Επισήμως «κλείδωσε» στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η σύμβαση άνω των 82,7 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση ενός ιστορικού κτηρίου – συμβόλου του Πειραιά. Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, κατακυρώθηκε το αποτέλεσμα του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού και την ανάθεση του έργου «Μετατροπή του κτιρίου ”SILO” σε Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων» στην εταιρεία «ΤΕΡΝΑ Α.Ε.» (όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) με σύνολο δαπάνης έργου κατά την προσφορά 66.756.660,27 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και συνολικό ποσό με ΦΠΑ 24% 82.778.258,73 ευρώ. Το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων πρόκειται να λειτουργήσει στον χώρο που μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως αποθήκη σιτηρών Ηετιώνειας Ακτής του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.
Η κατασκευαστική είχε οριστεί προ μηνός προσωρινός ανάδοχος και πλέον το υπ. Πολιτισμού, ως αναθέτουσα αρχή, κατακύρωσε τη σύμβαση μετά και την αποδοχή του υπ’ αριθμ. 3/11-10-2023 Πρακτικού ελέγχου των δικαιολογητικών προσωρινού αναδόχου της Επιτροπής Διαγωνισμού.
Ποιο είναι το έργο – τοπόσημο
Η μετατροπή του βιομηχανικού κτηρίου "SILO", στον χώρο του ΟΛΠ, σε ένα πρωτοποριακό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων θα αναδεικνύει τους θησαυρούς των ελληνικών θαλασσών, αποτελώντας εμβληματικό πολιτιστικό τοπόσημο για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, όπως θα συμβαίνει και με άλλα κτήρια στον Πειραιά (π.χ. Piraeus Tower). Η διάρκεια του έργου έχει εκτιμηθεί σε 791 ημέρες, αρχής γενομένης από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU, έχει εγγραφεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Οι εγκαταστάσεις του νέου αυτού μουσείου θα είναι περισσότερες από 13.000 τ.μ. και αναμένεται να δημιουργηθούν εκθεσιακοί χώροι, βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο, διοικητικοί χώροι, χώροι πολυμέσων αλλά και χώροι για την υποδοχή και φιλοξενία επισκεπτών, χώρος πώλησης προϊόντων, εστιατόριο, καφέ. Το σύνολο του κτιρίου (υφιστάμενο και προσθήκη) έχει συνολικό εμβαδόν 26.380 τ.μ. Στο κτίριο θα στεγαστούν τα πολυάριθμα και ήδη συντηρημένα ενάλια ευρήματα, που παραμένουν για χρόνια στις αποθήκες της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων. Το κτίριο SILO είναι ένα βιομηχανικό κτίριο, κατασκευασμένο τη διετία 1934-1936, στενά συνδεδεμένο με την ιστορία αλλά και το χαρακτήρα του Πειραιά ως λιμάνι, έχει εμβληματική σημασία τόσο ως προς τη θέση του αλλά και ως προς τη σημασία του.
Η δικαστική αντιπαράθεση
Πάντως, στον διαγωνισμό είχαν δώσει το παρών και οι ΑΒΑΞ – ΑΚΤΩΡ – ΕΚΤΕΡ, ως κοινοπραξία, ενώ δεν έλειψαν οι προδικαστικές προσφυγές στην ΕΑΔΗΣΥ αλλά και οι αιτήσεις ακύρωσης - αναστολής ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (τον Ιούνιο του 2023) και από τους δύο διαγωνιζόμενους (ο ένας εναντίον του άλλου). Από τη δικαστική μάχη και με απόφαση του ΣτΕ, βγήκε νέος «χρησμός» που απέρριπτε την προσφορά του σχήματος ΑΒΑΞ – ΑΚΤΩΡ - ΕΚΤΕΡ. Τελικά, τον Σεπτέμβριο έγινε η αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς και η έγκριση του αποτελέσματος διαγωνισμού (ανακήρυξη προσωρινού αναδόχου – ΤΕΡΝΑ) και αρχές Οκτωβρίου ο έλεγχος των δικαιολογιών που οδήγησε στην κατακύρωση του έργου στην ΤΕΡΝΑ.