Πώς το Βερολίνο μπορεί να χρηματοδοτήσει την τιμή της βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς το Βερολίνο μπορεί να χρηματοδοτήσει την τιμή της βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας
Γερμανική Bundestag
Σε μείζον ζήτημα για την ασθμαίνουσα γερμανική οικονομία αλλά και τη συνοχή της συμμαχικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχει αναχθεί το ζήτημα της τιμής της βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε μείζον ζήτημα για την ασθμαίνουσα γερμανική οικονομία αλλά και τη συνοχή της συμμαχικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχει αναχθεί το ζήτημα της τιμής της βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Handelsblatt είχε ήδη αναφέρει την περασμένη εβδομάδα, ότι η καγκελαρία ήταν πρόθυμη να πληρώσει μια επιδοτούμενη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας από το Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό (KTF).

Τώρα και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας αποδέχεται το ταμείο ως λύση χρηματοδότησης. Αρκετά μέλη της κυβέρνησης το επιβεβαίωσαν αυτό στην Handelsblatt. Το Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό (KTF) θα μπορούσε επίσης να αλλάξει τη γνώμη του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο μέχρι στιγμής απορρίπτει μια βιομηχανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. "Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μην πείσουμε τον Λίντνερ", λέει ένα μέλος της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt, υπάρχει αρκετό περιθώριο στο ταμείο για μια βιομηχανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Φέτος, για παράδειγμα, μόνο το 50-60% της προγραμματισμένης δαπάνης των 36 δισεκατομμυρίων ευρώ πρόκειται να εκρεύσει λόγω διοικητικών εμπλοκών.

Αυτό θα άφηνε τουλάχιστον περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαια διαθέσιμα για πρόσθετα έργα. "Αυτό μας ανοίγει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε μια τιμή βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας από το Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό (ΚΤF)", λέει κυβερνητικός αξιωματούχος. Είναι επίσης η μόνη ρεαλιστική επιλογή χρηματοδότησης, προσθέτει.

Τον Μάιο, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) πρότεινε μια ενδιάμεση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις. Σκοπός είναι να αποτραπεί η μετεγκατάσταση εργοστασίων λόγω των διεθνώς υψηλών τιμών ενέργειας στη Γερμανία και να καταστεί δυνατή η εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων εδώ. Ο Χάμπεκ ήθελε να εγγυηθεί στις εταιρείες έξι λεπτά ανά κιλοβατώρα για το 80% της κανονικής κατανάλωσης από το κράτος.

Υποστηρίζεται από πολλά συνδικάτα και επιχειρηματικές ενώσεις, καθώς και από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του SPD και των Πρασίνων στην oμοσπονδιακή βουλή. Ωστόσο, ο Χάμπεκ συνάντησε την απόρριψη του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) και του καγκελάριου Όλαφ Σολτς (SPD).

Το κατά πόσον θα υπάρξει τελικά τιμή βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει αβέβαιο. Ιδανικά, η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Ωστόσο, το γεγονός ότι το Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό (KTF) είναι μια βιώσιμη επιλογή χρηματοδότησης αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εισαγωγής του.

Ακόμη και αν το αρχικό σχέδιο για την τιμή της βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας δεν παραμείνει, αλλά η ενεργοβόρος βιομηχανία ανακουφιστεί με άλλο τρόπο, το Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό (KTF) θα παρέχει τώρα μια επιλογή χρηματοδότησης. Η κυβέρνηση προφανώς συζητά επίσης μια εναλλακτική ανακούφιση μέσω της επέκτασης της αντιστάθμισης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF) εκτός τραπεζιού για χρηματοδότηση

Η απόρριψη της βιομηχανικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας από τον Σολτς βασίστηκε μέχρι στιγμής κυρίως στο άλυτο ζήτημα της χρηματοδότησης. Στην προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές του 2021 για την oμοσπονδιακή βουλή (Bundestag), ο ίδιος είχε κάνει εκστρατεία υπέρ της τιμής βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Λίντνερ, από την άλλη πλευρά, απορρίπτει τη βιομηχανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας ακόμη πιο έντονα από τον Scholz. Είναι πεπεισμένος ότι αυτό δεν θα έλυνε το πραγματικό πρόβλημα της έλλειψης ενέργειας, αλλά ότι η επιδότηση θα οδηγούσε σε στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Βέβαια, ενόψει των σφιχτών προϋπολογισμών, ο Λίντνερ επισημαίνει επίσης επανειλημμένα ότι μια βιομηχανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι προσιτή - τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Τα κονδύλια από τον τακτικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό εξακολουθούν να μην είναι διαθέσιμα, είναι ήδη στα όρια. Ακόμη και οι μικρές αναγκαίες εξοικονομήσεις, όπως στο γονικό επίδομα, την ψηφιοποίηση ή την ένταξη, οδήγησαν σε μεγάλες συζητήσεις.

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας είχε επιμείνει, ως εκ τούτου, στην καταβολή της τιμής του βιομηχανικού ρεύματος από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WFS). Στην ενεργειακή κρίση του 2022, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε προβλέψει σε αυτό πιστώσεις ύψους 200 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος του δεν χρειαζόταν. Ο Χάμπεκ ήθελε να ανακατανείμει ένα μέρος του για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη γέφυρα.

Ωστόσο, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών, Λίντνερ απορρίπτει αυστηρά το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WFS) ως μέσο χρηματοδότησης λόγω συνταγματικών ανησυχιών. Παρόμοια άποψη επικρατεί και στην Καγκελαρία. Ο νομικός κίνδυνος είναι απλώς πολύ υψηλός.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομίας επέμενε σε αυτή την προσέγγιση. Εν τω μεταξύ, όμως, το γραφείο του Ρόμπερτ Χάμπεκ έχει εν πολλοίς παραιτηθεί, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους. Η απόρριψη της Καγκελαρίας και του Υπουργείου Οικονομικών είναι πάρα πολύ σαφής. "Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει με το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WFS)", λέει ένας εκ των ειδικών. Εν τω μεταξύ, όμως, η ελπίδα για αυτόν τον δρόμο έχει εγκαταλειφθεί.

Μια άλλη εναλλακτική λύση επίσης δεν επιδιώκεται. Πριν από λίγες εβδομάδες, στο υπουργείο Οικονομίας ήρθε η ιδέα να γίνει κάτι παρόμοιο με το γαλλικό. Αυτοί δεν πληρώνουν απευθείας τις επιδοτήσεις για την τιμή του βιομηχανικού ρεύματος, αλλά μέσω μιας κρατικής εταιρείας.

Με την Uniper, υπάρχει επίσης ένας κρατικός προμηθευτής ενέργειας στη Γερμανία. Θα μπορούσε να έχει λάβει η ίδια δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ και να χρηματοδοτήσει έτσι την τιμή της βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας πέρα από το φρένο του χρέους.

Αλλά σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η ιδέα αυτή έχει επίσης από καιρό αποσυρθεί από το τραπέζι. Θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να δημιουργηθούν οι δομές στην Uniper και οι όροι χρηματοδότησης της εταιρείας είναι πολύ αβέβαιοι για ένα τέτοιο σχέδιο. Επισημαίνουν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να βάλει ένα τέλος σε αυτή την κατασκευή.

Το Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό είναι η μόνη εναπομείνασα επιλογή

Η μόνη επιλογή που απομένει είναι το Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό (KTF). Εν τω μεταξύ, αυτή φαίνεται να είναι "η μόνη εναπομείνασα δυνατότητα", σύμφωνα με τον Χάμπεκ.

Το Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό (KTF) έχει γίνει πρόσφατα όλο και περισσότερο η κεντρική επιλογή χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Το εν λόγω Ταμείο είναι ένας ειδικός προϋπολογισμός που εκτελείται εκτός του τακτικού προϋπολογισμού, οι δαπάνες του οποίου δεν εμπίπτουν στο φρένο χρέους. Περιλαμβάνει δαπάνες συνολικού ύψους 212 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2027. Αυτό είναι περίπου το ήμισυ του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

Αρχικά, το ταμείο προοριζόταν για τη χρηματοδότηση της κλιματικής αλλαγής. Πρόσφατα, προστέθηκαν ορισμένες νέες δαπάνες. Για παράδειγμα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χρησιμοποιεί πλέον το Ταμείο για το Κλίμα και το Μετασχηματισμό (KTF) και για τη χρηματοδότηση των δισεκατομμυρίων σε επιδοτήσεις διεθνών εταιρειών μικροηλεκτρονικής για την εγκατάστασή τους στη Γερμανία.

Λόγω των διαρκώς νέων αιτημάτων δαπανών, το ταμείο είναι πλέον υπερφορτωμένο κατά 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι προγραμματισμένες δαπάνες υπερβαίνουν ήδη τα κονδύλια κατά αυτό το ποσό. Με μια πρώτη ματιά, λοιπόν, φαίνεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα στο εν λόγω Ταμείο για μια τιμή βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορούσε να κοστίσει κοντά στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά πολλοί, λένε άλλες πηγές θα το θεωρούσαν πιθανό.

Γιατί με μια δεύτερη ματιά, τα πράγματα φαίνονται διαφορετικά. Πέρυσι, για παράδειγμα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προέβλεπε δαπάνες ύψους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο για το Κλίμα και το Μετασχηματισμό. Τελικά, όμως, ήταν μόνο 13,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Φέτος τα πράγματα θα είναι παρόμοια. "Δεν θα εκρεύσει πολύ περισσότερο από το 50-60% των κονδυλίων", λέει κυβερνητικός εκπρόσωπος. Το επόμενο έτος, πολλά κονδύλια είναι επίσης πιθανό να μείνουν αχρησιμοποίητα, όταν οι δαπάνες αναμένεται τότε να ανέλθουν σε 57,6 δισ. ευρώ.

Επειδή το μεγαλύτερο μέρος του Ταμείου για το Κλίμα και το Μετασχηματισμό (KTF) αφορά έργα του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας, ο Χάμπεκ θα πληρώσει την τιμή βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτεί από την τσέπη του, λέγεται. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Λίντνερ δεν θα χρειαστεί να συνεισφέρει ούτε ένα σεντ από τον προϋπολογισμό του.

Προκειμένου να γίνει η τιμή του βιομηχανικού ρεύματος πιο εύπεπτη για τους Λίντνερ και Σολτς, οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομίας εργάζονται επί του παρόντος για τη μείωση του κόστους της τιμής του ρεύματος - γέφυρας. Επομένως, η βιομηχανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να είναι υψηλότερη από τα προτεινόμενα έξι λεπτά. Η διαφορά από τη μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στο χρηματιστήριο θα ήταν τότε μικρότερη και το κόστος για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση μικρότερο.

Επιπλέον, λιγότερο από το 80 % της συνήθους κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να επιδοτηθεί. Η ομάδα των δικαιούχων θα μπορούσε να περιοριστεί σημαντικά. Και ο Xάμπεκ είχε ήδη προσφερθεί δημόσια να συντομεύσει την επιδότηση από επτά σε τρία έως πέντε έτη. Η οικονομική υπηρεσία της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας επεξεργάζεται επίσης επί του παρόντος τη δική της ιδέα.

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel αναφέρθηκε επίσης πρόσφατα σε μια εναλλακτική επιλογή για την ελάφρυνση της επιβάρυνσης της ενεργοβόρας βιομηχανίας, η οποία συζητείται επί του παρόντος στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και στο γραφείο της Καγκελαρίου. Η νέα πρόταση βασίζεται στο κόστος για την παραγωγή ορισμένων προϊόντων. Ένα τέτοιο μέσο υπάρχει ήδη και θα μπορούσε να επεκταθεί: Περίπου 340 ενεργοβόρες επιχειρήσεις λαμβάνουν τη λεγόμενη αντιστάθμιση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Μια αντίστοιχη ιδέα αναπτύχθηκε από τις εταιρείες συμβούλων Afry και Neon και παρουσιάστηκε στους αξιωματούχους των Χάμπεκ και Σολτς. Οι συντάκτες υπολογίζουν το κόστος για το κράτος σε περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2030.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider