Εκλογές Γαλλία: Μαζική η προσέλευση στις κάλπες - Η μικρότερη αποχή εδώ και δεκαετίες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκλογές Γαλλία: Μαζική η προσέλευση στις κάλπες - Η μικρότερη αποχή εδώ και δεκαετίες
Για μια μακριά νύχτα προετοιμάζονται όλοι, ιδιαίτερα αν η κατάσταση είναι οριακή, δηλαδή παίζεται η αυτοδυναμία σε μια χούφτα έδρες.

Στο 59,7 % των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είχε ανέλθει η προσέλευση των Γάλλων στο σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών, εκλογών, τρεις ώρες πριν το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης. Με βάση αυτό το ποσοστό εκτιμάται ότι η αποχή θα είναι η μικρότερη των τελευταίων δεκαετιών στην Γαλλία. 'Αγνωστη εξάλλου είναι προς το παρόν η ώρα που μετά βεβαιότητας θα γίνει γνωστή η ακριβής σύνθεση της νέας Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Στις μεγάλες γαλλικές πόλεις οι κάλπες θα κλείσουν στις 21:00 ώρα Ελλάδας. Στις μικρότερες πόλεις και στις αγροτικές περιοχές θα κλείσουν στις 19:00 ώρα Ελλάδας και εκεί θα ξεκινήσει αμέσως η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων. Τούτου δοθέντος στις 21:00 τα Ινστιτούτα δημοσκοπήσεων θα προβλέψουν πόσες έδρες πάνω κάτω λαμβάνει το κάθε κόμμα βασιζόμενα εν πολλοίς στα πραγματικά αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων που έκλεισαν νωρίς και στις εκτιμήσεις ψήφου των εκλογικών τμημάτων που έκλεισαν αργότερα.

Κατά πάσα πιθανότητα τα Ινστιτούτα θα ανακοινώσουν δύο αριθμούς εδρών για κάθε κόμμα, τον ελάχιστο και τον μέγιστο. Αν ο μέγιστος αριθμός εδρών του πρώτου κόμματος (που όπως πιθανολογείται θα είναι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός), είναι μικρότερος από 289 αυτό θα σημαίνει, ότι κατά πάσα πιθανότητα κανένα κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, που συνολικά είναι 577.

Με ενδιαφέρον θα αναμείνουν εξάλλου οι πολιτικοί αναλυτές, κυρίως στην περίπτωση που δεν υπάρχει ακροδεξιά αυτοδυναμία,και την ανά συνιστώσα κατανομή των εδρών στο πλαίσιο του Νέου Λαϊκού Μετώπου της Αριστεράς, όπου κατά πάσα πιθανότητα τους περισσότερους βουλευτές θα εκλέξει η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν και στη συνέχεια οι σοσιαλιστές, οι οικολόγοι και οι κομμουνιστές. Η κατάσταση πάντως αναμένεται ότι σταδιακά θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει αργά το βράδυ σήμερα. Αν ωστόσο η κατάσταση είναι οριακή, δηλαδή παίζεται η αυτοδυναμία σε μια χούφτα έδρες, τότε ενδέχεται να μην έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα ούτε τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο.

Τουλάχιστον 67% εκτιμάται ότι θα φτάσει η συμμετοχή

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία του δευτέρου γύρου των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία αναμένεται να φθάσει τουλάχιστον το 67%, έναντι 66,7% στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

Στο 59,71% βρισκόταν στις 17.00 η συμμετοχή στην ψηφοφορία

Στο 59,71% βρισκόταν στις 17:00 τοπική ώρα η συμμετοχή στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, υψηλότερη σε σχέση με τον πρώτο γύρο, όταν η συμμετοχή στις 17:00 ανήλθε σε 59,39%.

Στις εκλογές του 2022 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 38,11%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Τα σενάρια για την επομένη των εκλογών

Γαλλία: Εκλογές «με κομμένη την ανάσα»

Σε ετοιμότητα η ΕΚΤ για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών

gazzetta
gazzetta reader insider insider