Γιατροί Θεσσαλίας: Χωρίς συντονισμό και οργάνωση ο κρατικός μηχανισμός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατροί Θεσσαλίας: Χωρίς συντονισμό και οργάνωση ο κρατικός μηχανισμός
Κωλυσιεργίες στον κρατικό μηχανισμό και δυσκολίες ανταπόκρισης στις αυξημένες απαιτήσεις των υγειονομικών δομών στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλίας.

Κωλυσιεργίες στον κρατικό μηχανισμό και δυσκολίες ανταπόκρισης στις αυξημένες απαιτήσεις των υγειονομικών δομών στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλίας.

Η κατάσταση που επικρατεί διαπιστώθηκε έπειτα από «αυτοψία» των διοικητικών συμβουλίων των Ενώσεων των Νοσοκομειακών Γιατρών της Θεσσαλίας στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

«Από την πρώτη στιγμή έχουμε επικοινωνήσει με εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων, τις διοικήσεις των νοσοκομείων και της υγειονομικής περιφέρειας, με δημάρχους και την πολιτική προστασία, διατυπώνοντας αιτήματα παρεμβαίνοντας, επίμονα για να δοθούν λύσεις σε ζητήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος», αναφέρουν και προσθέτουν:

«Δυστυχώς, έχουμε διαπιστώσει ότι ο κρατικός μηχανισμός για άλλη μία φορά βρίσκεται χωρίς συντονισμό και οργάνωση, χωρίς τους απαραίτητους πόρους και ανθρώπινο δυναμικό για να αντιμετωπίσει ολοκληρωμένα και άμεσα τις ανάγκες του λαού από μία φυσική καταστροφή».

Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, τα περισσότερο φλέγοντα ζητήματα τα αντιμετωπίζουν οι δομές Υγείας της Θεσσαλίας, σημειώνουν ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλα πολλά προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και επίλυσης.

Ενδεικτικά:

• Το Νοσοκομείο του Βόλου βρέθηκε χωρίς νερό για αρκετές ημέρες με αποκλεισμένη πρόσβαση από το μεγαλύτερο μέρος του νομού.

• Το Κέντρο Υγείας Παλαμά είναι πλημμυρισμένο, χωρίς καν να έχει καθαριστεί πέντε ημέρες μετά την πλημμύρα, στεγαζόμενο σε πρόχειρη, ανεπαρκή έως και επικίνδυνη υγειονομικά εγκατάσταση στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης μαζί με δεκάδες φιλοξενούμενους.

• Το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό για έξι ημέρες.

• Σε όλα τα νοσοκομεία το ήδη εξαντλημένο και ανεπαρκές σε αριθμό προσωπικό δέχεται μεγάλη πίεση με ενισχυμένη προσφορά και αυξημένους αριθμούς προσέλευσης και νοσηλειών.

• Τα τακτικά χειρουργεία στα περισσότερα νοσοκομεία σταμάτησαν για μέρες εξυπηρετώντας μόνο επείγοντα περιστατικά.

Τα αιτήματα

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλίας δηλώνουν ότι συντάσσονται με τα αιτήματα που κατέθεσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), απαιτώντας:

• Να προκηρυχθεί το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων των δομών υγείας της Θεσσαλίας.

• Να διοριστούν με κατεπείγουσες διαδικασίες (έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων) όλοι οι γιατροί και οι υπόλοιποι υγειονομικοί που έθεσαν υποψηφιότητα στις λιγοστές θέσεις που προκηρύχθηκαν πρόσφατα για τις δομές υγείας της Θεσσαλίας.

• Έκτακτες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και ενίσχυση των κινητών μονάδων υγείας και των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

• Να εξασφαλιστούν ομάδες ταχείας παρέμβασης, συγκροτημένες κυρίως από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, για την παροχή άμεσης συμβουλευτικής υποστήριξης και βραχείας διάρκειας ψυχολογικής υποστήριξης σε ατομικό, ομαδικό και κοινοτικό επίπεδο.

• Να εξασφαλιστούν κινητές μονάδες υγείας ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες υγείας του πληθυσμού που δεν μπορεί να μετακινηθεί.

• Απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των πασχόντων.

• Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των νοσοκομείων και Κ.Υ. Να επιδιορθωθούν άμεσα οι ζημιές που έχουν προκληθεί. Να χορηγηθεί έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες λειτουργίας τους. Να εξασφαλιστεί η επάρκεια σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό.

• Να προχωρήσουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατό το Κ.Υ. Παλαμά. Άμεσα να δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας στρατιωτικού τύπου για την αντιμετώπιση άμεσων προβλημάτων υγείας και διάθεση φαρμάκων σε όσους χρειάζονται με ευθύνη της 5ης ΥΠΕ.

• Επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας. Επίταξη ξενοδοχείων για τη φιλοξενία των πλημμυροπαθών για όσο διάστημα απαιτηθεί.

• Άμεσα και χωρίς καθυστέρηση να ενισχυθούν με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό οι υποστελεχωμένες μονάδες Δημόσιας Υγείας για να εξασφαλιστεί η αναγκαία παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραγόντων, η επιδημιολογική επιτήρηση και οι επιπτώσεις των μολυσματικών ασθενειών στην υγεία του πληθυσμού, δεδομένου ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι ιδανικές για την μετάδοση ασθενειών όπως η ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου κ.λπ.

Τις παραπάνω επισημάνσεις και προτάσεις συνυπογράφουν οι ΕΙΝΚΥΝ Καρδίτσας, ΕΙΝΚΥ Λάρισας, ΕΙΝΚΥ Μαγνησίας, ΕΙΝΚΥΝ Τρικάλων, Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ ΠΓΝ Λάρισας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θεσσαλία: Δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας – Πότε αναμένεται έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου

ΕΟΔΥ: Συστάσεις για πρόληψη τροφιμογενών/υδατογενών νοσημάτων

Εγκύκλιος υπ. Υγείας: Από ποια μεταδοτικά νοσήματα απειλούνται οι πληγείσες περιοχές

gazzetta
gazzetta reader insider insider