Η συνέχιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων αποτελεί μέρος μιας πολυεπίπεδης εθνικής στρατηγικής για την αμυντική θωράκιση της χώρας μας, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται μια σειρά από πολυμερείς ή διμερείς συνεργασίες στον τομέα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής.
Αυτό τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Political» ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης.
«Η καθέλκυση της φρεγάτας "Κίμων", η πρώτη από τις τρεις, τουλάχιστον, υπερσύγχρονες φρεγάτες που θα αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό, αποτελεί μια ακόμη έμπρακτη απόδειξη της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων» επεσήμανε.
«Έχουμε δεσμευθεί ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας θα διαθέτουν τους υλικούς πόρους», πρόσθεσε, «που απαιτούνται για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. Ο σχεδιασμός για τα 24 Rafale, τις 3 + 1 Belhara, τα 83 F-16 που αναβαθμίζονται σε επίπεδο Viper, η μελλοντική απόκτηση των 20+ F-35, θα βελτιώσουν κατά πολύ τις αποτρεπτικές δυνατότητές μας».
Για την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση του μεταναστευτικού, υπογράμμισε ότι «εντάσσεται στο πλαίσιο των νέων προκλήσεων ασφαλείας που η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει».
Υπενθύμισε, δε, ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν ζωτικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Οι φυσικές καταστροφές δεν κάνουν διακρίσεις ανάμεσα σε πολίτες και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Η έλλειψη γιατρών σε ένα περιφερειακό νοσοκομείο δεν επηρεάζει μόνο του πολίτες αλλά και τα μέλη των οικογενειών των στελεχών. Η κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι, συνεπώς, ζήτημα απλώς μιας κυβερνητικής επιλογής».
«Εντάσσεται», συμπλήρωσε, «στην ευρύτερη αποστολή τους για την προάσπιση της ευημερίας των πολιτών, οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους θα κληθούν να υπερασπίσουν την πατρίδα, όποτε αυτό χρειαστεί».
«Το βασικό κριτήριο για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών είναι η μη διατάραξη των επιχειρησιακών αναγκών των Επιτελείων, οι οποίες αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα» ξεκαθάρισε.
Για την αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, ανέφερε ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιοποίηση ενός ακινήτου είναι ο αποχαρακτηρισμός του από τα Γενικά Επιτελεία ως επιχειρησιακό. Ο αποχαρακτηρισμός αυτός, όπως μπορείτε να αντιληφθείτε, δε γίνεται “ελαφρά τη καρδία”. Γίνεται μετά από ώριμη σκέψη, με βάση την εθνική αμυντική στρατηγική και τις μακροπρόθεσμες επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων».
«‘Εχουμε», συνέχισε, «ήδη διαμορφώσει μια ρεαλιστική εικόνα και σύντομα, σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία, θα εντοπίσουμε εκείνα τα ακίνητα που, μέσω σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων, θα μπορούν να αξιοποιηθούν για την κατασκευή σύγχρονων κατοικιών».
Για την ανάγκη αναβάθμισης της εκπαιδευτικής πολιτικής των ΑΣΕΙ, είπε ότι «οι επαγγελματικές προδιαγραφές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει, ωστόσο, να επανασχεδιάζονται διαρκώς με τέτοιο τρόπο, ώστε τα στελέχη να μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας».
«Προχωρούμε», τόνισε, «σε μια σειρά από σημαντικές αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Βασικοί άξονες σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι ο πολλαπλασιασμός των παρεχόμενων δυνατοτήτων για συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, η απλούστευση της ίδρυσης νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων καθώς και η δυνατότητα ίδρυσης αυτόνομων διδακτορικών προγραμμάτων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ