Κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) πέρασε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, για πρώτη φορά μετά την επίθεση-αστραπή του Αζερμπαϊτζάν και την παράδοση των Αρμένιων αυτονομιστών.
Αρμένιοι κάτοικοι του θύλακα είχαν πει νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters ότι αισθάνονται πολιορκημένοι στην περιοχή αυτή, καθώς έχουν ελάχιστα τρόφιμα και καύσιμα και ζήτησαν από τις μεγάλες δυνάμεις να τους βοηθήσουν.
Να σημειωθεί ότι βοήθεια έστειλε χθες Παρασκευή και η Ρωσία. Οι Αρμένιοι μαχητές άρχισαν από χθες Παρασκευή να παραδίδουν τον οπλισμό τους.
«Αποστρατιωτικοποίηση» από Αζερμπαϊτζάν και Ρωσία
Παράλληλα, το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε σήμερα ότι προχωρά με τη Ρωσία στην «αποστρατιωτικοποίηση» των δυνάμεων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια αποσχισθείσα περιοχή που κατοικείται ως επί το πλείστον από Αρμένιους όπου οι αζέρικες δυνάμεις κατήγαγαν νίκη αστραπή στις αρχή της εβδομάδας.
«Σε στενή συνεργασία με τους Ρώσους στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης, προχωράμε στην αποστρατιωτικοποίηση» των αποσχιστικών στρατευμάτων και παρέχουμε "υποστήριξη στους άμαχους», δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων, ανάμεσά τους το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ανάρ Εϊβάζοφ, εκπρόσωπος του αζέρικου στρατού, στη Σούσα, μια πόλη του Ναγκόρνο Καραμπάχ που ελέγχεται από το Μπακού.
Την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών ζητά ο Αμερικανός γερουσιαστής Γκάρι Πίτερς από τα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν
Ένας Αμερικανός γερουσιαστής, ο επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας του Κογκρέσου των ΗΠΑ που επισκέπτεται τα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, είπε σήμερα ότι χρειάζεται να αναπτυχθούν διεθνείς παρατηρητές για να παρακολουθούν την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι εκεί «φοβούνται πάρα πολύ» με όσα συμβαίνουν.
«Ασφαλώς ανησυχώ πολύ για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, πιστεύω ότι χρειάζεται να υπάρξει κάποια εικόνα» από την περιοχή, είπε ο Δημοκρατικός Γκάρι Πίτερς, μιλώντας σε δημοσιογράφους στα σύνορα.
Νωρίτερα η Ρωσία, που διατηρεί μια ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή, ανακοίνωσε ότι οι Αρμένιοι αυτονομιστές του Ναγκόρνο Καραμπάχ άρχισαν να καταθέτουν τα όπλα τους και ότι έφτασε ένα φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας για τους περίπου 120.000 Αρμένιους που ζουν στον θύλακα αυτόν.