Γάζα: Εγκλωβισμένοι και χωρίς διέξοδο οι άμαχοι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γάζα: Εγκλωβισμένοι και χωρίς διέξοδο οι άμαχοι
Με το «σταγονόμετρο» γίνονται οι διελεύσεις από το πέρασμα της Ράφα προς την Αίγυπτο.

Μεγαλώνει η ανησυχία για την τύχη των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς εκτός από τους αλλεπάλληλους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη καθώς δεν υπάρχει ηλεκτρική ενέργεια, παροχή νερού, τρόφιμα και φάρμακα.

Ως την Τρίτη, ο ισραηλινός στρατός καλούσε τους κατοίκους στη Γάζα να αποχωρήσουν: «Το πέρασμα της Ράφα (που ελέγχεται από την Αίγυπτο) είναι ακόμα ανοιχτό. Όποιος μπορεί να βγει, τον συμβουλεύουμε να βγει», ήταν το μήνυμα του IDF. Αλλά, αυτή τη στιγμή, η έξοδος από τη Γάζα είναι σχεδόν αδύνατη.

Τα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Γάζας είναι κλειστά. Το ναυτικό του Ισραήλ ελέγχει την ακτογραμμή, επομένως η αναχώρηση με σκάφος δεν αποτελεί επιλογή.

Υπάρχει μόνο το πέρασμα της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο. Όπως αναφέρει το ΒBC, αυτός είναι ο μόνος δρόμος διαφυγής. Ωστόσο, αυτό ήταν δυνατό μόνο με άδεια και με μεγάλη ώρα αναμονής για να περάσει κάποιος τα σύνορα.

Όμως η κατάσταση έγινε πιο δραματική, καθώς η συνοριακή διάβαση επλήγη από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές την Τρίτη και ακολούθως η Αίγυπτος έκλεισε το πέρασμα της Ράφα.

Πλέον οι μεταβάσεις από τη Ράφα είναι ελάχιστες και υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή, οι Παλαιστίνιοι να μην έχουν σχεδόν κανένα τρόπο να φύγουν από τη Γάζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σολτς: Όποιος δοξάζει τη Χαμάς και καίει ισραηλινές σημαίες είναι αντιμέτωπος με ποινική δίωξη

Ισραήλ: Έφτασε ο Άντονι Μπλίνκεν για ολιγόωρη επίσκεψη

Ισραήλ: Στο στόχαστρο διοικητές της Χαμάς και σήραγγες στη Γάζα πριν την έναρξη της εισβολής - Ρουκέτες στο Τελ Αβίβ

gazzetta
gazzetta reader insider insider