Κίνα: Οι έντονοι καύσωνες θα συνεχιστούν για όλο το καλοκαίρι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα: Οι έντονοι καύσωνες θα συνεχιστούν για όλο το καλοκαίρι
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κίνας προειδοποίησε ότι οι μέγιστες θερμοκρασίες ανά τη χώρα μπορεί να αυξηθούν κατά 1,7 με 2,8 βαθμούς Κελσίου μέσα σε 30 χρόνια

Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με πιο έντονους και μεγαλύτερης διάρκειας καύσωνες, αλλά και συχνότερες και πιο απρόβλεπτες σφοδρές βροχοπτώσεις ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, προειδοποίησε σήμερα η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο προετοιμάζεται για ένα ακόμη πολύ θερμό καλοκαίρι.

Στην ετήσια «Μπλε Βίβλο» για το κλίμα, η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κίνας προειδοποίησε ότι οι μέγιστες θερμοκρασίες ανά τη χώρα μπορεί να αυξηθούν κατά 1,7 με 2,8 βαθμούς Κελσίου μέσα σε 30 χρόνια, με την ανατολική Κίνα και τη βορειοδυτική περιφέρεια της Σιντζιάνγκ να είναι εκείνες που προβλέπεται να πληγούν περισσότερο.

Τον περασμένο χρόνο, ο μέσος όρος της θερμοκρασίας σε εθνικό επίπεδο κατέγραψε νέο υψηλό ρεκόρ οδηγώντας σε επίσης επίπεδα ρεκόρ την υποχώρηση των παγετώνων και το λιώσιμο του μόνιμα παγωμένου υπεδάφους (permafrost) στα βορειοδυτικά, αναφέρει η Μπλε Βίβλος.

Η Κίνα περιγράφει τον εαυτό της ως μια από της πιο ευάλωτες κλιματικά χώρες παγκοσμίως και υφίσταται όλο και μεγαλύτερη πίεση για να προσαρμοστεί στα ραγδαία εντεινόμενα καιρικά φαινόμενα και στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας που αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.

«Η Κίνα είναι μια περιοχή ευαίσθητη στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή, μια περιοχή όπου ο αντίκτυπος θα είναι σημαντικός», είπε στη διάρκεια ενημέρωσης η Γιουάν Σιασουάνγκ, υποδιευθύντρια του Εθνικού Κέντρου για το Κλίμα που υπάγεται στη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κίνας.

Η ίδια προειδοποίησε ότι, αν εξακολουθήσουν να είναι υψηλές οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται μια φορά τα 50 χρόνια στην Κίνα, πιθανόν να σημειώνονται κάθε δύο χρόνια μέχρι το τέλος του αιώνα και οι σφοδρές βροχοπτώσεις πιθανόν να διπλασιαστούν και να γίνουν πιο απρόβλεπτες.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένει οι θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας να είναι σχετικώς υψηλές για τους επόμενους λίγους μήνες, γεγονός που σηματοδοτεί ένα δεύτερο συναπτό καλοκαίρι ακραίας ζέστης.

Οι βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες ήδη πλήττουν το νότιο τμήμα της χώρας και οι θερμοκρασίες έχουν καταγράψει ρεκόρ σε πολλά τμήματα της βόρειας και κεντρικής Κίνας απειλώντας τις σοδειές και ασκώντας πίεση στα ηλεκτρικά δίκτυα.

Η μέση θερμοκρασία από τον Μάρτιο ως τον Μάιο έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησαν να τηρούνται αρχεία το 1961, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε επίσης ότι πιθανόν να πλήξουν την ηπειρωτική Κίνα δύο τυφώνες μέσα στον Ιούλιο.

Οι τυφώνες αναμένεται να κινηθούν με δυτική ή βορειοδυτική κατεύθυνση, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Τον περασμένο χρόνο, δύο ισχυροί τυφώνες--ο Ντοκσούρι και ο Χαϊκούι--έπληξαν τη χώρα προκαλώντας σφοδρές βροχοπτώσεις που σε κάποιες περιοχές έσπασαν ρεκόρ επιφέροντας πλημμύρες και μαζικές εκκενώσεις περιοχών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεκόρ 107 ετών «κατέρριψε» ο καύσωνας στη Μόσχα

Κατευθύνεται προς το Μεξικό ο Κυκλώνας Μπέριλ - Εννέα νεκροί στην Καραϊβική

ΗΠΑ: Δασική πυρκαγιά στη βόρεια Καλιφόρνια - Χιλιάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους

gazzetta
gazzetta reader insider insider