Χιλιάδες μετανάστες θα ήταν διατεθειμένοι να αποχωρήσουν από την Γερμανία και να επιστρέψουν στη χώρα τους, αξιοποιώντας τα σχετικά κίνητρα, παραμένουν ωστόσο στην χώρα εξαιτίας της αδυναμίας των υπηρεσιών να διεκπεραιώσουν τις αιτήσεις τους, μεταδίδει το περιοδικό Der Spiegel.
Σύμφωνα με την γερμανική νομοθεσία, όσοι υποχρεούνται να εγκαταλείψουν την χώρα είτε επειδή έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου τους είτε για άλλον λόγο, δικαιούνται να λάβουν ένα εισιτήριο με προορισμό τον τόπο καταγωγής τους και 1.700 ευρώ σε μετρητά. Με αυτόν τον τρόπο το 2023 εγκατέλειψαν την Γερμανία οικειοθελώς 10.762 άτομα.
Από τον Ιανουάριο όμως, σύμφωνα με το περιοδικό, η οικειοθελής αποχώρηση λειτουργεί με μεγάλες καθυστερήσεις. Ενδεικτικά, το Spiegel αναφέρεται σε 2000 αιτήσεις οι οποίες βρίσκονταν σε εκκρεμότητα στο τέλος Μαΐου, μόνο για την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) στην Νυρεμβέργη, ενώ η WELT κάνει λόγο για 5000 αιτήσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ο πραγματικός αριθμός των υπό αποχώρηση μεταναστών θεωρείται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς μια αίτηση αφορά συνήθως ολόκληρη οικογένεια.
Μέχρι και το τέλος του 2023, το πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης διαχειριζόταν η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (ΙΟΜ). Η ανάληψη της ευθύνης από τις γερμανικές αρχές προκάλεσε, σύμφωνα με το περιοδικό και την υπερφόρτωση των αρμόδιων υπηρεσιών. Αντί για 2-6 εβδομάδες, απαιτούνται πλέον 8-15 εβδομάδες προκειμένου να ληφθεί μια απόφαση, με αποτέλεσμα πολλές φορές να δημιουργούνται επιπλέον προβλήματα, όπως η λήξη της ισχύος των προσωπικών εγγράφων των ενδιαφερόμενων.
Κάποια κρατίδια, όπως η Σαξονία-'Ανχαλτ, η Έσση και η Κάτω Σαξονία, αναλαμβάνουν με δική τους πρωτοβουλία τα έξοδα, καθώς η παραμονή των μεταναστών στις περιοχές κοστίζει τελικά περισσότερο. Είναι πάντως άγνωστο εάν τα κρατίδια θα αποζημιωθούν από το ομοσπονδιακό κράτος για αυτές τις δαπάνες.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ