Κίνα: Οι ανεπτυγμένες χώρες δεν θα «σνομπάρουν» το φόρουμ της πρωτοβουλίας Belt and Road

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα: Οι ανεπτυγμένες χώρες δεν θα «σνομπάρουν» το φόρουμ της πρωτοβουλίας Belt and Road
Κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης απέρριψαν δυτικούς ισχυρισμούς, που ήθελαν τους ηγέτες Γαλλίας, Ιταλίας και Γερμανίας να απέχουν από την εκδήλωση.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης απέρριψαν δυτικούς ισχυρισμούς ότι οι ανεπτυγμένες χώρες αποφεύγουν το κινέζικο Φόρουμ του Δρόμου του Μεταξιού (Belt and Road), ενώ ανέφεραν ότι οι περισσότεροι από τους ηγέτες που προσκλήθηκαν φέτος ήταν από αναπτυσσόμενες χώρες.

Σύμφωνα με το Reuters, οι επικριτές βλέπουν τη φιλόδοξη πρωτοβουλία Belt and Road - που χαρακτηρίζεται ως αναδημιουργία του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού για την ενίσχυση της παγκόσμιας εμπορικής υποδομής - ως εργαλείο για την Κίνα του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για να εξαπλώσει τη γεωπολιτική και οικονομική επιρροή της.

Η συζήτηση στη Δύση για την οικονομική εξάρτηση από την Κίνα έχει ρίξει σκιά στις μακροπρόθεσμες εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις με το Πεκίνο. Η Ιταλία, το μοναδικό έθνος της Ομάδας των Επτά στο Belt and Road, δήλωσε ότι η απόφαση μιας προηγούμενης κυβέρνησης να ενταχθεί ήταν «αισιόδοξη», με τη Ρώμη να αναζητά εύσχημο τρόπο για να απεμπλακεί από τη συμφωνία.

Η Wall Street Journal ανέφερε τον Ιούλιο ότι οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και ορισμένων άλλων ευρωπαϊκών χωρών δεν σχεδίαζαν να συμμετάσχουν στο φετινό Belt and Road Forum, που θα διεξαχθεί το φθινόπωρο, προσθέτοντας ότι αυτή τους η στάση δημιουργεί ένα πιο απαιτητικό παγκόσμιο τοπίο για τις διπλωματικές φιλοδοξίες του προέδρου Σι.

Πάντως στην Κίνα, η κρατική Global Times αμφισβήτησε αυτόν τον ισχυρισμό, επικαλούμενη μια πηγή που δεν κατονόμασε. Η Κίνα δεν έχει προσκαλέσει τους ηγέτες ορισμένων ανεπτυγμένων χωρών που αναφέρονται σε δημοσιεύματα των δυτικών μέσων ενημέρωσης, επομένως το συμπέρασμα ότι «απέφευγαν τη συμμετοχή» δεν ισχύει, ανέφερε η κινεζική εφημερίδα. Η Global Times πρόσθεσε ότι το Πεκίνο παραμένει ανοιχτό στη συμμετοχή τους εάν επιθυμούν να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.

Περισσότερες από 150 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, έχουν εγγραφεί για να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία Belt and Road, από τότε που την παρουσίασε ο πρόεδρος Σι εδώ και μια δεκαετία, με τις περισσότερες από αυτές τις χώρες να είναι από την Αφρική.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σκοπεύει να επισκεφθεί την Κίνα τον Οκτώβριο, συμπίπτοντας με το Φόρουμ Belt and Road, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider