ΟΤΕ: Η αποχώρηση Τσαμάζ, η νέα εποχή και οι επόμενες μεγάλες προκλήσεις του Κ. Νεμπή 

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΤΕ: Η αποχώρηση Τσαμάζ, η νέα εποχή και οι επόμενες μεγάλες προκλήσεις του Κ. Νεμπή 
H ισχυρή παρακαταθήκη του επί 14 χρόνια CEO του ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ. Οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας και η εμπειρία του Κώστα Νεμπή που αναλαμβάνει τα ηνία του τεχνολογικού ομίλου.

Με χειροκροτήματα διάρκειας πολλών λεπτών, με χαμόγελα και με συγκίνηση φάνηκε να αποχαιρετούν τα στελέχη αλλά οι μέτοχοι του ΟΤΕ τον επί 14 χρόνια Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του οργανισμού, Μιχάλη Τσαμάζ κατά την τελευταία Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε υπό την ηγεσία του την Παρασκευή. Από Δευτέρα δε, ξεκινά μια νέα εποχή για τον Όμιλο στο τιμόνι του οποίου θα βρεθεί πλέον, ο διάδοχος του κ. Τσαμάζ, Κώστας Νεμπής.

«Παραδίδω έναν ισχυρό ΟΤΕ, μια ολοκληρωτικά νέα εταιρεία στον διάδοχό μου ο οποίος είμαι σίγουρος ότι θα φανεί αντάξιος των προσδοκιών οδηγώντας τον ΟΤΕ ακόμα πιο ψηλά» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Τσαμάζ από το βήμα της 72ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, επισφραγίζοντας το ισχυρό αποτύπωμα που άφησε κατά την διοίκησή του. Αυτή η ισχυρή παρακαταθήκη ωστόσο, αποτελεί ενδεχομένως και μια από τις πολλές προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος ο νέος επικεφαλής του ΟΤΕ, ο οποίος παραλαμβάνει τον ΟΤΕ στην τρίτη φάση του μετασχηματισμού του αλλά και σε «εξαιρετική λειτουργική και οικονομική κατάσταση» όπως ανέφερε ο κ. Τσαμάζ. Το στοίχημα είναι πλέον όχι μόνο να διατηρήσει αλλά και να ενισχύσει τις προαναφερθείσες επιδόσεις.

Οι προκλήσεις της τηλεπικοινωνιακής αγοράς

Έτερη πρόκληση είναι και η ίδια η αγορά των τηλεπικοινωνιών και η κινητικότητα που παρατηρείται στο σκέλος του ανταγωνισμού, η οποία θα μπορούσε να ανατρέψει ισορροπίες δεκαετιών. Να θυμίσουμε ότι σε αυτό το σκέλος, πέρα από την Nova, θυγατρική της United η οποία έχει βάλει πωλητήριο και κανείς μέχρι σήμερα δεν μπορεί να εκτιμήσει τον δυνητικό αγοραστή, αναμένεται και δραστηριοποίηση ενός ακόμα ισχυρού παίκτη, επιβεβαιωμένα στην αγορά χονδρικής και ενδεχομένως μετέπειτα και στην αγορά της λιανικής.

Ο λόγος για την ΔΕΗ, η οποία τον τελευταίο χρόνο έχει εντείνει τις επενδύσεις της στο σκέλος των οπτικών ινών μέσω της θυγατρικής της Fiber Grid. Το δίκτυο οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) της ΔΕΗ έχει ήδη φτάσει σε 140.000 σπίτια σε 12 δήμους της Αττικής, με την εταιρεία να έχει αναθέσει, μέσω διαγωνισμών, σε 12 αναδόχους την κατασκευή δικτύου μέχρι το σπίτι σε επιπλέον περιοχές σε Αττική καθώς και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Καλαμάτα, Λάρισα, Ιωάννινα, Κόρινθο, Τρίκαλα, Κοζάνη, Βέροια και Μεγαλόπολη, πόλεις στις οποίες έχουν αναλάβει να αναπτύξουν οπτική ίνα η Vodafone και η Nova. Στόχος είναι μέχρι το 2025 το δίκτυο να είναι διαθέσιμο σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά ενώ η εμπορική εκμετάλλευσή του να ξεκινήσει έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Μέχρι τότε θα έχουν λογικά ληφθεί και οι αποφάσεις σχετικά με το εύρος της διαστηριοποίησής της, αν δηλαδή θα περιοριστεί στη χονδρική ή θα επεκταθεί και στην λιανική αγορά. Η τελευταία περίπτωση φημολογείται έντονα το τελευταίο διάστημα, με τον πάροχο ενέργειας να μην διαψεύδει αλλά ούτε και να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες.

Σε κάθε περίπτωση, παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν την έναρξη και της λιανικής δραστηριότητας ως λογικό επόμενο της απόφασής της να χτίσει ένα δίκτυο οπτικών ινών στη χώρα το οποίο μάλιστα σχεδιάζεται να περνά κι από 1,7 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. «Δεν θα είχε νόημα να φτάσει σε τόσα σπίτια αν δεν σχεδίαζε να δραστηριοποιηθεί και στην αγορά λιανικής» σημείωνε πολύπειρο στέλεχος της αγοράς στο insider.gr πρόσφατα, επισημαίνοντας μάλιστα, ότι η εν λόγω δραστηριότητα θα είχε νόημα να συνοδευτεί δυνητικά κι από την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και συγκεκριμένα υπηρεσιών κινητής, για να είναι το μοντέλο να είναι βιώσιμο». Γεγονός που σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος δεν απαιτεί απαραίτητα την δημιουργία δικής της υποδομής. Παρότι βέβαια το σχέδιο της λιανικής διάθεσης υπηρεσιών, είτε αποκλειστικά οπτικών ινών είτε συνδυαστικών με τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες παραμένει σενάριο παραγόντων της αγοράς, και μόνο η είσοδος στην χονδρική θα προκαλέσει αλλαγή ισορροπιών για τον ΟΤΕ που μέχρι διατηρεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά. Να θυμίσουμε ότι το δίκτυο οπτικών ινών του ΟΤΕ φτάνει ήδη σε 1,3 εκατ νοικοκυριά με στόχο έως το 2027 να φτάσει τα 3 εκατ νοικοκυριά ενώ η κάλυψη 5G φτάνει στο 90% της επικράτειας με τον ΟΤΕ να έχει ήδη ξεκινήσει την μετάβαση σε 5G Stand Alone που απελευθερώνει ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες στο 5G δίκτυο.

Ο οργανισμός ωστόσο φαίνεται να έχει ήδη δρομολογήσει βήματα για να διασφαλίσει τη θέση του έναντι του δυνητικού ανταγωνισμού. Σε αυτό το πλαίσιο κατέθεσε μια νέα πρόταση για τις τιμές χονδρικής η οποία προβλέπει αμοιβαίες εκπτώσεις με δεσμεύσεις όγκου συνδέσεων, οι οποίες βαθμιαία θα μπορούσαν να φτάσουν και στους καταναλωτές. Το μοντέλο αυτό μετά από διαβουλεύσεις και αναδιαμόρφωσή του έχει λάβει πλέον το πράσινο φως των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ και την έγκριση των άλλων παρόχων, και αναμένεται να προσφέρει αμοιβαίες εκπτώσεις έως και 28% μεταξύ των παρόχων στις τιμές χονδρικής οπτικής ίνας στο σπίτι.

Πέρα από αυτό βέβαια, η νέα διοίκηση του Ομίλου θα αντιμετωπίσει και μια ακόμα πρόκληση, τον περιορισμό της δραστηριότητάς της αποκλειστικά στην Ελλάδα. Να θυμίσουμε ότι ο ΟΤΕ που στο παρελθόν είχε δραστηριότητα σε πολλαπλές αγορές του εξωτερικού. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο έχει διατηρήσει αποκλειστικά την δραστηριότητά του στη Ρουμανία, μέσω της Telekom Romania Mobile (TKRM) η οποία αυτή την περίοδο βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης στο επενδυτικό σχήμα West Network Invest, το οποίο συνθέτουν η Digi Romania που ανήκει στον Zoltan Teszari και η Clever Media του επιχειρηματία Andrian Tomsa. Η προσπάθεια του ΟΤΕ να αποεπενδύσει από την Ρουμανία μετρά περίπου 4 χρόνια και πλέον φαίνεται να παίρνει την τελική της μορφή αναμένοντας τις εγκρίσεις των εκεί ρυθμιστικών αρχών για να προχωρήσει. Αν και η ρουμανική θυγατρική υφίστατο πιέσεις τα τελευταία χρόνια - σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2023, τα έσοδα της κινητής στην Ρουμανία διαμορφώθηκαν σε 286,9 εκατ. ευρώ έναντι 306,4 το 2022, καταγράφοντας πτώση 6,4% ενώ το περιθώριο EBITDA έπεσε στο 5,9% από 12,4% το προηγούμενο έτος ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA έφτασε τα 17 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 55,3% - ο περιορισμός της δραστηριότητάς του αποκλειστικά στην Ελλάδα, συρρικνώνει αυτόματα και το εύρος της αγοράς στην οποια μπορεί να απευθυνθεί για περαιτέρω διεύρυνση των εσόδων του.

Σε αυτό το πλαίσιο ωστόσο, η προηγούμενη διοίκηση έχει επιτύχει να δημιουργήσει νέες γραμμές εσόδων για τον οργανισμό μπαίνοντας σε πολλαπλές άλλες δραστηριότητες όπως η Box Now, το Payzy και η Cosmote Insurance, οι οποίες παραμένουν συμπληρωματικές κατά μια άποψη, και μέχρι σήμερα αποδεικνύονται προσοδοφόρες.

Το βιογραφικό του Κώστα Νεμπή

Να θυμίσουμε ότι ο Κώστας Νεμπής, ο οποίος αναλαμβάνει πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου από την 1η Ιουλίου 2024, έχει ήδη εμπειρία για να αντιμετωπίσει τις προαναφερθείσες προκλήσεις.

Με εμπειρία 20 χρόνων στη διαχείριση οργανισμών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του Συμβουλίου Διεύθυνσης της Hrvatski Telekom, εισηγμένης θυγατρικής του Ομίλου Telekom (Deutsche Telekom) στην Κροατία, για να αναλάβει τα ηνία του ΟΤΕ. Υπό την ηγεσία του, η Hrvatski Telekom προχώρησε τον δικό της μετασχηματισμό, εξελισσόμενη σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες θυγατρικές της Deutsche Telekom για το 2023.

Εστιάζοντας στην ικανοποίηση πελατών και εργαζομένων, πέτυχε ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα, ενώ διασφάλισε την ηγετική θέση της Hrvatski Telekom στην κροατική αγορά με εκτενείς επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς και τεχνολογικές υποδομές, αλλά και ολοκληρωμένες λύσεις τεχνολογίας.

Πριν την Hrvatski Telekom, κατείχε τη θέση του Chief Commercial Officer Consumer Segment Ομίλου ΟΤΕ, ενώ έχει διατελέσει Marketing Director στην Cosmote. Πριν την ένταξή του στον ΟΤΕ, είχε αναλάβει διαδοχικά διοικητικές θέσεις Marketing σε πολυεθνικές εταιρείες από τους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και των μη αλκοολούχων ποτών, τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό.

Είναι κάτοχος πτυχίου Marketing & Management από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, ενώ διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο MSc in International Economics, Banking & Finance από το Πανεπιστήμιο του Cardiff.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Καυτό» το επόμενο εξάμηνο για OTE και Nova 

Το τελευταίο αντίο Τσαμάζ, το δυνατό χειροκρότημα και το case study του ΟΤΕ στο Harvard 

ΟΤΕ: Τι δήλωσε ο Μιχάλης Τσαμάζ στο 54ο και τελευταίο Conference Call με τους αναλυτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider