e-Διέλευσις: Ηλεκτρονικό μητρώο έρχεται να βάλει τάξη στα σκαψίματα των δρόμων

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
e-Διέλευσις: Ηλεκτρονικό μητρώο έρχεται να βάλει τάξη στα σκαψίματα των δρόμων
Τι είναι το e-Διέλευσις - Tα επόμενα βήματα για την εξέλιξή του και τα σχέδια για βελτίωση της ευρυζωνικής συνδεσιμότητας της χώρας

Με ένα έργο που είχε μείνει στα συρτάρια των αρμοδίων τα τελευταία δέκα χρόνια φιλοδοξεί να βάλει τάξη στις εργασίες σκαψίματος των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, στην εποπτεία των τηλεπικοινωνιακών διελεύσεων αλλά και στη χαρτογράφηση των επενδύσεων σε οπτικές ίνες το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο λόγος για το «e-Διέλευσις» το πληροφοριακό σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου Τηλεπικοινωνίων το οποίο έχει τεθεί σε πιλοτική λειτουργία με την βοήθεια του ΤΕΕ, που αποτελεί και τον φορέα υλοποίησης του έργου.

Τι είναι το e-Διέλευσις

Το ηλεκτρονικό αυτό μητρώο έχει ως στόχο τη δημιουργία μια σταθερής και λειτουργικής πύλης εισόδου των αιτημάτων για ανάπτυξη δικτύων ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία και να εκσυγχρονιστούν και απλοποιηθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Πιο συγκεκριμένα, με τη λειτουργία του «e-Διέλευσις» θα υποβάλλονται από τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύου οι αιτήσεις έγκρισης ή/και χορήγησης δικαιωμάτων διέλευσης, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την έγκριση και χορήγηση των δικαιωμάτων αυτών.

Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να βελτιωθεί η καθημερινή εμπειρία στο πεδίο, να μειωθεί δραστικά η ταλαιπωρία των πολιτών από ακανόνιστες εργασίες στον δημόσιο χώρο, αλλά και να διευκολυνθεί η αδειοδότηση από πλευράς των παρόχων. Αυτός είναι και ο λόγος που κατά την ανακοίνωση του έργου τόσο στελέχη του υπουργείου όσο και του ΤΕΕ, επεσήμαναν ότι η ψηφιακή αυτή εφαρμογή ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης και των παρόχων, διαμορφώνοντας ένα σύγχρονο περιβάλλον συν-εργασίας με μετρήσιμα οφέλη.

Να θυμίσουμε άλλωστε ότι στον «αγώνα δρόμου» που τρέχουν το τελευταίο διάστημα οι πάροχοι για να καλύψουν το κενό συνδεσιμότητας που καταγράφει η χώρα σε σχέση με τα άλλα κράτη - μέλη η διαδικασία της αδειοδότησης για τα σκαψίματα των δήμων αποτελεί πάγιο πρόβλημά τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που στελέχη της αγοράς των τηλεπικοινωνιών έχουν επισημάνει ότι η ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων προσκρούει ακόμα στη γραφειοκρατία και σε τοπικές αντιδράσεις που κόβουν σε πολλές περιοχές την ταχύτητα των έργων. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν αυτό του Δήμου Αγρινίου, ο οποίος σύμφωνα με τα τοπικά μέσα αποφάσισε να περιορίσει την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών στο κέντρο της πόλης λόγω της πλημμελούς αποκατάστασης των οδοστρωμάτων κατά την διάρκεια προηγούμενων εργασιών εγκατάστασης. Κίνηση που έρχεται σε αντίθεση με την υποστήριξη δήμων και τοπικών αρχών που έχουν αναφέρει ότι απαιτείται για την προώθηση των έργων οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι.

Ενημέρωση real time προβλέπουν τα επόμενα βήματα

Πέρα από τα παραπάνω βέβαια, το e-Διέλευσις, αναμένεται να αναβαθμίσει και την δυνατότητα για κεντρική παρακολούθηση των έργων από όλους τους συναρμόδιους φορείς των εργασιών προσδίδοντας στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έναν εποπτικό ρόλο.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr ήδη υπάρχουν σχέδια για την εξελιγμένη εκδοχή της ψηφιακής αυτής πλατφόρμας, η οποία θα δίνει την δυνατότητα στους αρμοδίους να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο που υπάρχουν εργασίες διέλευσης οπτικών ινών.

Το έργο που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε πιλοτική δοκιμή αναμένεται να ξεκινήσει κανονικά από Σεπτέμβριο. Υπό σκέψη είναι δε και η επέκτασή του, ώστε να συμπεριληφθούν δυνητικά κι άλλες εργασίες διελεύσεων που αφορούν άλλες κοινωφελείς επιχειρήσεις που προχωρούν εργασίες σκαψίματος (ύδρευσης ηλεκτροδότησης κλπ).

Υπό μελέτη είναι να πραγματοποιηθεί και η αντίστοιχη χαρτογράφηση για τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών, για τα οποία η εικόνα που υπάρχει σήμερα είναι εξίσου ασαφής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω έργο έρχεται να συμπληρώσει τις άλλες δράσεις που έχει λάβει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αφορούν στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας της χώρας, όπως τα κουπόνια επιδότησης της εγκατάστασης καλωδίωσης στα κτίρια, Smart Readiness και το κουπόνι επιδότησης της σύνδεσης υπερυψηλών ταχυτήτων, Gigabit Voucher, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα αρχίσει να διατίθεται στους πολίτες μετά τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΤΕ: Η αποχώρηση Τσαμάζ, η νέα εποχή και οι επόμενες μεγάλες προκλήσεις του Κ. Νεμπή 

Vodafone: Πάνω από 11 δισ. κέρδη το 2024 - Επιστρέφει στην κερδοφορία

Απόβαση στην Γερμανία έκανε το Payzy της Cosmote 

gazzetta
gazzetta reader insider insider