Τελεσίγραφο από το Ισραήλ για εκκένωση 1,1 εκατ. αμάχων στη Γάζα - Αγνοήστε το, λέει η Χαμάς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τελεσίγραφο από το Ισραήλ για εκκένωση 1,1 εκατ. αμάχων στη Γάζα - Αγνοήστε το, λέει η Χαμάς
Η Χαμάς χαρακτηρίζει «ψυχολογικό πόλεμο» το τελεσίγραφο του ισραηλινού στρατού. Φόβοι ΟΗΕ για ανθρωπιστική καταστροφή και εκκλήσεις για βοήθεια στη Γάζα. Συνεχίζεται το «σφυροκόπημα» της πολιορκημένης λωρίδας γης, πληθαίνουν οι νεκροί όμηροι από πλήγματα του Ισραήλ.

Τελευταία ενημέρωση 15:30

Το ρολόι χτυπά αντίστροφα πλέον, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι ενημερώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό πως κάπου 1,1 εκατ. Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας διατάχθηκαν να μετακινηθούν προς τον νότιο τομέα του θύλακα εντός 24 ωρών κι απηύθυναν έκκληση να «ακυρωθεί» η διαταγή αυτή.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», τόνισε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Αντόνιο Γκουτέρες, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν σθεναρή έκκληση οποιαδήποτε τέτοια διαταγή, αν επιβεβαιωθεί, να ακυρωθεί προκειμένου να αποφευχθεί να μεταμορφωθεί αυτή που είναι ήδη τραγωδία σε καταστροφή», πρόσθεσε.

Κατά τον κ. Ντουζαρίκ, η διαταγή αφορά τους πάντες ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του ΟΗΕ και χιλιάδων ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του διεθνούς οργανισμού, κυρίως σχολεία, κέντρα υγείας και κλινικές.

Στο μεταξύ, και ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας Μάι αλ-Κάιλα σε δήλωσή του σήμερα, ανέφερε πως η Γάζα αντιμετωπίζει ανθρωπιστική και υγειονομική καταστροφή, καλώντας όλες τις χώρες και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να βοηθήσουν για την άμεση είσοδο ιατρικής και επείγουσας βοήθειας στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα.

«Το να δίδεται εντολή για εκκένωση σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη Γάζα, όταν δεν υπάρχει ασφαλές μέρος να πάνε, δεν είναι μια αποτελεσματική προειδοποίηση. Οι δρόμοι έχουν γίνει μπάζα, τα καύσιμα είναι σπάνια και το βασικό νοσοκομείο βρίσκεται στην ζώνη εκκένωσης», δήλωσε ο Κλάιβ Μπόλντουιν, υψηλόβαθμος νομικός σύμβουλος στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

«Η εντολή αυτή δεν αλλάζει τις υποχρεώσεις του Ισραήλ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις να μην βάζει ποτέ στόχο αμάχους και να λαμβάνει όλα τα μέτρα που μπορεί για να ελαχιστοποιήσει την βλάβη σε αυτούς. Οι ηγέτες του κόσμου πρέπει να μιλήσουν τώρα προτού να είναι πολύ αργά», πρόσθεσε.

Ο στρατός του Ισραήλ διατάσσει την εκκένωση «όλων των αμάχων» της πόλης της Γάζας προς νότο - Παραδέχεται πως θα πάρει περισσότερο από 24 ώρες

Ο στρατός του Ισραήλ διέταξε την εσπευσμένη απομάκρυνση «όλων των αμάχων» της πόλης της Γάζας προς το νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, την έβδομη ημέρα του πολέμου με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Σε ανακοινωθέν που δημοσιοποίησε, ο Τσαχάλ ανέφερε πως ζητεί «την εσπευσμένη απομάκρυνση όλων αμάχων της πόλης της Γάζας από τα σπίτια τους από τον νότο για την ασφάλειά τους και να μετακινηθούν προς τη ζώνη νότια του Ουάντι Γάζα», μικρού ποταμού στο νότιο τμήμα της πόλης.

«Δεν θα επιτραπεί να επιστρέψετε στην πόλη της Γάζας παρά με νεότερο ανακοινωθέν», πρόσθεσε ο στρατός.

Διεμήνυσε ακόμη πως η πόλη θα μετατραπεί σε πεδίο στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας τις επόμενες ημέρες.

Ακόμη, ο ισραηλινός στρατός διεμήνυσε στους πολίτες της Λωρίδας της Γάζας να μην πλησιάζουν τον «φράκτη» -το τείχος- που χωρίζει τον μικρό παλαιστινιακό θύλακα από την ισραηλινή επικράτεια.

Ωστόσο, σε επόμενες ανακοινώσεις του ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε ότι η εντολή απομάκρυνσης των Παλαιστινίων από τη βόρεια Γάζα θα «χρειαστεί χρόνο».

«Προσπαθούμε να δώσουμε χρόνο και καταβάλλουμε πολλές προσπάθειες, και καταλαβαίνουμε ότι θα αυτό δεν θα πάρει 24 ώρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου.

Ρίψεις φυλλαδίων πάνω από τη Γάζα

Φυλλάδια ρίχνει ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα επαναλαμβάνοντας την διαταγή του προς τους κατοίκους.

«Εκκενώστε αμέσως τα σπίτια σας και πηγαίνετε νότια του Ουάντι Γάζα», αναφέρεται στα αραβικά στα φυλλάδια που ρίφθηκαν από drones και τα οποία είδε το AFP.

Σε χάρτη που περιλαμβάνεται στα φυλλάδια υπάρχει βέλος που δείχνει προς τον νότο, κάτω από μια γραμμή που έχει χαραχθεί στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.

«Πολίτες της Πόλης της Γάζας, απομακρυνθείτε νότια για τη δική σας ασφάλεια και την ασφάλεια των οικογενειών σας και απομακρυνθείτε από τους τρομοκράτες της Χαμάς που σας χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

«Οι τρομοκράτες της Χαμάς κρύβονται στην Πόλη της Γάζας μέσα σε σήραγγες κάτω από σπίτια και μέσα σε κτίρια που κατοικούνται από αθώους πολίτες της Γάζας», πρόσθετε.

Νωρίτερα σήμερα τα τζαμιά στην Λωρίδα της Γάζας καλούσαν τους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αφού ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από τους πολίτες, πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, να μετακινηθούν νότια ενώ στον ορίζοντα διαγράφεται η πιθανότητα μιας χερσαίας εισβολής που εγκυμονεί τον κίνδυνο για πολλές απώλειες.

Χαμάς: «Ψυχολογικός πόλεμος» το τελεσίγραφο - Αγνοήστε το

Σε απάντηση, το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα κάλεσε τους κατοίκους να αγνοήσουν την προειδοποίηση του Ισραήλ να μετακινηθεί ολόκληρος ο πληθυσμός του βόρειου τμήματος της Λωρίδας προς νότιες περιοχές.

Ο Σαλάμα Μαρούφ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε πως η προειδοποίηση για απομάκρυνση του πληθυσμού είναι μια απόπειρα του Ισραήλ «να μεταδώσει και να περάσει ψευδή προπαγάνδα, με στόχο να σπείρει σύγχυση μεταξύ των κατοίκων και να βλάψει την συνοχή του εσωτερικού μετώπου μας».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Καλούμε τους πολίτες μας να μην ασχοληθούν μ' αυτές τις απόπειρες, που εντάσσονται στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς Εγιάντ Αλ-Μπόζομ κάλεσε τους Άραβες σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στις χώρες που συνορεύουν με το Ισραήλ να υποστηρίξουν τον λαό της Γάζας.

«Λέμε στον κόσμο της βόρειας Γάζας και της Πόλης της Γάζας, μείνετε στα σπίτια σας και στα μέρη σας. Κάνοντας σφαγές κατά των αμάχων, η δύναμη κατοχής θέλει να μας εκτοπίσει για άλλη μια φορά από τη γη μας», σημείωσε.

«Ο εκτοπισμός του 1948 δεν θα γίνει. Θα πεθάνουμε και δεν θα εγκαταλείψουμε», πρόσθεσε ο Μπόζομ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το νοσοκομείο Σίφα στην Πόλη της Γάζας.

Έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια

Στο μεταξύ, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε κατεπείγουσα έκκληση για δωρεές ώστε να συγκεντρωθούν 294 εκατ. δολάρια προκειμένου να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.

Η έκκληση έχει σκοπό να προσφερθεί βοήθεια σε 1,2 εκατ. και πλέον κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, διευκρίνισε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, επισημαίνοντας πως οι ανθρωπιστικοί οργανισμοί δεν έχουν διαθέσιμους αναγκαίους πόρους ώστε «να ανταποκριθούν άμεσα στις ανάγκες των ευάλωτων Παλαιστίνιων».

13 όμηροι της Χαμάς σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κάσαμ, ανέφεραν σε δήλωση που εξέδωσαν πως τις τελευταίες 24 ώρες 13 όμηροι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον της Γάζας.

Στη δήλωση αναφέρεται ότι έξι από τους ομήρους σκοτώθηκαν σε επιδρομές σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες στη βόρεια περιφέρεια και άλλοι επτά έχασαν τη ζωή τους σε πλήγματα σε τρεις τοποθεσίες στην περιφέρεια της Γάζας.

45 νεκροί στην Τζαμπαλίγια

Τουλάχιστον 45 άμαχοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή χθες το απόγευμα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μεταδίδει το δίκτυο Al Jazeera επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο Εϊάντ Μποζούμ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στη Γάζα, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ότι ισοπεδώθηκε κτίριο στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο δεκάδες άμαχοι, εκτιμώντας πως ο τελικός απολογισμός θα είναι μεγαλύτερος καθώς η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στα ερείπια δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός των επιθέσεων που έχουν εξαπολύσει από το Σάββατο οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στην πολιορκούμενη Λωρίδα της Γάζας ανέρχεται σε 1.537 νεκρούς και 6.612 τραυματίες, ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα. Στη σχετική ενημέρωση, υπογραμμίζεται ότι μεταξύ των νεκρών είναι 500 παιδιά και 276 γυναίκες.

IDF: Πάνω από 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη χώρα

Πάνω από 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου που εξαπολύθηκε η αιματηρή επίθεση της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς από τη Γάζα, όπως ανέφερε σήμερα ο ισραηλινός στρατός σε νεότερο απολογισμό.

Πάνω από 3.200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ οι οικογένειες 120 ομήρων έχουν ενημερωθεί ύστερα από την επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με τον στρατό. Η ισραηλινή κυβέρνηση ανέφερε ότι πάνω από 150 Ισραηλινοί, ξένοι ή με διπλή υπηκοότητα κρατούνται από την ισλαμιστική οργάνωση.

Στο Ισραήλ Φον Ντερ Λάιεν και Μέτσολα

Στο Ισραήλ μεταβαίνουν σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς και να συναντηθούν με την ισραηλινή ηγεσία, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Οβίδες λευκού φωσφόρου χρησιμοποίησε το Ισραήλ

Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει πυρομαχικά λευκού φωσφόρου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στον Λίβανο, κατήγγειλε χθες Πέμπτη η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), υπογραμμίζοντας πως τα όπλα αυτά εκθέτουν άμαχους αδιακρίτως στον κίνδυνο να υποστούν σοβαρό και μακρόχρονο τραυματισμό.

Ερωτηθείς σχετικά με την κατηγορία της οργάνωσης, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως «δεν είναι επί του παρόντος ενήμερος για τη χρήση όπλων που περιέχουν λευκό φώσφορο στη Γάζα». Δεν σχολίασε την πληροφορία περί χρήσης τέτοιων πυρομαχικών στον Λίβανο.

Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Σάββατο, σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς εναντίον του με 1.300 νεκρούς. Πάνω από 1.500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί. Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, ενεπλάκη επίσης σε ανταλλαγές πυρών με μαχητές του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Η HRW τόνισε σε ανακοίνωσή της πως επαλήθευσε βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκαν στον Λίβανο τη 10η Οκτωβρίου και στην πόλη της Γάζας την 11η Οκτωβρίου και καταγράφουν «πολλαπλές εκρήξεις στον αέρα οβίδων με πυρομαχικά λευκού φωσφόρου», αντίστοιχα σε δυο αγροτικές περιοχές και στο λιμάνι.

Παρέθεσε συνδέσμους προς δύο βίντεο, αναρτημένα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, που εξηγεί ότι δείχνουν «οβίδων 155 χιλιοστών του πυροβολικού με λευκό φώσφορο να χρησιμοποιούνται» για τη δημιουργία προπετασμάτων καπνού, ή για την επισήμανση στόχων, ή φωτισμό τοποθεσιών, ή για άλλους σκοπούς. Και τα δύο τραβήχτηκαν κοντά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, σημείωσε.

Δεν παρέθεσε βίντεο από τη χρήση τέτοιων πυρομαχικών στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, παλαιστινιακά τηλεοπτικά δίκτυα έχουν μεταδώσει βίντεο τις τελευταίες ημέρες με τολύπες λευκού καπνού στους αιθέρες, που ανέφεραν πως οφείλονταν σε πυρομαχικά λευκού φωσφόρου.

Το Reuters σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο όσα αναφέρει το κείμενο της ΜΚΟ.

Το 2013, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε πως άρχισε να αποσύρει τα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου, τα οποία χρησιμοποίησε μεταξύ άλλων για να δημιουργούνται προπετάσματα καπνού κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών του το 2008 και το 2009 στη Λωρίδα της Γάζας. Τότε, οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν καταγγείλει πως η χρήση των πυρομαχικών αυτών αποτελούσε έγκλημα πολέμου, καθώς είναι εξ ορισμού εμπρηστικά και μπορούν να απανθρακώσουν θέσεις ή τοποθεσίες που πλήττουν.

Καθώς έχουν νόμιμες χρήσεις, τα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου δεν έχουν απαγορευτεί ως χημικό όπλο με διεθνείς συνθήκες.

Ο λευκός φώσφορος χαρακτηρίζεται εμπρηστικό όπλο στο Τρίτο Πρωτόκολλο της Σύμβασης για την Απαγόρευση της Χρήσης Ορισμένων Συμβατικών Όπλων (CCW). Το πρωτόκολλο απαγορεύει τη χρήση εμπρηστικών όπλων εναντίον στρατιωτικών στόχων αν είναι παρόντες άμαχοι στις τοποθεσίες όπου βρίσκονται.

Ωστόσο, καθώς το Ισραήλ δεν το έχει υπογράψει, δεν δεσμεύεται νομικά από αυτό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Ολικός ψηφιακός μετασχηματισμός με το βλέμμα στη γενιά Ζ – Τι φέρνει η τεχνολογία

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στα 1,35 ευρώ η τιμή εκκίνησης - Οι εκπτώσεις και τα επιδόματα

Πώς η ΤΕΡΝΑ «καπάρωσε» σύμβαση άνω των 82 εκατ. ευρώ κερδίζοντας «ΑΒΑΞ - ΑΚΤΩΡ – ΕΚΤΕΡ»

gazzetta
gazzetta reader insider insider