DW: Οι ποδοσφαιριστές παίρνουν θέση για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και... διχάζουν

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
DW: Οι ποδοσφαιριστές παίρνουν θέση για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και... διχάζουν
Η ανάφλεξη στη Γάζα επισκιάζει και το... ποδόσφαιρο - Οι θέσεις των συλλόγων και οι επίμαχες αναρτήσεις των αθλητών που συγκέντρωσε η Deutsche Welle.

Η ανάφλεξη στη Γάζα επισκιάζει και το... ποδόσφαιρο, καθώς το επόμενο Σαββατοκύριακο οι παίκτες της «Μπουντεσλίγκα», του γερμανικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, μαζί με δεκάδες χιλιάδες φιλάθλους στις κερκίδες, θα τιμήσουν τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ με ενός λεπτού σιγή.

Ωστόσο, μετά τις φιλοπαλαιστινιακές αναρτήσεις κάποιων παικτών του γερμανικού πρωταθλήματος (και όχι μόνο), η εξαιρετικά περίπλοκη κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει γίνει εδώ και καιρό μια σημαντική πρόκληση για τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους όπως σημειώνει η DW.

«Η συνταγματικά προστατευόμενη ελευθερία της έκφρασης είναι ιδιαίτερα περιορισμένη όταν διαπράττονται αδικήματα, όπως η προσβολή και η υποκίνηση φυλετικού μίσους», δήλωσε ο Ουλφ Μπαρανόφσκι από την Ένωση Συμβασιούχων Ποδοσφαιριστών (VDV) στο Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου (dpa) τη Δευτέρα. «Tο αν υπάρχουν ποινικές παραβάσεις, θα πρέπει να αξιολογείται κατά περίπτωση». Ιδιαίτερα όταν σχολιάζουν ένοπλες συγκρούσεις, τα δημόσια πρόσωπα θα πρέπει να ανταποκρίνονται στο ρόλο τους ως πρότυπα για την κοινή γνώμη, είπε ο Μπαρανόφσκι. «Ο στόχος πρέπει να είναι η αποκλιμάκωση».

Σάλο και κριτική προκάλεσαν τις τελευταίες μέρες ο Άνβαρ Ελ Γκάζι από την ομάδα του Μάιντς (1. FSV Mainz 05) και ο Νουσαΐρ Μαζράουι από τους πρωταθλητές της Μπάγερν Μονάχου με αναρτήσεις τους στα social media. Ο (τουρκικής καταγωγής) πρώην παίκτης της Εθνικής Γερμανίας Μεσούτ Οζίλ και ο Γάλλος Καρίμ Μπενζεμά, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής που μετακόμισε από τη Ρεάλ Μαδρίτης στην Al Ittihad της Σαουδικής Αραβίας το καλοκαίρι, σχολίασαν επίσης τη σύγκρουση με σαφή φιλοπαλαιστινιακή τάση.

Η στάση των ποδοσφαιριστών εγείρει ερωτηματικά. Ο Ελ Γκάζι έχει ήδη αποδεσμευτεί από τα παιχνίδια και τις προπονήσεις στον σύλλογό του. «Ο σύλλογος του Μάιντς σέβεται ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τη σύνθετη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, που συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες», ανέφερε η ομάδα. «Ωστόσο, αποστασιοποιείται από το περιεχόμενο της ανάρτησης, καθώς δεν συμβαδίζει με τις αξίες του συλλόγου μας». Η Μπάγερν είχε ανακοινώσει ότι θέλει να «συνομιλήσει» με τον Μαροκινό Ναζράουι μετά την επιστροφή του από διεθνείς αγωνιστικές υποχρεώσεις αυτή την εβδομάδα.

Οι γαλλικές δικαστικές αρχές ερευνούν επίσης τον Γιουσσέφ Ατάλ από τον σύλλογο OGC Nice. Ο Αλγερινός διεθνής θεωρείται ύποπτος ότι υποστήριξε δημόσια την τρομοκρατία. Ο 27χρονος τιμωρήθηκε από τον σύλλογό του λόγω της θέσης του υπέρ της Παλαιστίνης. Σε πολλές περιπτώσεις, η χρήση του συνθήματος «Ελεύθερη Παλαιστίνη» προκαλεί συζητήσεις, γιατί επιτρέπει διαφιλονικούμενες ερμηνείες. Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι παίκτες, που κερδίζουν εκατομμύρια, δεν καταλαβαίνουν την έννοια της «Ελεύθερης Παλαιστίνης» που υποστηρίζουν, λέει ο Άλον Μάγιερ, πρόεδρος της Γερμανο-Εβραϊκής Αθλητικής Ένωσης Μακάμπι, στον Sky.

«Η αλληλεγγύη με τον λαό στην Παλαιστίνη που θέλετε να δείξετε με μια ανάρτηση σαν αυτή είναι θεμιτή», λέει ο Μάγιερ. Ωστόσο, «Ελεύθερη Παλαιστίνη» σημαίνει «μια ελεύθερη Παλαιστίνη από τον ποταμό Ιορδάνη μέχρι τη θάλασσα, ενάντια στο δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ. Και αυτό απλά είναι αδύνατον».

Oι ποδοσφαιριστές εκπροσωπούν το σύλλογο

Κατά κανόνα, οι σύλλογοι επισημαίνουν ρητά στους παίκτες τους ότι δεν εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως απλοί ιδιώτες, αλλά ως εκπρόσωποι του εργοδότη τους και επομένως δεν μπορούν να δραστηριοποιούνται εκεί με τρόπο που είναι επιζήμιος για τον σύλλογο. Ωστόσο, είναι σχεδόν αδύνατο να προβλεφθούν όλες οι θεωρητικές περιπτώσεις στα συμβόλαια των παικτών. Πράγμα που οδηγεί στο ερώτημα: Τι πρέπει να γίνει ανεκτό και τι πρέπει να τιμωρηθεί; Εάν ένας παίκτης εγκρίνει πράξεις πολέμου, μπορεί να υποστεί ακόμη και ποινικές συνέπειες. Αν θεωρεί ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις, η αντίδραση βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια των συλλόγων.

«Η πρόληψη είναι σημαντική», δήλωσε ο πρόεδρος του VdV Μπαρανόφσκι. «Ειδικά στον αθλητισμό, είναι σημαντικό να ευαισθητοποιούνται οι νέοι σε πρώιμο στάδιο και να τους μιλάμε, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ACS: Επενδύσεων συνέχεια, αύξηση μεγεθών και ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγορών

Σκάνδαλο ολκής με υπάλληλο - «φάντασμα»: Πήρε 500.000 ευρώ ενώ δεν δούλευε επί 7 έτη

Ιταλός κτηνοτρόφος «τα δίνει όλα» για να σώσει τα πρόβατά του από χαράδρα νοικιάζοντας ελικόπτερο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider