Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επανεκλεγεί Πρόεδρος δεν θα χάσει χρόνο για να βγάλει την Αμερική από το ΝΑΤΟ. Αυτό υποστήριξε η Χίλαρι Κλίντον στην Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, προτρέποντας τους ηγέτες των κρατών που συμμετέχουν, να λάβουν «κυριολεκτικά και σοβαρά» τις σκληρές κουβέντες του άλλοτε προεδρικού αντιπάλου της, καθώς αυξάνεται η ανησυχία για το μέλλον του συμφώνου υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
«Θα μας βγάλει από το ΝΑΤΟ», είπε η Κλίντον στους παρευρισκόμενους κατά τη διάρκεια της συνόδου, όπως σημειώνει το CNBC.
Ο Τραμπ προκάλεσε νέες ανησυχίες σχετικά με τη δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν είπε ότι θα «ενθάρρυνε» τη Ρωσία να επιτεθεί σε οποιοδήποτε μέλος που δεν εκπληρώνει τους στόχους δαπανών της. Έχει επικρίνει εδώ και καιρό την αποτυχία της συμμαχίας να διασφαλίσει ότι τα μέλη εκπληρώνουν την υποχρέωσή τους να συνεισφέρουν το 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στην άμυνα. Εν μέσω τέτοιας ρητορικής, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο τον Δεκέμβριο με στόχο να αποτρέψει οποιονδήποτε πρόεδρο των ΗΠΑ από τη μονομερή αποχώρηση από τη συμμαχία χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζιμ Ρις, υψηλόβαθμο μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, απέρριψε το Σάββατο τις συζητήσεις περί αποχώρησης των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, λέγοντας: «Έχουμε απάντησει σε αυτή την ερώτηση». «Θα χρειαζόταν την ψήφο των δύο τρίτων στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών για να βγει - αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ», είπε στο CNBC στο Μόναχο.
Η Κλίντον δήλωσε ωστόσο, ότι ο Τραμπ θα μπορούσε στην πραγματικότητα απλώς να αρνηθεί να χρηματοδοτήσει τη συμμαχία. «Οι ΗΠΑ θα είναι εκεί μόνο κατ’ όνομα», είπε.
Νωρίτερα ωστόσο το Σάββατο, ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε αναφέρθηκε στη συνεχή «γκρίνια και γκρίνια» στην εκδήλωση για το μέλλον του ΝΑΤΟ υπό τον Τραμπ. «Σταματήστε να γκρινιάζετε, να παραπονιέστε και να ανησυχείτε για τον Τραμπ», είπε.
Ήταν μια από τις πολλές ευρωπαϊκές φωνές, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς και της Δανής πρωθυπουργού Mette Frederiksen, που έλεγαν ότι η Ευρώπη έπρεπε να γίνει αυτάρκης μπροστά σε ένα πιο αβέβαιο μέλλον με τον στενότερο διπλωματικό σύμμαχό της.