«Καυτό» το επόμενο εξάμηνο για OTE και Nova 

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καυτό» το επόμενο εξάμηνο για OTE και Nova 
Σε φάση αναδιαμόρφωσης οι τηλεπικοινωνίες, οι μνηστήρες και τα σχέδια των παρόχων. 

Σε «αναβρασμό» βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα με δύο από τους τρεις βασικούς παίκτες να αναμένουν εξελίξεις ως προς την επιχειρησιακή δομή τους. Από τη μια ο ΟΤΕ βρίσκεται σε φάση διοικητικής μετάβασης, με τον κ. Τσαμάζ να αναμένεται στο τέλος της εβδομάδας να παραστεί στην τελευταία γενική συνέλευση του Ομίλου, πριν την οριστική αποχώρησή του από αυτόν και από την άλλη η μήτρική της Nova, United, να έχει βάλει πωλητήριο για την πώληση μέρους ή του συνόλου αυτής.

Η αλλαγή σκυτάλης στον ΟΤΕ και η πώληση της Ρουμανίας

Να θυμίσουμε ότι η αλλαγή διοίκησης στον ΟΤΕ έχει αποφασιστεί ήδη από το τέλος του προηγούμενου έτους, όπου και ανακοινώθηκε η αποχώρηση του Μιχάλη Τσαμάζ, μετά από 14 χρόνια στο τιμόνι του οργανισμού. Την θέση του αναλαμβάνει από 1η Ιουλίου, ο Κώστας Νεμπής, έχοντας την στήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου, ώστε να συνεχίσει την αναπτυξιακή πορεία του Ομίλου ΟΤΕ.

Ο προκάτοχός του άλλωστε, ​​ο οποίος αποτελεί τον μακροβιότερο πρόεδρο ΔΣ και διευθύνοντα σύμβουλο στην ιστορία του ΟΤΕ, προχώρησε στην εξυγίανση και τον μετασχηματισμό του οργανισμού, καθιστώντας τον πρωταγωνιστή σε όλους τους βασικούς τομείς τηλεπικοινωνιών μέσα από επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς και τεχνολογικές υποδομές.

Και ο κ. Νεμπής βέβαια διαθέτει εμπειρία 20 ετών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, έχοντας αναλάβει στο παρελθόν καθήκοντα Chief Commercial Officer Consumer Segment στον Όμιλο ΟΤΕ και Marketing Director στην COSMOTE Α.Ε. Μάλιστα έχει γράψει ήδη ένα success story στην επαγγελματική του πορεία ενόσω διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος Δ.Σ. της Hrvatski Telekom, θυγατρικής της Deutsche Telekom στην Κροατία, επιτυγχάνοντας από τον Απρίλιο του 2019 έως και πρόσφατα την ανάκαμψη της και ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα.

Το όραμα που μεταλαμπαδεύει ο κ. Τσαμάζ στον κ. Νεμπή προβλέπει έως το 2030 ο ΟΤΕ να εξελιχθεί σε κορυφαίο πάροχο ψηφιακών υπηρεσιών, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη, στοχεύοντας στη συνεχή βελτίωση της αξίας για τους μετόχους.

Στόχος που θα επιτευχθεί κι από μια άλλη αλλαγή που αναμένεται στον όμιλο και η οποία δρομολογείται ήδη. Ο λόγος για την πώληση της Telekom Romania, προσπάθεια που επιχειρείται εδώ και καιρό που πρόσφατα ωστόσο βρήκε πρόσφορο έδαφος για να ευοδώσει. Να θυμίσουμε ότι όπως ανακοινώθηκε προ εβδομάδων, ο ΟΤΕ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την West Network Invest S.R.L. για την πώληση της θυγατρικής του Telekom Romania Mobile. Στο νέο σχήμα μέτοχος πλειοψηφίας είναι η Digi Romania S.A. και μειοψηφίας ο όμιλος Clever Media.

Οι αρχικές διαπραγματεύσεις ήταν με την Quantum Projects, συμφερόντων του Adrian Tomșa ιδιοκτήτη του ομίλου μέσων ενημέρωσης Clever Media στη Ρουμανία. Στο νέο σχήμα έχει προστεθεί η Digi Romania ως μέτοχος πλειοψηφίας και ο όμιλος Clever Media αποτελεί συνυπάρχει ως μέτοχος μειοψηφίας. Πλέον τα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν υποβάλει αίτηση έγκρισης στις αρχές της Ρουμανίας αναμένοντας τις τελικές αποφάσεις, οι οποίες αν είναι θετικές θα μπορούσαν να δρομολογήσουν εξελίξεις μέχρι το τέλος του έτους.

Αν δε η συμφωνία εγκριθεί και προχωρήσει η Ελλάδα θα αποτελέσει δυνητικά το μοναδικό πυλώνα λειτουργίας και ανάπτυξης του ΟΤΕ. Εξέλιξη που σύμφωνα με πρόσφατο report της Deutsche Bank, θα αυξήσει τις λειτουργικές ταμειακές ροές σε επαναλαμβανόμενη βάση κατά περίπου 3% πέρα από την one off βάση αλλά και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων του ομίλου, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη το επενδυτικό πλάνο ύψους 3 δισ. ευρώ που υλοποιεί ο ΟΤΕ για την ενίσχυση των ευρυζωνικών υποδομών τόσο κινητών όσο και σταθερών.

Πληθαίνουν οι μνηστήρες για τη Nova

Πέρα από τις πυκνές εξελίξεις στο Μέγαρο της Λεωφόρου Κηφισίας βέβαια, κινητικότητα παρατηρείται και στον άλλο τηλεπικοινωνιακό όμιλο, αυτόν της Nova, το πωλητήριο στον οποίο φέρεται να συγκινεί πολλαπλούς μνηστήρες.

«Ο αριθμός των μη δεσμευτικών προσφορών που αναμένεται να κατατεθούν μέσα στο καλοκαίρι για την πώληση της United Group, όπου ανήκει και η Nova, αναμένεται διψήφιος» ανέφερε μέσα στην εβδομάδα, ο ισχυρός άντρας της BC Partners, Νίκος Σταθόπουλος, μιλώντας στο περιθώριο συνεδρίου εξαιρώντας από την λίστα των ενδιαφερομένων την CVC, παρά την έντονη φημολογία που επικρατεί το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, επί του παρόντος, το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί είναι ζωηρό και εκφράζεται τόσο από εταιρείες όσο κι από funds.

Να θυμίσουμε ότι ζωηρό ενδιαφέρον αναμετέδιδε ότι υπάρχει και το Bloomberg σε δημοσίευμα της προηγούμενης εβδομάδας, το οποίο επεσήμανε ότι οι μη δεσμευτικές προσφορές από τους ενδιαφερόμενους θα κατατεθούν τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο οι Apax Partners και Warburg Pincus είναι στα αρχικά στάδια εξέτασης πιθανών προσφορών για μέρος ή το σύνολο της United Group ενώ μεταξύ των πιθανών μνηστήρων συγκαταλέγονται και οι Orange SA, Telekom Austria AG και η Iliad του Γάλλου μεγιστάνα Xavier Niel. Σε αυτούς θα πρέπει να συμπεριληφθούν και ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος e& (etisalat and) του Άμπου Ντάμπι ο οποίος σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα διερευνά το ενδεχόμενο εξαγοράς της United αλλά και η Saudi Telecom (STC), που εδρεύει στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε άλλωστε ο κ. Σταθόπουλος οι άραβες επενδυτές έχουν δείξει μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Τόσο το Bloomberg όσο και ο κ. Σταθόπουλος ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις επιδιώκουν μια αποτίμηση κοντά στα 8 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, αν δεν υπάρξει τελικά τμηματική πώληση των δραστηριοτήτων της United Group με στόχο «τη μεγιστοποίηση της αξίας της επιδιωκόμενης συναλλαγής». Άλλωστε η United Group πέραν της Ελλάδας δραστηριοποιείται σε χώρες όπως η Σερβία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Βοσνία & Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και η Βουλγαρία.

Να θυμίσουμε ότι η BC Partners εξαγόρασε την United Group το 2019 από την εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων KKR & Co. Πέρυσι, η Tawal, μονάδα υποδομών της Saudi Telecom, συμφώνησε να αγοράσει ένα χαρτοφυλάκιο αξίας 1,22 δισ. ευρώ από τη United Group.

Όσο για την Nova θεωρείται ένα από τα δυνατά χαρτιά του ομίλου της United, καθώς μετά και την συγχώνευση με την Wind εισφέρει μεγάλο ποσοστό του τζίρου της μητρικής. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2023 τα συνολικά έσοδα της Nova αυξήθηκαν κατά +3,0% και διαμορφώθηκαν σε περίπου 830 εκατ. ευρώ ενώ η πελατειακή βάση σε συμβόλαια αυξήθηκε κατά +9,0% φθάνοντας τα 2,9 εκατομμύρια RGUs (μονάδων παραγωγής εσόδων). Το προσαρμοσμένο EBITDAal αυξήθηκε σε €268 εκατ., κατά +8,5%, τόσο λόγω της αναπτυξιακής πορείας της εταιρείας, όσο και λόγω των οικονομιών κλίμακας που επιτεύχθηκαν με την ενοποίηση συστημάτων και εργασιών. Tην ίδια στιγμή οι συνδρομητές Nova στο PayTV έχουν ξεπεράσει τους 435.000 στο πρώτο τρίμηνο του 2024, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση 6,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data και φέτος το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος

Vodafone: Πάνω από 11 δισ. κέρδη το 2024 - Επιστρέφει στην κερδοφορία

Οι τελευταίοι «χρησμοί» Τσαμάζ για το μέλλον των τηλεπικοινωνιών και του ΟΤΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider