Πυρκαγιά στη Ρόδο: 10.000 άτομα επηρεάστηκαν από τις φλόγες - Μεγάλη επιχείρηση στο Κιοτάρι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρκαγιά στη Ρόδο: 10.000 άτομα επηρεάστηκαν από τις φλόγες - Μεγάλη επιχείρηση στο Κιοτάρι
Για 5η συνεχόμενη μέρα καεί το νησί των Δωδεκανήσων η πυρκαγιά, με το μέτωπο να εκτείνεται σε περίπου 10 χλμ. Στο «κόκκινο» για εκδήλωση φωτιάς την Κυριακή.

Τις πληγές της μετρά η Ρόδος για 5η συνεχόμενη μέρα λόγω της πυρκαγιάς που πλήττει το νησί των Δωδεκανήσων, με πάνω από 10.000 άτομα -τουρίστες και εργαζόμενους- να έχουν επηρεαστεί το Σάββατο από τις φλόγες που κινήθηκαν προς την τουριστική περιοχή του Κιοταρίου, στα κεντροανατολικά της Ρόδου.

Όπως φαίνεται από τις δορυφορικές εικόνες του Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η φωτιά βρίσκεται στο κέντρο της Ρόδου, με το μέτωπο να εκτείνεται σε απόσταση κοντά στα 10 χλμ.

Εκκενώσεις οικισμών

Λόγω της φωτιάς που «τράφηκε» από τους έντονους ανέμους, τρεις ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται στο Κιοτάρι της νότιας Ρόδου έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά, που εξακολουθεί να καίει στο νησί. Πρόκειται για το Lindian Village, το Rhodos Village και το μπουτίκ ξενοδοχείο του Ομίλου Χατζηλαζάρου. Αυτά τα ξενοδοχεία αυτά δεχτήκαν την «εισβολή» της φωτιάς, αλλά υπήρξε έγκαιρη αντιμετώπιση και αυτή δεν επεκτάθηκε, ενώ η απομάκρυνση των τουριστών από τα άλλα ξενοδοχεία έγινε λόγω των πυκνών καπνών που είχε σκεπάσει την ευρύτερη περιοχή

Νωρίτερα το μεσημέρι αποφασίστηκε η εκκένωση των χωριών Λάρδου και Πυλώνας και η εκκένωση της κοινότητας Ασκληπιειού και στο Κιοτάρι από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, επετεύχθη η εκκένωση της Μονής Υψενής και ο απεγκλωβισμός πυροσβεστών, στην οποία παρέμεναν μέχρι τις τρεις το μεσημέρι εγκλωβισμένοι πυροσβέστες μαζί με τον διοικητή της Πυροσβεστικής. Την πληροφορία επιβεβαίωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ρόδου.

Ακόμα, όπως έγινε γνωστό μέχρι νωρίςντο βράδυ του Σαββάτου δεν έχουν κινδυνεύσει κατοικίες.

Σημειώνεται πως ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε έως το βράδυ του Σαββάτου εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης περιορισμένης έκτασης και χρονικής διάρκειας έως 1 ώρα, με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος στη Ρόδο.

Υπογραμμίζεται πως η Ρόδος βρίσκεται στην κατηγορία ακραίου κινδύνου (βαθμίδα 5) για την εκδήλωση πυρκαγιάς την Κυριακή, σύμφωνα με τον σχετικό χάρτη της Πολιτικής Προστασίας.

Μεγάλη επιχειρήση στο Κιοτάρι

Η εκκένωση όλων των ξενοδοχειακών μονάδων έγινε χωρίς προβλήματα προς ασφαλή παρακείμενα σημεία είτε πεζή είτε με τη συμβολή οχημάτων της Αστυνομίας και του Στρατού, με σκάφη του Λιμενικού και ιδιωτικά ημερόπλοια και δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού συνεχίστηκε με πλωτά του Λιμενικού Σώματος και ιδιωτικά προς την παραλία Καλάθου, όπου υπάρχει μονάδα του Στρατού. Μόνο από το Λιμενικό απεγκλωβίστηκαν 2.000 άτομα.

Ο μεγαλύτερος όγκος των ατόμων έχει απεγκλωβιστεί προς την περιοχή Κάλαθος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λιμενικού.

Συνολικά, υπολογίζεται πως περίπου 10.000 άτομα επηρεάστηκαν έμμεσα ή άμεσα από τις φλόγες στην ευρύτερη περιοχή, μετέδωσε η τηλεόραση της ΕΡΤ.

Η διαμονή των τουριστών

Οι τουρίστες μεταφέρθηκαν με τουριστικά λεωφορεία των τουριστικών γραφείων του νησιού και με λεωφορεία της δημοτικής επιχείρησης συγκοινωνιών ΡΟΔΑ. Σε συνεργασία με τον δήμο της Ρόδου οι τουρίστες μεταφέρθηκαν σε γυμναστήρια και σχολικά συγκροτήματα του νησιού όπου και θα διανυκτερεύσουν ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα διανυκτερεύσουν και σε συνεδριακά κέντρα μεγάλων ξενοδοχείων.

Οι περισσότεροι από τους τουρίστες αυτούς έμεναν σε ξενοδοχεία στο Κιοτάρι.

Ακόμα, τρία επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία έχουν δεσμευτεί στο λιμάνι της Ρόδου προκειμένου να φιλοξενηθούν οι απεγκλωβισθέντες από τις περιοχές όπου μαίνεται η πυρκαγιά. ύ. Πρόκειται για τα πλοία blue star chioς, Dodekanisos Express και Panagia Skiadeni.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Ρόδο

Σημειώνεται πως εν μέσω των εξελίξεων στο νησί, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε το Σάββατο στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) και ενημέρωθηκε σε σύσκεψη για τη μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο. Στη σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συμμετείχαν στελέχη του ΥΠΕΝ/Μονάδας διαχείρισης Κρίσεων, Υπουργείου Τουρισμού, ΕΚΑΒ, ΓΕΕΘΑ, Σωμάτων Ασφαλείας.

Όπως έγινε γνωστό, στη Ρόδο μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού, Γιάννη Μπρατάκο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή, Χρήστο Τριαντόπουλο και την υφυπουργό Τουρισμού, Έλενα Ράπτη. Στο νησί βρίσκεται ήδη ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Παππάς.

Άτομα με αναπνευστικά προβλήματα

Από το ΕΚΑΒ αναφέρθηκαν 8 διακομιδές ατόμων με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα. Πρόκειται για 6 ενήλικες και 2 παιδιά που μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Αγαθαγγέλου και αποχώρησαν αφότου έλαβαν τις πρώτες βοήθειες.

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

O εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός, είπε πως «η πυρκαγιά στη Ρόδο δυσκόλεψε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Κιοταρίου. Κατά την πορεία της έφτασε νότια του οικισμού Λάερμα και παρόλες τις προσπάθειες των επίγειων και εναέριων δυνάμεων αλλά και τις εργασίες των χωματουργικών μηχανημάτων και γαιοπροωθητών για την διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών η φωτιά κινήθηκε σε χαράδρες με ένταση 7 μποφόρ με νότια κατεύθυνση προς Λάρδο».

Για το λόγο αυτό, δόθηκε εντολή εκκένωσης από το 112 σε όσους διέμεναν σε Ασκληπιείο και Κιοτάρι. «Στη συγκεκριμένη περιοχή η ένταση του φαινομένου πλέον έχει αποκλιμακωθεί», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός και επισήμανε ότι «οι προληπτικές εκκενώσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Ρόδο αφορούν λιγότερο του 10% των τουριστικών καταλυμάτων του νησιού».

150 αστυνομικοί συνδράμουν στις πυρκαγιές στην Ρόδο

Με 150 αστυνομικούς και μέσα συνδράμει η ΕΛΑΣ στις αγωνιώδεις προσπάθειες που γίνονται στην Ρόδο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση: «παρέχεται ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που ενεργούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών, μέσω της εφαρμογής έκτακτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων με - κατά περίπτωση - απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, της προληπτικής εκκένωσης περιοχών, του απεγκλωβισμού ατόμων και ζώων, καθώς και της διασφάλισης της σωματικής ακεραιότητας και των περιουσιών των κατοίκων πληγέντων περιοχών.»

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται από την ΕΛΑΣ, διατίθενται αστυνομικοί των ΟΕΠΤΑ και ΟΠΚΕ, ενώ σήμερα αναχωρεί C130 για το νησί της Ρόδου από την Αττική με αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ.

Παράλληλα αστυνομικοί και οχήματα των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Α' Δωδεκανήσου ενισχύονται συνεχώς από υπηρεσίες όμορων Αστυνομικών Διευθύνσεων καθώς και Διευθύνσεων της Γ.Α.Δ.Α.

«Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή για την παροχή συνδρομής και υποστήριξης στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.» καταλήγει η ανακοίνωση

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Νέο ρεκόρ ζήτησης φέρνει την επόμενη εβδομάδα το τρίτο κύμα καύσωνα

Καύσωνας: Έως 44 βαθμούς η θερμοκρασία το Σάββατο - Οι περιοχές με την ισχυρότερη ζέστη

gazzetta
gazzetta reader insider insider