Καύσιμα: Μικρή πτώση στις τιμές - Τι προμηνύεται για το πετρέλαιο θέρμανσης

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: Μικρή πτώση στις τιμές - Τι προμηνύεται για το πετρέλαιο θέρμανσης
Τσουχτερές οι τιμές των καυσίμων στην εγχώρια αγορά. Τάσεις αποκλιμάκωσης στην διεθνή τιμή αλλά και σενάρια καταστροφής της ζήτησης.

Μικρή πτώση καταγράφουν τα καύσιμα κίνησης τις τελευταίες ημέρες ακολουθώντας τις κινήσεις των Platts και το κλίμα της παγκόσμιας αγοράς. Οι φόβο για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και την μείωση της ζήτησης επανέρχονται στο προσκήνιο, κάτι που αποτυπώθηκε και στην πτώση του Brent αρκετά κάτω από την τροχιά των 95 δολαρίων που είχε χαράξει τις προηγούμενες ημέρες. Η μέση της πανελλαδικής τιμής της απλής αμόλυβδης είναι στα 1,977 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης στα 1,855 ευρώ το λίτρο και η τιμή χονδρικής αναμένεται να σημειώσει και νέα πτώση σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΠΟΠΕΚ. Αν αυτή η αναστροφή του κλίματος στην παγκόσμια σκηνή διατηρηθεί τότε οι τιμές αναμένεται να σημειώσουν περαιτέρω πτώση κάτι που σημαίνει ότι τα νέα θα είναι καλά και για το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου.

Οι προβλέψεις για την τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης είχαν ενισχυθεί ανοδικά λόγω των αυξήσεων στο πετρέλαιο και έθεταν την τιμή εκκίνησης κοντά στα 1,50-1,60 και όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς παρά την πτωτική τάση του Brent σε αυτά τα επίπεδα αναμένεται να κινηθεί η τιμή σε 9 ημέρες όπου ξεκινά η διάθεσή του.

Όπως είναι γνωστό, τον περυσινό Οκτώβριο, εφαρμόστηκε κρατική επιδότηση 20 λεπτών απευθείας στην αντλία, η οποία μαζί με την έκπτωση των 7,5 λεπτών από τα δύο διυλιστήρια μείωσε το κόστος αγοράς πετρελαίου θέρμανσης. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τα διυλιστήρια θα μπορούσαν να ανακοινώσουν και φέτος μια αντίστοιχη έκπτωση, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει το κόστος αγοράς τουλάχιστον κατά τον πρώτο μήνα διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης. Aπό την άλλη, δεν αναμένεται κυβερνητική παρέμβαση με την μορφή επιδότησης απευθείας στην αντλία καθώς οι κινήσεις του Brent δεν δείχνουν να προμηνύουν κάποιο ξαφνικό ράλι, κάτι που θα επηρέαζε τις χώρες εισαγωγής.

Παρ’ όλα αυτά, στο πλαίσιο αναζήτησης εναλλακτικών, παράγοντες της αγοράς έχουν ρίξει στο τραπέζι κάποιες εναλλακτικές. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), σε σχετικό σημείωμα ζήτησε πριν από λίγες ημέρες από την κυβέρνηση επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης απευθείας στην αντλία κατά τον τρόπο που δόθηκε και πέρυσι αλλά ως αντικατάσταση του επιδόματος θέρμανσης, κάτι που η κυβέρνηση δεν δείχνει να «ακούει» προς το παρόν.

Επανέρχονται τα σενάρια για καταστροφή της ζήτησης

Την Παρασκευή οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Μάρτιο, λόγω της αναζωπύρωσης των φόβων για την πορεία της οικονομίας και κατ’ επέκταση της ζήτησης. Μάλιστα, πλέον επανέρχονται στο προσκήνιο και οι προβλέψεις για καταστροφή της ζήτησης λόγω της παρατεταμένης περιόδου των υψηλών τιμών.

Οι αναλυτές της JPMorgan έχουν προειδοποιήσει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί το τρέχον τρίμηνο λόγω του προηγούμενου ράλι κατά σχεδόν 30% στις τιμές του πετρελαίου το προηγούμενο τρίμηνο.

«Μετά την επίτευξη του στόχου των 90 δολαρίων τον Σεπτέμβριο, ο στόχος μας στο τέλος του έτους παραμένει στα 86 δολάρια. Επιπλέον, ο περιορισμός της ζήτησης από τις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου γίνεται και πάλι ορατός στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες», αναφέρει το σχετικό σημείωμα.

Η Κίνα και η Ινδία οδήγησαν στην αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου φέτος, αλλά η Κίνα επέλεξε να αντλήσει από τα εγχώρια αποθέματα αργού τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο μετά την άνοδο των τιμών. Από την άλλη, υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι οι καταναλωτές έχουν ανταποκριθεί μειώνοντας την κατανάλωση καυσίμου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Ολοταχώς για τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Μάρτιο

Καύσιμα: Μέτρα ανακούφισης από τις υψηλές τιμές ζητά η αγορά - Τι λέει η Κομισιόν για το πετρέλαιο

Καύσιμα: Σταθερά υψηλές οι τιμές στην αγορά – Σανίδα σωτηρίας οι πιθανές επιδοτήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider