Η κακοκαιρία Elias επαναφέρει τον εφιάλτη των ακραίων καιρικών φαινομένων στη Θεσσαλία, την Μαγνησία και την Εύβοια σε μια στιγμή όπου οι πληγείσες περιοχές επιχειρούν να καταγράψουν τις ανυπολόγιστες ζημιές που άφησε πίσω του το φαινόμενο Daniel, λίγες ημέρες νωρίτερα.
Κάτοικοι σε περιοχές της Θεσσαλίας, την Μαγνησίας, της Εύβοιας αλλά και της Φθιώτιδας ζουν ώρες αγωνίας ενώ οι αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να μην επαναληφθούν οι σκηνές που συγκλόνισαν το πανελλήνιο λίγες ημέρες νωρίτερα λόγω των πρωτόγνωρων βροχοπτώσεων που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.
Τα μηνύματα από το 112 ηχούν συστηματικά ενώ οι αρχές συστήνουν στους κατοίκους να κλειστούν σε ψηλά σπίτια. Οι δρόμοι στον Βόλο έχουν πλημμυρίσει ενώ εκκενώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Χάλκη Λάρισας και στην Φθιώτιδα λόγω της κακοκαιρίας.
Ειδικά για την Θεσσαλία και την Μαγνησία το χτύπημα της κακοκαιρίας Elias αποτελεί ένα ακόμη «απανωτό» πλήγμα για τους κατοίκους, τις καλλιέργειες, το περιβάλλον και τις υποδομές. Οι συνολικοί πόροι που μπορούν να κινητοποιηθούν για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές των περιοχών που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κακοκαιρία Daniel και την θωράκιση της χώρας έναντι αντίστοιχων φαινομένων μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 3 δις όπως ανέφερε στο πρόσφατο 6ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών – ITC 2023, ο υπ. Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο προϋπολογισμός αυτός παραπέμπει σε μεγάλης κλίμακας έργα αποκατάστασης αλλά για να αρχίσουν να επουλώνονται οι πληγές απαιτείται … νηνεμία.
Ο κ. Θωμάς Κ. Παπαλάσκαρης, MSc. Πολιτικός/Υδρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υδραυλικών Έργων μιλώντας στο Insider.gr, εξηγεί πως το νέο φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη επηρεάζει την ανάκαμψη των πληγεισών περιοχών. «Οι πλημμυρισμένες περιοχές θεωρούνται υπερκορεσμένες. Όταν έχει προηγηθεί ένα μεγάλο επεισόδιο βροχής όπως ήταν η κακοκαιρία Daniel και το νερό έχει λιμνάσει στις πεδινές περιοχές, το έδαφος έχει κορεστεί και δεν δέχεται νερό. Με το νέο επεισόδιο (Elias), γίνεται φυσική απορροή, κατευθύνεται σε αποδέκτες όπως είναι π.χ τα ποτάμια και το πλημμυρικό φαινόμενο επεκτείνεται. Έτσι δεν επιτρέπεται στην περιοχή να σηκώσει κεφάλι, δεν μπορεί να επέλθει αποκατάσταση των καλλιεργειών και ανάταξη των υποδομών. Δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε φορτηγά, αυτοκίνητα, μηχανήματα και εφόσον δεν μπορούν να προσεγγίσουν, δεν μπορούν να εκτελεστούν εργασίες», σημειώνει σχετικά.
Εξηγώντας πιο αναλυτικά την κατάσταση των εδαφών και την κατεύθυνση του νερού, αναφέρει ότι φαινόμενα όπως η κατακράτηση, η διείσδυση και η κατείσδυση αποελούν παράγοντες του υδρολογικού ισοζυγίου μιας λεκάνης απορροής και όταν ο ένας εξ αυτών μεταβάλλεται (π.χ όταν έχουμε απώλειες και κατακράτηση από δέντρα, από το έδαφος), τότε αλλάζουν οι ισορροπίες.
Όσον αφορά στην εξέλιξη του φαινομένου εκτιμάται ότι τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν στο Βόλο γρηγορότερα από ό,τι στην Εύβοια στην οποία ωστόσο αναμένεται σταδιακή εξασθένιση των φαινομένων.
Η επόμενη μέρα στη Θεσσαλία
Πολίτες και αρμόδιες αρχές αναμένουν την εξασθένιση του φαινομένου προκειμένου να «ξαναπιάσουν δουλειά».
Όπως είναι γνωστό, σε εξέλιξη είναι η αποτίμηση των ζημιών στη Θεσσαλία. Δημόσιες υποδομές, σπίτια και επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή υπολειτουργούν. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας παρουσιάζοντας πριν από μία ημέρα τις άμεσες δράσεις για την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία Daniel σημείωσε ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 472 αυτοψίες, σύμφωνα με τις οποίες προκύπτει ότι στο σύνολο 981χλμ ελεγμένου οδικού δικτύου, στα 70,2 χλμ διαπιστώθηκαν φθορές. Επίσης, έχουν διαπιστωθεί φθορές σε 79 γέφυρες, 130 τεχνικά έργα, 16 σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου ενώ, υπάρχουν και 79 πλημμυρισμένα σχολεία. Σημειώνεται ότι στο 40% και πλέον των περιπτώσεων συνολικά, οι ζημιές είναι ιδιαίτερα εκτεταμένες.
Σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναλαμβάνει την αποκατάσταση βλαβών και λειτουργίας οδικών δικτύων, αρμοδιότητας των οικείων Περιφερειών την αποκατάσταση βλαβών & λειτουργίας υποδομών σχολικών μονάδων, αρμοδιότητας των οικείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.