Πειρατεία σε εξέλιξη σε ελληνόκτητο tanker στα στενά του Ορμούζ - Έλληνας ναυτικός στο πλήρωμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πειρατεία σε εξέλιξη σε ελληνόκτητο tanker στα στενά του Ορμούζ - Έλληνας ναυτικός στο πλήρωμα
Στο δεξαμενόπλοιο επιβαίνουν 19 μέλη του πληρώματος (18 υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας Έλληνας).

Σε εξέλιξη είναι πειρατεία στο ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο ST NIKOLAS της εταιρείας Empire Navigation στα ανοιχτά του Ομάν, στο οποίο επιβαίνουν 19 ναυτικοί (18 Φιλιππινέζοι και ένας Έλληνας).

Το πλοίο με σημαία των Νήσων Μάρσαλ βρισκόταν 47 ναυτικά μίλια ανατολικά του Σοχάρ του Ομάν τη στιγμή της επιβίβασης των ενόπλων. Η εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Diaplous Group είπε ότι μια ομάδα έξι ατόμων με στρατιωτικές στολές επιβιβάστηκε στο πλοίο, ιδιοκτησίας της Greece’s Empire Navigation.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας μεταξύ των μελών του πληρώματος είναι και ένας Έλληνας που είναι ναυτολογημένος ως δόκιμος πλοίαρχος.

Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφαλείας Ambrey το δεξαμενόπλοιο με σημαία Νήσων Μάρσαλ κατευθυνόταν προς το Μπαντάρ-ε-Τζασκ στο Ιράν όταν ανοιχτά του Ομάν επιβιβάστηκαν 4-6 ένοπλοι.

Οι ένοπλοι εισβολείς αναφέρθηκε πως φορούν μαύρες στολές στρατιωτικού τύπου και μαύρες μάσκες. Μόλις επιβιβάστηκαν στο δεξαμενόπλοιο, τα άτομα κάλυψαν τις κάμερες των πλοίων, είπε η Diaplous Group.

Σύμφωνα με την αρχή Ναυτιλιακών Εμπορικών Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO), το πλοίο άλλαξε πορεία και κατευθύνεται προς τα ιρανικά χωρικά ύδατα, ενώ η επικοινωνία μαζί του έχει διακοπεί.

Ο πλοίαρχος επικοινώνησε με τον υπεύθυνο ασφαλείας της εταιρείας, ο οποίος δήλωσε ότι άκουσε άγνωστες φωνές από το τηλέφωνο, μαζί με τον πλοίαρχο. Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία υπό την ηγεσία του Σταμάτη Μόλαρη επιβεβαίωσε ότι έχασε την επαφή με το σκάφος περίπου στις 04:30 GMT.

Ναυλωμένο από την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου Tupras, το St Nikolas μετέφερε περίπου 145.000 τόνους αργού από τη Βασόρα του Ιράκ στην Aliaga της Τουρκίας, για λογαριασμό του τουρκικού κράτους.

Όπως αναφέρθηκε από την διαχειρίστρια εταιρεία έχει ήδη ενεργοποιηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της επικοινωνίας με το πλοίο St.Nikolas.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA του Ιράν, επικαλούμενο ξένες αναφορές, ανέφερε την επιβίβαση, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ambrey: Το τάνκερ είχε μεταφέρει στο παρελθόν ιρανικό πετρέλαιο παραβιάζοντας τις κυρώσεις

Η αρχή Ναυτιλιακών Εμπορικών Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) έλαβε σήμερα πληροφορίες για ένα δεξαμενόπλοιο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 ναυτικών μιλίων ανατολικά της ακτής του Ομάν και στο οποίο έχουν ανέβει τέσσερις με πέντε ένοπλοι.

Η UKMTO, η οποία παρέχει πληροφορίες για την ασφάλεια της ναυτιλίας, ανακοίνωσε πως δεν μπόρεσε να έρθει σε περαιτέρω επαφή με το πλοίο και οι αρχές εξακολουθούν να διεξάγουν έρευνες για το επεισόδιο.

Ο Πέμπτος Στόλος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό ή για περαιτέρω πληροφορίες.

Εξάλλου σε ανακοίνωση της βρετανικής εταιρείας ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey αναφέρεται πως σε βάρος του εν λόγω δεξαμενοπλοίου είχε ασκηθεί δίωξη στο παρελθόν για μεταφορά ιρανικού πετρελαίου που αποτελούσε αντικείμενο κυρώσεων και κατασχέθηκε στη συνέχεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενώ η Ambrey δεν κατονόμασε το πλοίο, τα δεδομένα της υπηρεσίας TankerTrackers δείχνουν πως πρόκειται για το St Nikolas, το οποίο είχε συλληφθεί το 2023 από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια επιχείρηση επιβολής κυρώσεων και ενώ έφερε τότε την ονομασία Suez Rajan.

Το Suez Rajan μετέφερε πέρυσι περισσότερα από 980.000 βαρέλια λαθραίου ιρανικού αργού πετρελαίου όταν συνελήφθη και το πετρέλαιο κατασχέθηκε στο πλαίσιο αμερικανικής επιχείρησης για την επιβολή των κυρώσεων.

Επί δυόμιση μήνες δεν μπορούσε να ξεφορτώσει το ιρανικό πετρέλαιο εξαιτίας φόβων για επιβολή δευτερογενών κυρώσεων στα πλοία στα οποία αυτό θα μεταφορτωνόταν. Μετονομάσθηκε σε St Nikolas αφού ξεφόρτωσε το φορτίο του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Τουλάχιστον 13 τραυματίες από ρωσικό πλήγμα στο Χάρκοβο

Κρίση στην Ερυθρά: Οι φόβοι για «παγίωση» των υψηλών ναύλων και οι καταγγελίες για κερδοσκοπία

gazzetta
gazzetta reader insider insider