες προτεραιότητες της κυβέρνησης και προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού είναι η βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ιδιαίτερα η αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ» και αναφέρθηκε σε τρεις πρώτες πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί μέσα σε τρεις εβδομάδες:
- Εκατόν ενενήντα ένα άτομα από τις Ένοπλες Δυνάμεις, με ειδική εκπαίδευση, βρίσκονται ως πληρώματα ασθενοφόρων με βάση την ΠΝΠ, σε συνολικά 61 νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές.
- Σε έξι νησιά με πολύ υψηλή τουριστική κίνηση (Σύρο, Πάρο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και Ρόδο) ήδη έχουν φτάσει μοτοσικλετιστές προκειμένου να συνδράμουν παρεμβαίνοντας άμεσα σε περιστατικά.
- Αύριο, Τρίτη 18 Ιουλίου, ανεβαίνει στην πλατφόρμα της 1ης ΥΠΕ προκήρυξη για την πρόσληψη 250 ατόμων για πληρώματα ΕΚΑΒ στην Αττική.
«Είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσουμε με ταχύτητα προκειμένου να υλοποιήσουμε το σύνολο των δεσμεύσεών μας προς τους Έλληνες πολίτες», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στον καύσωνα και την αντιμετώπισή του, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι οι προηγούμενες ημέρες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες, «παρ' όλα αυτά ο κρατικός μηχανισμός ήταν σε πλήρη ετοιμότητα τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση ζητημάτων. Μόνο το Σάββατο η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 46 δασικές πυρκαγιές, τις οποίες έθεσε υπό έλεγχο χωρίς να επεκταθούν σε κατοικημένες περιοχές.
Όπως ενημερώνει η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας υπήρξαν καταγγελίες για περιπτώσεις που η υπουργική απόφαση όριζε την παύση εργασιών και αυτό δεν τηρήθηκε. Ανταποκρίθηκαν αμέσως κλιμάκια ελεγκτών που ήταν σε επιφυλακή ανά την Ελλάδα, έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες και έγινε εφαρμογή της εγκυκλίου, φτάνοντας και στην επιβολή προστίμων».
Πρόσθεσε, δε, πως θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία για τις συνθήκες του καύσωνα και τα μέτρα αντιμετώπισής του και ολοκλήρωσε την εισαγωγική τοποθέτησή του με αναφορά στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού.
«Η επανεκκίνηση των συζητήσεων με την Τουρκία είναι μία θετική εξέλιξη για τη χώρα»
«Η επανεκκίνηση των συζητήσεων με την Τουρκία, η επιστροφή στη φάση του διαλόγου είναι μία θετική εξέλιξη για τη χώρα. Η Ελλάδα εισέρχεται σε αυτήν τη διαδικασία στο πλαίσιο των τριών αξόνων πιο ισχυρή από ποτέ. Η Ελλάδα επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πιο ισχυρή αμυντικά και διπλωματικά», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Ο πρωθυπουργός είπε το αυτονόητο, επανέλαβε μία πάγια ελληνική θέση, η οποία ισχύει από το 1975, από τα χρόνια του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία, που θέλουμε να διευθετηθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου, δηλαδή με την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», πρόσθεσε.
«Εφόσον φθάσουμε εκεί, γιατί δεν είμαστε ακόμη εκεί και για να φθάσουμε εκεί πρέπει η Τουρκία να κάνει σημαντικά βήματα, τότε ναι ελπίζουμε να υπάρχει μία απόφαση, η οποία θα συνεπάγεται εκατέρωθεν υποχωρήσεις από τις αρχικές θέσεις της διαπραγμάτευσης. Όμως, όπως το τόνισε ο πρωθυπουργός, θα την λύσουμε με όρους οι οποίοι προφανώς θα είναι συμβατοί με την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων» σημείωσε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η μόνη διαφορά, όπως έχει πει πολλές φορές ο πρωθυπουργός, είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών. «Το γεγονός ότι υπάρχει μόνο αυτή η διαφορά δεν σημαίνει ότι για άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα δεν πρέπει να είμαστε σε επικοινωνία, συνεννόηση και διμερείς συναντήσεις με την Τουρκία. Υπάρχουν οικονομικά θέματα, ζητήματα πολιτικής προστασίας, η συζήτηση για το μεταναστευτικό. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο», τόνισε.
Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρερτζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη Δυτική Θράκη ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός ούτε συζήτησε ούτε θα μπορούσε να συζητήσει ζητήματα που αφορούν Έλληνες πολίτες ή ζητήματα που άπτονται της ελληνικής κυριαρχίας». «Έχει αποδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι υπηρετεί με αφοσίωση και αποτελεσματικότητα τις πάγιες ελληνικές θέσεις», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αντιδράσεων στο εσωτερικό της ΝΔ τόνισε: «Ο πρωθυπουργός μίλησε για τον πατριωτισμό της ευθύνης, εκεί πρέπει να μείνουμε και να τον υπηρετήσουμε όλοι. Ο καθένας, βέβαια, κάνει τις επιλογές του. Να αφήσουμε τις κορώνες που δεν βασίζονται σε κανένα δεδομένο και βάζουν πολλές φορές τη χώρα σε μία διαδικασία που δεν βρίσκεται. Η χώρα μας είναι πολύ πιο ισχυρή, είναι πολύ πιο αυτόνομη ενεργειακά, έχει συνάψει πολύ σημαντικές συμφωνίες, έχει οχυρωθεί αμυντικά και θα συνεχίσει σε αυτήν την κατεύθυνση. Να είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες βέβαιοι για αυτό».
Όπωε επεσήμανε, η κυβέρνηση, χωρίς να είναι αφελής και να εφησυχάζει, δείχνει μία θετική διάθεση σε αυτήν τη νέα φάση. «Μένει να το δούμε, βέβαια, στην πράξη. Η διατύπωση για τα F16 είναι σημαντική, γιατί ουσιαστικά δικαιώνει πλήρως τη θέση του πρωθυπουργού, έχουμε όμως πάρα πολλά βήματα να κάνουμε σε αυτή, την κατεύθυνση», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε μία θέση που εξέφρασε πρώτος ο ιδρυτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Καραμανλής, και έχει αποδείξει η ΝΔ σε όλες τις μεγάλες στιγμές της ιστορίας ότι είναι απολύτως συμπαγής. «Υπηρετούμε αυτήν τη θέση εδώ και πολλές δεκαετίες και δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας», είπε.
Για το ζήτημα των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έδειξε αντανακλαστικά και επενέβη στο μέτρο του δυνατού. «Κανείς δεν μπορεί ούτε να πανηγυρίζει ούτε να λέει ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένος όσο ακόμη υφίσταται θέμα πληθωρισμού και ακρίβειας», σημείωσε τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες και δεν θα αφήσει κανέναν απροστάτευτο.
Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού επανέλαβε ότι η ίδια διάταξη με το ίδιο περιεχόμενο είχε έρθει στη Βουλή πριν ενάμιση χρόνο και ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση.
«Είδαμε μία ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης, που δεν υπάρχουν λόγια να τη σχολιάσει κανείς. Δεν θέλω να πιστέψω ότι αυτό έχει να κάνει με τις επιδόσεις του κόμματος αυτού στις πρόσφατες εκλογές στους κατοίκους του εξωτερικού», επεσήμανε.
Τέλος, για τη φορολογία και τους συνταξιούχους που θέλουν να εργάζονται υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει κανένα θέμα περαιτέρω ή περισσότερης φορολόγησης των συνταξιούχων. Το μέτρο αποσκοπεί στο ακριβώς αντίθετο, στην ελάφρυνση των συνταξιούχων. Και σε αυτό το ζήτημα ο πρωθυπουργός έχει το τεκμήριο της αξιοπιστίας καθώς έχει μειώσει τους περισσότερους φόρους από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση». Συμπλήρωσε, δε, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις μειώσεις φόρων που έχει υποσχεθεί προεκλογικά.
Αναλυτικά, στην εισαγωγική τοποθέτησή του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε:
«Ολοκληρώνεται σήμερα η διαβούλευση για το νομοσχέδιο που αφορά στην κατάργηση των περιορισμών στη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση εντός της επόμενης εβδομάδας.
Το σχέδιο νόμου που έχει τεθεί προς διαβούλευση δεν διευρύνει το δικαίωμα ψήφου.
Απλώς αίρει τους περιορισμούς που είχαν τεθεί το 2019, για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ώστε όσες Ελληνίδες και όσοι Έλληνες μένουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.
Θα μπορούσε οποιαδήποτε Ελληνίδα και οποιοσδήποτε Έλληνας που κατοικεί στο εξωτερικό να πάρει ένα αεροπλάνο, για παράδειγμα, και να έρθει στην Ελλάδα για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Αυτό που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι ότι οι συμπολίτες μας αυτοί μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο που διαμένουν μόνιμα, μία πρακτική που εφαρμόζεται και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Η ιστορική αυτή ευκαιρία έχει δημιουργήσει ένα πρωτοφανές κύμα εκδηλώσεων υποστήριξης από τους Έλληνες σε όλον τον κόσμο. Εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες έχουν δημιουργήσει ένα ψήφισμα σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα συγκεντρώνοντας υπογραφές, ενώ ελληνικές κοινότητες, οργανώσεις Ελλήνων, σωματεία και σύλλογοι από όλον τον κόσμο υπογράφουν ανοικτή επιστολή που ζητά την άρση των περιορισμών και τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.
Ελπίζουμε πως και οι πολιτικές δυνάμεις που είχαν στηρίξει ακριβώς την ίδια διάταξη και το 2021 θα δείξουν συνέπεια και θα ανταποκριθούν σε ένα πάγιο αίτημα όλων των Ελλήνων του εξωτερικού.
Θα ήταν ένα θετικό μήνυμα να δούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίζουν αυτό το νομοσχέδιο, παρ' ότι η χθεσινή ανακοίνωση τη Ελληνικής Λύσης φέρνει επίπλαστα προσκόμματα για να μην το πράξει, σε μία άνευ προηγουμένου αναδίπλωση.
Είναι αυτονόητο δικαίωμα των Ελλήνων, από όπου κι αν βρίσκονται, να συμμετέχουν στα πολιτικά δρώμενα της πατρίδας τους, να έχουν φωνή και να μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν.
Και αυτός είναι ο στόχος αυτού του νομοσχεδίου. Να μην αποκλείσουμε ξανά καμία Ελληνίδα και κανέναν Έλληνα που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους από όσα γίνονται στην πατρίδα τους.
Η ευθύνη όλων των βουλευτών και των πολιτικών δυνάμεων είναι μεγάλη. Είναι καθήκον όλων τους να συμβάλλουν στη νομοθέτηση αυτής της εμβληματικής μεταρρύθμισης.
Να μην κλείσουμε τα μάτια σε ένα αυτονόητο αίτημα των Ελλήνων όλου του κόσμου.
Μία από τις πρώτες και κεντρικότερες προτεραιότητες της κυβέρνησης και προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού είναι η βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ιδιαίτερα η αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ.
Για το ζήτημα του ΕΚΑΒ σάς αναφέρω συνολικά τρεις πρώτες πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί μέσα σε τρεις εβδομάδες:
1. Εκατόν ενενήντα ένα άτομα από τις Ένοπλες Δυνάμεις, με ειδική εκπαίδευση, βρίσκονται ως πληρώματα ασθενοφόρων με βάση την ΠΝΠ, σε συνολικά 61 νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές.
2. Σε έξι νησιά με πολύ υψηλή τουριστική κίνηση (Σύρο, Πάρο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και Ρόδο) έχουν φτάσει ήδη μοτοσικλετιστές προκειμένου να συνδράμουν παρεμβαίνοντας άμεσα σε περιστατικά.
3. Αύριο, ανεβαίνει στην πλατφόρμα της 1ης ΥΠΕ προκήρυξη για την πρόσληψη 250 ατόμων για πληρώματα ΕΚΑΒ στην Αττική.
Είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσουμε με ταχύτητα προκειμένου να υλοποιήσουμε το σύνολο των δεσμεύσεών μας προς τους Έλληνες πολίτες.
Οι προηγούμενες ημέρες, λόγω του καύσωνα, ήταν ιδιαίτερα δύσκολες. Παρ' όλα αυτά ο κρατικός μηχανισμός ήταν σε πλήρη ετοιμότητα τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση ζητημάτων.
Μόνο το Σάββατο η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 46 δασικές πυρκαγιές, τις οποίες έθεσε υπό έλεγχο χωρίς να επεκταθούν σε κατοικημένες περιοχές.
Όπως ενημερώνει η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας υπήρξαν καταγγελίες για περιπτώσεις που η υπουργική απόφαση όριζε την παύση εργασιών και αυτό δεν τηρήθηκε.
Ανταποκρίθηκαν αμέσως κλιμάκια ελεγκτών που ήταν σε επιφυλακή ανά την Ελλάδα, έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες και έγινε εφαρμογή της εγκυκλίου, φτάνοντας και στην επιβολή προστίμων.
Παράλληλα, σοβαρά προβλήματα δεν υπήρξαν ούτε στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος. Φυσικά το φορτίο ήταν αυξημένο λόγω καύσωνα, ωστόσο όλα κύλησαν ομαλά.
Καθώς ενημερωνόμαστε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία πως το κύμα καύσωνα θα συνεχιστεί και αυτήν την εβδομάδα, ο κρατικός μηχανισμός θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επιφυλακή.
Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία για τις συνθήκες του καύσωνα και τα μέτρα αντιμετώπισής του, επομένως όλοι οι πολίτες και ιδιαιτέρως όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών για την ασφάλειά τους.
Σήμερα ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινότητας Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.
Από την Τετάρτη 19 Ιουλίου ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις επισκέψεις του σε υπουργεία και θα βρεθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας».