Μπάιντεν: Το Ισραήλ κατέθεσε πρόταση εκεχειρίας τριών φάσεων για τη Γάζα - Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπάιντεν: Το Ισραήλ κατέθεσε πρόταση εκεχειρίας τριών φάσεων για τη Γάζα - Τι περιλαμβάνει το σχέδιο
«Είναι καιρός να τελειώσει αυτός ο πόλεμος» τονίζει ο αμερικανός πρόεδρος, υπενθυμίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν βιώσει μια «κόλαση».

«Το Ισραήλ έχει υποβάλει μια συνολική νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός για τη Γάζα», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Είναι ένας οδικός χάρτης για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση όλων των ομήρων», πρόσθεσε ο Μπάιντεν, περιγράφοντας τις τρεις φάσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, η πρώτη φάση θα διαρκέσει έξι εβδομάδες και θα περιλαμβάνει πλήρη κατάπαυση πυρός και απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας.

Οι Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, τόνισε ο Μπάιντεν.

Κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων της πρώτης φάσης, το Ισραήλ και η Χαμάς θα διαπραγματευτούν για να φτάσουν στη δεύτερη φάση η οποία θα περιλαμβάνει μια μόνιμη παύση των εχθροπραξιών. Στη φάση αυτή θα υπάρξει απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατάει η Χαμάς και οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποχωρήσουν.

Αν οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν πάνω από έξι εβδομάδες, τότε η κατάπαυση πυρός θα παραταθεί, διευκρίνισε.

Η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας, υπογράμμισε ο Μπάιντεν.

«Ξέρω ότι ορισμένοι στο Ισραήλ, ακόμη και μέλη της κυβέρνησης, δεν θα συμφωνήσουν με το σχέδιο», τόνισε ο Μπάιντεν, προτρέποντας την ισραηλινή ηγεσία να στηρίξει τη συμφωνία, παρά τις πιέσεις που ενδεχομένως θα δεχτεί. «Ζητώ από τους Ισραηλινούς να κάνουν ένα βήμα πίσω και να σκεφθούν τι θα συμβεί αν χαθεί αυτή η στιγμή», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι η Χαμάς δεν είναι πλέον σε θέση να διαπράξει άλλη μια επίθεση σαν αυτήν της 7ης Οκτωβρίου 2023. Επισήμανε επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος για το Ισραήλ να απομονωθεί περαιτέρω διεθνώς, αν συνεχίσει τον πόλεμο.

Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ θα έχει πάντα ό,τι χρειάζεται για να αμύνεται.

Η ισραηλινή πρόταση έχει μεταφερθεί ήδη στο Κατάρ και τη Χαμάς και οι μεσολαβήτριες χώρες, το Κατάρ και η Αίγυπτος, εργάζονται για να εξασφαλίσουν τη διαβεβαίωση ότι η παλαιστινιακή οργάνωση δεν θα ξαναρχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ, συνέχισε.

«Είναι καιρός να τελειώσει αυτός ο πόλεμος», πρόσθεσε ο Μπάιντεν, υπενθυμίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν βιώσει μια «κόλαση» και «πάρα πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν».

Η παλαιστινιακή Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση απόψε αναφέροντας ότι βλέπει θετικά την πρόταση του Αμερικάνου προέδρου.

Την ίδια στιγμή ο Νετανιάχου χαμηλώνει τις προσδοκίες, αφού αν και εξουσιοδότησε τους διαπραγματευτές να παρουσιάσουν μια συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα, τονίζει πως ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γάζα: 36.284 νεκροί και 82.057 τραυματίες από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς

Ισραήλ: Ο στρατός ολοκλήρωσε επιχειρήσεις μάχης στην Τζαμπάλια

Οι Χούθι επιτέθηκαν εναντίον του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Eisenhower στην Ερυθρά Θάλασσα

gazzetta
gazzetta reader insider insider