Τελευταία ενημέρωση: 14:21
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) ζήτησαν σήμερα από το Τόκιο όπου συνεδρίασαν την εφαρμογή «ανθρωπιστικών παύσεων και (τη δημιουργία) διαδρόμων» στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να προστατευθούν οι άμαχοι, τονίζοντας ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να «αμύνεται» έναντι της Χαμάς.
Αυτές οι ανθρωπιστικές «παύσεις και διάδρομοι», ένα μέτρο πολύ πιο περιορισμένο σε σχέση με την εκεχειρία ή την κατάπαυση του πυρός, θα επιτρέψουν να εισέλθει «άμεσα» ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα, να απομακρυνθούν από εκεί οι άμαχοι που απειλούνται από τις συγκρούσεις και να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατά τη Χαμάς, αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν των υπουργών.
Οι επικεφαλής της διπλωματίας των χωρών της G7 κάλεσαν το Ιράν να μην στηρίζει τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ και να μην κάνει κάτι που θα μπορούσε «να αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή».
Οι υπουργοί αναγνώρισαν το δικαίωμα του Ισραήλ «να αμύνεται, με σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο» μετά την αιματηρή και πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, την οποία καταδίκασαν «απερίφραστα».
Ωστόσο χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» τη βία ακραίων Ισραηλινών εποίκων εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Στην τελική τους ανακοίνωση οι υπουργοί Εξωτερικών υπογράμμισαν ότι η λύση των δύο κρατών, με ένα «βιώσιμο» παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ παραμένει «ο μόνος δρόμος προς μια δίκαιη, βιώσιμη και σίγουρη ειρήνη».
Στήριξη στην Ουκρανία
Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της G7, που συνεδριάζουν στο Τόκιο, διαβεβαίωσαν σήμερα πως οι χώρες τους θα παραμείνουν «ενωμένες» στη «σθεναρή υποστήριξή τους» στην Ουκρανία μετά τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας, «παρά την τρέχουσα διεθνή κατάσταση» –υπαινικτική αναφορά στον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς–, ανακοίνωσε η ιαπωνική διπλωματία.
Τόνισαν πως θα συνεχίσουν να επιβάλλουν μαζί «αυστηρές κυρώσεις» στη Μόσχα, πως θα επιταχύνουν τις προσπάθειες για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας «μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» και ότι θα συνεχίσουν να «εργάζονται» προκειμένου να υπάρξει «ειρηνευτική διαδικασία», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ιαπωνίας.
Το Κίεβο φοβάται ολοένα περισσότερο την «κόπωση» στις χώρες που το υποστηρίζουν, την ώρα που η αντεπίθεση που άρχισε τον Ιούνιο δεν απέφερε παρά πολύ περιορισμένα αποτελέσματα μέχρι τώρα και η πιθανότητα μακρόχρονου πολέμου φθοράς μεγεθύνεται.
Παρά τη νέα σύρραξη στην Εγγύς Ανατολή είναι σημαντικό η G7 να πει ξεκάθαρα στη διεθνή κοινότητα πως η δέσμευσή της να υποστηρίξει την Ουκρανία δεν θα ατονήσει «ποτέ», ανέφερε η επικεφαλής της ιαπωνικής διπλωματίας Γιόκο Καμικάουα, σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπηρεσιών της.
Οι ΥΠΕΞ των κρατών μελών της G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς) φέρονται να σκοπεύουν να καλέσουν να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις» των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Σύμφωνα με μια από αυτές, έγιναν «εποικοδομητικές συνομιλίες» χθες Τρίτη, την πρώτη ημέρα των εργασιών, και αναμένεται επίσης να εκδηλωθεί «ενότητα» ως προς το ζητούμενο να αυξηθεί «επειγόντως» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
Καταδίκη των παραδόσεων όπλων απο την Βόρεια Κορέα στη Ρωσία
Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της G7, «καταδίκασαν σθεναρά» τις παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία και τις βορειοκορεατικές εκτοξεύσεις πυραύλων, ανακοίνωσε η ιαπωνική διπλωματία.
Οι επτά ΥΠΕΞ «καταδίκασαν σθεναρά τις επανειλημμένες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα καθώς και τις μεταφορές όπλων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία» που αποτελεί «απροκάλυπτη παραβίαση» αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Τόκιο.