Πυρκαγιά στη Ρόδο: 10.000 άτομα επηρεάστηκαν από τις φλόγες - Καταστροφές σε ξενοδοχεία στο Κιοτάρι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρκαγιά στη Ρόδο: 10.000 άτομα επηρεάστηκαν από τις φλόγες - Καταστροφές σε ξενοδοχεία στο Κιοτάρι
Απομάκρυνση άνω των 1.500 ατόμων μέσω θαλάσσης, καθώς οι φλόγες προκάλεσαν ζημιές στην περιοχή Κιοτάρι. Κάηκαν ξενοδοχεία, επίταξη των τουριστικών σκαφών.

Τελευταία ενημέρωση: 19:38

Η μεγάλη πυρκαγιά που συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη για 5η συνεχόμενη μέρα στη Ρόδο οδήγησε στην απομάκρυνση, με περίπου 10.000 ατόμων -τουρίστες και εργαζόμενους- να επηρεάζονται στην τουριστική περιοχή του Κιοταριού και με τις πρώτες αναφορές να δείχνουν πως δεν κινδύνεψαν από τις φωτιές ανθρώπινες ζωές.

Σημειώνεται πως εν μέσω των εξελίξεων στο νησί, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε το Σάββατο στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.), όπου βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψ για τη μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο. Στη σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συμμετέχουν στελέχη του ΥΠΕΝ/Μονάδας διαχείρισης Κρίσεων, Υπουργείου Τουρισμού, ΕΚΑΒ, ΓΕΕΘΑ, Σωμάτων Ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το ενεργό μέτωπο, που «τρέφεται» από τους ισχυρούς ανέμους, καίει στις περιοχές Λάρδος, Λάερμα, Κιοτάρι και επιχειρούν εκεί 173 Πυροσβέστες 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, 5 ελικόπτερα 3 αεροσκάφη και 31 Σλοβάκοι πυροσβέστες με 5 οχήματα.

Εκκένωση από τη θάλασσα

Όπως έγινε γνωστό λίγο μετά τις 16:30, τρεις ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται στο Κιοτέρι της νότιας Ρόδου έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά, που εξακολουθεί να καίει στο νησί. Πρόκειται για το Lindian Village, το Rhodos Village και το μπουτίκ ξενοδοχείο του Ομίλου Χατζηλαζάρου.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται και το Λιμενικό Σώμα ώστε να συνδράμει στην περιοχή και αυτήν την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων από παραλία των περιοχών Κιοτάρι και Λάρδος. Στην επιχείρηση συμμετέχουν τέσσερα σκάφη του Λιμενικού Σώματος και 20 ιδιωτικά σκάφη, 2 σκάφη Στρατού Ξηράς, ενώ σπεύδει και πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού. Παράλληλα, επιτάσσονται όλα τα τουριστικά σκάφη.

Η εκκένωση όλων των ξενοδοχειακών μονάδων έγινε χωρίς προβλήματα προς ασφαλή παρακείμενα σημεία είτε πεζή είτε με τη συμβολή οχημάτων της Αστυνομίας και του Στρατού, με σκάφη του Λιμενικού και ιδιωτικά ημερόπλοια και δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού συνεχίζεται με πλωτά του Λιμενικού Σώματος και ιδιωτικά προς την παραλία Καλάθου, όπου υπάρχει μονάδα του Στρατού. Μόνο από το Λιμενικό έχουν απεγκλωβιστεί 1.500 άτομα.

Ο μεγαλύτερος όγκος των ατόμων έχει απεγκλωβιστεί προς την περιοχή Κάλαθος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λιμενικού.

Συνολικά, υπολογίζεται πως περίπου 10.000 άτομα αναγκάστηκαν να εκκενωθούν από τα ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή.

Άτομα με αναπνευστικά προβλήματα - Έκτακτη σύσκεψη για τη φωτιά

Από το ΕΚΑΒ αναφέρονται 8 διακομιδές ατόμων με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα.

Επίσης στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι σε εξέλιξη Συντονιστικό με τη συμμετοχή του ΥΠΕΝ/Μονάδας διαχείρισης Κρίσεων, Υπουργείου Τουρισμού, ΕΚΑΒ, ΓΕΕΘΑ, Σωμάτων Ασφαλείας.

Από το Λιμενικό Σώμα/Υπουργείο Ναυτιλίας:

Επιχειρούν 4 σκάφη του Λιμενικού Σώματος και άνω των 20 ιδιωτικών σκαφών (ημερόπλοια και φουσκωτά). Επίσης στη περιοχή βρίσκονται 1 φορτηγό πλοίο, 1 Ε/Γ-Ο/Γ (παντόφλα), 2 φουσκωτά της μοίρας καταδρομέων.

Επίσης δεσμεύτηκε και διατίθεται πλοίο της Blue Star για να φιλοξενήσει πολίτες.

Από το ΓΕΕΘΑ έχουν διατεθεί:

Εναέρια:

2xCL-415

1xCH-47D (Ε/Π)

Επίγεια:

2 Π/Γ (προωθητής γαιών)

1 Ι/Γ (ισοπεδωτής γαιών)

2 ανατρεπόμενα

1 Ε/Τ (εκσκαφέας τάφρων)

2 Ρ/Μ (ρυμουλκά)

2 πυροσβεστικά οχήματα

14 άτομα χειριστές οχημάτων

6 Λεωφορεία

4 STEYER

6 πλωτά ειδικων δυνάμεων

Τορπιλάκατος ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ

Εκκενώσεις χωριών

Νωρίτερα το μεσημέρι αποφασίστηκε η εκκένωση των χωριών Λάρδου και Πυλώνας και η εκκένωση της κοινότητας Ασκληπιειού και στο Κιοτάρι από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Οι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν συγκεντρώνονται σε δύο σημεία στο σχολικό συγκρότημα Αρχαγγέλου (2ο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου, Γυμνάσιο και Λύκειο) και στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλλιθέας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, επετεύχθη η εκκένωση της Μονής Υψενής και ο απεγκλωβισμός πυροσβεστών, στην οποία παρέμεναν μέχρι τις τρεις το μεσημέρι εγκλωβισμένοι πυροσβέστες μαζί με τον διοικητή της Πυροσβεστικής. Την πληροφορία επιβεβαίωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ρόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τις 18:00 του Σαββάτου δεν έχουν κινδυνεύσει κατοικίες.

Σημειώνεται πως ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε έως το βράδυ του Σαββάτου εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης περιορισμένης έκτασης και χρονικής διάρκειας έως 1 ώρα, με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος στη Ρόδο.

Καλύτερη εικόνα σε Δερβενοχώρια και Λακωνία

Σε δήλωση του το μεσημέρι του Σαββάτου, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, είπε πως οι πυρκαγιές σε Δερβενοχώρια και Λακωνία, «λόγω των ανέμων παραμένουν ισχυρές δυνάμεις και επιχειρούν αδιάκοπα στο πεδίο των επιχειρήσεων».

Προειδοποιήσεις από την Πυροσβεστική

Ο κ. Αρτοποιός ανέφερε πως, δυνάμεις από οκτώ χώρες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας συνδράμουν στις προσπάθειες για την κατάσβεση των πυρκαγιών, ενώ Τουρκία, Ισραήλ και Ιορδανία έχουν στείλει αεροσκάφη.

Ο ίδιος δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα και αναμένεται τα φαινόμενα αυτά να ενταθούν τις επόμενες τρεις ημέρες. Τα χαρακτηριστικά τους θα είναι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που θα φτάσουν στους 45 βαθμούς και σημαντική ενίσχυση των ανέμων σύμφωνα με την ΕΜΥ».

Σύμφωνα με την ενημέρωση, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε έκκληση προς τις περιφέρεις και τους δήμους ώστε να θέσουν το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτουν στη μέγιστη δυνατή ετοιμότητα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο σχεδιασμός της ΕΛΑΣ για την πρόληψη των πυρκαγιών

Ρεύμα: Νέο ρεκόρ ζήτησης φέρνει την επόμενη εβδομάδα το τρίτο κύμα καύσωνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider