Πρεμιέρα σε τιμές που κινούνται στα περσινά επίπεδα κάνει σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης με την τιμή διάθεσής του να ξεκινά από τα 1,35 ευρώ το λίτρο. Παρά τους φόβους για ράλι της τιμής του Brent και ενώ η διεθνής κοινότητα έχει στραμμένο το βλέμμα στον πόλεμο στο Ισραήλ και στις συνέπειες που θα έχει στην ενεργειακή ασφάλεια και στην προμήθεια πετρελαίου, η τιμή εκκίνησης φέτος είναι ελαφρώς χαμηλότερη από την περυσινή η οποία είχε διαμορφωθεί στα 1,37 ευρώ το λίτρο. Βασική διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι ότι φέτος δεν έχει ενεργοποιηθεί κάποιο είδος κρατικής επιδότησης ενώ πιο περιορισμένες είναι και οι εκπτώσεις από την πλευρά των διυλιστηρίων. Έτσι, οι καταναλωτές θα προμηθευτούν μεν πετρέλαιο στις περσινές τιμές παρά το γεγονός ότι δεν θα λάβουν την αντίστοιχη κρατική επιδότηση ύψους 25 λεπτών απευθείας στην αντλία. Από την άλλη, η αγορά δεν έμεινε εντελώς αμέτοχη στα μέτρα διευκόλυνσης προς τους καταναλωτές, με την ΕΚΟ να κάνει την αρχή και να προσφέρει έκπτωση 5% για το διάστημα από τις 13 Οκτωβρίου έως και τις 17 Νοεμβρίου 2023.
Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αποτελεί έκπληξη για την αγορά καθώς εάν η διάθεσή του ξεκινούσε 10 ημέρες νωρίτερα όπου το Brent προσέγγισε τα 95 δολάρια, η τιμή θα είχε κινηθεί σε ένα εύρος μεταξύ 1,50 και 1,60 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο, η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών επεφύλαξε έστω και προσωρινά μία ήπια εκκίνηση.
Με τον πόλεμο στο Ισραήλ να βρίσκεται σε εξέλιξη και τους φόβους για κλιμάκωση του γεωπολιτικού κινδύνου να κατακλύζουν την παγκόσμια αγορά, οι προβλέψεις για την πορεία των τιμών είναι συγκρατημένες. Το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς αρκείται σε κάποιες πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις σημειώνοντας ότι ο πόλεμος δεν επηρεάζει άμεσα τις τιμές αλλά διευκρινίζει ότι εάν υπάρξει απότομη εξάπλωση των συγκρούσεων, τότε τίθεται σε κίνδυνο ο περιφερειακός εφοδιασμός. Σε περίπτωση μιας απότομης αύξησης των διεθνών τιμών, η Ελλάδα θα ερχόταν επίσης αντιμέτωπη με υψηλές τιμές εφόσον καλύπτει σχεδόν εξολοκλήρου τις ενεργειακές της ανάγκες σε πετρέλαιο από εισαγωγές. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως σημειώνει παράγοντας της αγοράς μιλώντας στο Insider.gr, δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθούν και μέτρα κρατικής ενίσχυσης και περαιτέρω εκπτώσεις από την πλευρά των εταιρειών του κλάδου.
Πάντως, η άμεση βοήθεια που έχει ήδη «κλειδώσει» είναι το επίδομα θέρμανσης το οποίο θα παρασχεθεί με βελτιωμένα κριτήρια καταβολής για τις οικογένειες με παιδιά, ωστόσο, προκειμένου η κυβέρνηση να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή τάση για περιορισμό των οριζόντιων επιδοτήσεων, επιλέγει στον προϋπολογισμό του 2024 την προώθηση άλλων κοινωνικών πρωτοβουλιών (αύξηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αύξηση αναπηρικών επιδομάτων, επίδομα προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους, κ.λπ.)».
Τι προβλέπεται για το επίδομα θέρμανσης
Το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού ενώ το εισοδηματικό όριο παραμένει στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Έτσι, το νέο εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται από 27.000 ευρώ σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά το όριο εισοδήματος από 30.000 ευρώ ανεβαίνει στα 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος αυξάνεται από 33.000 ευρώ σε 39.000 ευρώ.
Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά όριο τζίρου έως 80.000 ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που δήλωσαν φέτος στην εφορία ακαθάριστα έσοδα πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.
Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές κατά την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης
Παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης παραμένει υποτονική κυρίως λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας, καθώς οδεύουμε προς τον χειμώνα οι καταναλωτές είθισται να κάνουν την δική τους έρευνα αγοράς προτού παραγγείλουν.
Αρχικά, καλό είναι να γίνεται μια έρευνα στις αναγραφόμενες τιμές (τα πρατήρια καυσίμων υποχρεούνται να αναγράφουν τις τιμές των καυσίμων, σε φωτεινές πινακίδες, εμφανείς, στους καταναλωτές) ενώ εάν έχει υπάρξει προηγούμενη επιτυχής συνεργασία στο παρελθόν και εκείνοι που λαμβάνουν την απόφαση αγοράς εμπιστεύονται την εκάστοτε εταιρεία ίσως θα ήταν χρήσιμο να διατηρήσουν και φέτος τον ίδιο προμηθευτή.
Το ποιος θα παραλάβει το πετρέλαιο, από ποιόν και με ποια διαδικασία παίζει σημαντικό ρόλο κατά την προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης. Ενδείκνυται να παραλαμβάνουν άτομα τα οποία γνωρίζουν τη διαδικασία ενώ κατά τη διάρκεια της παραλαβής, καλό είναι να παρευρίσκονται περισσότερα του ενός άτομα. Σε αυτό το στάδιο, μια γενική αρχή που πρέπει να τηρείται είναι ότι δεν παραλαμβάνουμε το πετρέλαιο βιαστικά και χωρίς να τηρούνται όλες οι διαδικασίες και τα μέτρα ασφάλειας, προς αποφυγή ατυχημάτων και άλλων επιπτώσεων (π.χ. ελλειμματική παράδοση – διαρροή πετρελαίου).
Όσον αφορά στον έλεγχο της ποσότητας που θα αγοράσει ο καταναλωτής, θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιεί και το δικό του μέτρο και να μην αρκείται στο μετρητή του βυτιοφόρου ή τον εξωτερικό σωλήνα ένδειξης της στάθμης της δεξαμενής. Για αυτό, θα πρέπει να ξέρουμε να υπολογίζουμε, με ακρίβεια, πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Για να μάθουμε πόσα λίτρα αντιστοιχούν, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής μας, πολλαπλασιάζουμε το μήκος της (π.χ. 2,00 μέτρα) επί το πλάτος της (π.χ. 1,25 μέτρα) επί το ύψος της (π.χ. 1 μέτρο), δηλαδή: 2 x 1,25 x 1 = 2,5 m3 ή 2.500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2.500 : 100 = 25). Όλες οι προαναφερόμενες διαστάσεις αφορούν τις εσωτερικές διαστάσεις της δεξαμενής. Ομοίως, θα πρέπει να μετράμε, παρουσία του βυτιοφορέα, το ύψος του πετρελαίου, που έχει η δεξαμενή μας και πριν αρχίσει η παράδοση και μόλις αυτή τελειώσει. Η μέτρηση γίνεται, εύκολα, με μια ευθύγραμμη, μεταλλική βέργα και ένα μέτρο: βάζουμε κάθετα, στη δεξαμενή, τη βέργα. Βγάζουμε τη βέργα και μετράμε το ύψος, μέχρι το σημείο, που είναι βρεγμένη. Αυτό είναι το ύψος του πετρελαίου, μέσα στη δεξαμενή.
Ο αγοραστής θα πρέπει να απαιτεί από το μεταφορέα, να γράψει το ύψος που μετρήθηκε πριν και μετά την παράδοση, στην απόδειξη παραλαβής. Το πετρέλαιο που παραλήφθηκε μπορεί να υπολογιστεί, αν πολλαπλασιαστεί το ύψος του πετρελαίου που προστέθηκε στη δεξαμενή με τα λίτρα ανά εκατοστό που αυτή χωράει. Αν π.χ. η δεξαμενή μας είχε 18 εκατοστά πετρέλαιο, πριν την παραλαβή και 78 εκατοστά μετά την παραλαβή, προστέθηκαν 78-18=60 εκατοστά. Σύμφωνα, με το προηγούμενο παράδειγμα, με τα 25 λίτρα, ανά εκατοστό ύψους, παραλάβαμε 60x25=1500 λίτρα πετρέλαιο.
Κατά την πληρωμή, ο πελάτης δεν πρέπει να πληρώνει αν η απόδειξη ή το τιμολόγιο παραλαβής – πληρωμής δεν έχει συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα, από το νόμο, στοιχεία όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, ποσότητα, προμέτρηση και επιμέτρηση, ώρα παράδοσης κ.λπ. (σε κάθε περίπτωση, σημειώνουμε τις λέξεις «με κάθε επιφύλαξη»). Για την επιδότηση, ο καταναλωτής πρέπει να δίνει τα ίδια στοιχεία να αναγράφονται για το τιμολόγιο, με αυτά που έχει κάνει αίτηση για την επιδότησή του πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να μην την χάσει.