Ισραήλ: Στο στόχαστρο διοικητές της Χαμάς και σήραγγες στη Γάζα πριν την έναρξη της εισβολής - Ρουκέτες στο Τελ Αβίβ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισραήλ: Στο στόχαστρο διοικητές της Χαμάς και σήραγγες στη Γάζα πριν την έναρξη της εισβολής - Ρουκέτες στο Τελ Αβίβ
Αποκλεισμός της Γάζας μέχρι τελικής πτώσης αν δεν επιστραφούν οι όμηροι, το μήνυμα του Ισραήλ. Επίθεση με ρουκέτες στο Τελ Αβίβ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10:36

Με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δεσμεύεται για «ισχυρή εκδίκηση» κατά της Χαμάς και των μαχητών της Γάζας, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 1.900 αεροπορικές επιδρομές από την επίθεση του Σαββάτου. Παράλληλα όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η εισβολή του ισραηλινού στρατού είναι προ των πυλών, δημιουργώντας φόβους για μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Ενδεικτικό της κατάστασης που απειλείται είναι η δήλωση του υπ. Ενέργειας του Ισραήλ. Όπως ανέφερε ο Ισραήλ Κατς, η πολιορκία της Γάζας δεν θα τελειώσει μέχρι να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι. Σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Κατς είπε ότι δεν θα ανοίξει κανένας ηλεκτρικός διακόπτης, δεν θα ανοίξει κανένας κρουνός νερού και δεν θα μπει φορτηγό καυσίμων μέχρι να απελευθερωθούν οι «απαχθέντες». Το Ισραήλ διέκοψε τις προμήθειες στη Λωρίδα της Γάζας μετά τις επιθέσεις της Χαμάς το Σάββατο.

Παράλληλα, οι αυξανόμενη ένταση στα βόρεια σύνορα της χώρα με το Λίβανο κάνει τον «υδράργυρο να χτυπά κόκκινο», καθώς η προοπτική μιας σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ μπορεί να τυλίξει στις φλόγες την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Στόχος οι σήραγγες και οι διοικητές της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωση του τονίζει ότι οι τελευταίες αεροπορικές επιδρομές στη λωρίδα της Γάζας στοχεύουν να καταστρέψουν ένα δίκτυο σηράγγων που για δεκαετίες λειτουργούσε ως κέντρο επιχειρήσεων της Χαμάς.

«Σκεφτείτε τη λωρίδα της Γάζας ως ένα επίπεδο για τους αμάχους και ένα επίπεδο για τη Χαμάς», δήλωσε ο Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο X. Οι σήραγγες που κατασκευάστηκαν εδώ και χρόνια, από τότε που η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία στη Γάζα το 2007, χρησίμευσαν ως ο τρόπος για τη Χαμάς να μεταφέρει προμήθειες καθώς και να σχεδιάζει και να ξεκινήσει επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ, πρόσθεσε. Το εύρος και η σημασία των σηράγγων συγκαλύπτεται από τις πυκνοκατοικημένες κοινότητες στο έδαφος πάνω από αυτές, πολλές από τις οποίες τώρα έχουν μετατραπεί σε ερείπια, είπε.

«Υπάρχουν πολλά περισσότερα από όσα φαίνονται. Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έχει χτυπήσει πολλές γειτονιές στη Γάζα. Αυτό που κάνουμε είναι να δίνουμε προτεραιότητα σε χτυπήματα σε ανώτερους ηγέτες της Χαμάς σε όλα τα κλιμάκια», ανέφερε. Και πρόσθεσε «ότι κι αν είναι, αν ανήκει στη Χαμάς, το χτυπάμε».

- Διαβάστε ακόμα: Μεσανατολικό: Επικοινωνία του Σαουδάραβα διάδοχου με τον Ιρανό πρόεδρο για την «ενότητα του ισλαμικού κόσμου»

Νέες επιθέσεις με ρουκέτες στο Τελ Αβίβ

Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς το Τελ Αβίβ μετά τις ισραηλινές επιδρομές με στόχο «αμάχους» σε δύο προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, τον παλαιστινιακό θύλακα που ελέγχεται από το ισλαμιστικό κίνημα.

"Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κασέμ (Σ.τ.Σ: η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς) εκτόξευσαν ρουκέτες στο Τελ Αβίβ ως απάντηση στα ισραηλινά πλήγματα που στόχευαν αμάχους στους καταυλισμούς Αλ Σάτι και Αλ Τζαμπάλια", ανέφερε η Χαμάς.

Ανταποκριτές του AFP έγιναν μάρτυρες δεκάδων αεροπορικών επιδρομών σήμερα το πρωί προς τον καταυλισμό Αλ Σάτι και στη βόρεια Γάζα.

Αίγυπτος: Αίτημα εξάωρης εκεχειρίας για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Σύμφωνα με το BBC, η Αίγυπτος ζητά εξάωρη ανθρωπιστική εκεχειρία για την παροχή βοήθειας στους αμάχους της Γάζας.

Η κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα έχει γίνει τραγική, καθώς το μοναδικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής είναι εκτός λειτουργίας και η Γάζα είναι βυθισμένη στο σκοτάδι.

Όπως αναφέρουν οργανώσεις αρωγής, το κύριο νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας έχει μόνο τέσσερις ημέρες καυσίμων για τις γεννήτριες του. Συμπληρώνουν ότι, λόγω της πολιορκίας του Ισραήλ σημαίνει ότι τα τρόφιμα και το καθαρό νερό τελειώνουν.

Παράλληλα, Χωρίς ρεύμα για τα αντλιοστάσια, τα ακατέργαστα λύματα έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται σε ορισμένους δρόμους της πόλης.

Γάζα: Στους 1.200 ανήλθαν οι νεκροί

Ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας αυξήθηκε στους 1.200, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, καθώς πολλαπλασιάστηκαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον παλαιστινιακό θύλακα όπου κυβερνά το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

«Ο αριθμός των μαρτύρων έφθασε τους περίπου 1.200 και ο αριθμός των τραυματιών τους περίπου 5.600», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου στη Γάζα, την έκτη ημέρα μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, εν μέσω ισραηλινών επιχειρήσεων αντιποίνων.

ΟΗΕ: Πάνω από 338.000 εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας

Πάνω από 338.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και σφυροκοπείται από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα, σύμφωνα με νεότερους αριθμούς του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στον πυκνοκατοικημένο θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων αυξήθηκε ως χθες Τετάρτη το βράδυ «κατά 75.000 επιπλέον», και «έφθασε τους 338.934», εξηγεί το OCHA σε ανακοίνωσή του που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα.

Την Παρασκευή το ΣΑ του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει το απόγευμα της Παρασκευής, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με αντικείμενο τον πόλεμο που έχει κηρύξει το Ισραήλ στην παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, η οποία έχει υπό τον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί εάν η συνεδρίαση θα είναι κεκλεισμένων των θυρών – όπως έγινε την Κυριακή, την επομένη της πρωτοφανούς επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας δεκάδες ομήρους, τους οποίους έχει μεταφέρει στη Λωρίδα της Γάζας.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider