Γαλλικές Εκλογές: Πρωτιά έκπληξη της Αριστεράς – Έπεται o Μακρόν, τρίτη η Λεπέν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλικές Εκλογές: Πρωτιά έκπληξη της Αριστεράς – Έπεται o Μακρόν, τρίτη η Λεπέν
Θεαματικά έξω έπεσαν τα αρχικά exit pol και οι δημοσκοπήσεις που έδιναν νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν. Ο Μακρόν πρέπει να παραδεχτεί την ήττα του, αναφέρει ο ηγέτης του αριστερού συνασπισμού, Ζαν-Λυκ Μελανσόν. Κανείς δεν συγκεντρώνει απόλυτη πλειοψηφία. Υποβάλει την παραίτησή του ο πρωθυπουργός Ατάλ. Οι αποφάσεις μόλις η νέα Εθνοσυνέλευση συγκληθεί σε σώμα, δηλώνει ο Μακρόν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23:12

Τα πάνω - κάτω ήρθαν στις κάλπες των γαλλικών εκλογών με την ανακοίνωση των πρώτων επίσημων exit polls, τα οποία φέρνουν στην πρώτη θέση την αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), στη δεύτερη το κόμμα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, με το κόμμα της Μαρίν Λεπέν να σημειώνει μεγάλες απώλειες και να καταλαμβάνει την τρίτη θέση.

Κανένας από τους τρεις συνασπισμούς δεν συγκεντρώνει απόλυτη πλειοψηφία. Βέβαια, αυτό σημαίνει ότι η Γαλλία θα μπορούσε να εισέλθει σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας, καθώς οι τρεις πολιτικοί σχηματισμοί έχουν εντελώς διαφορετικές έως και αντικρουόμενες πολιτικές ατζέντες - μια πραγματικότητα που καθιστά «γρίφο» τη δημιουργία της επόμενης κυβέρνησης. Πολύ περισσότερο, όταν ο κ. Μακρόν έχει ξεκαθαρίσει προεκλογικά ότι δεν είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

Αυτό, όπως επισημαίνει το BBC, σημαίνει ότι δεν είναι ακόμα σαφές ποιος θα διευθύνει τη Γαλλία.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την ισορροπία δυνάμεων εντός του NFP. Οι ομάδες που αποτελούν τον συνασπισμό ποικίλουν από σοσιαλδημοκράτες, έως σκληροπυρηνικούς αντικαπιταλιστές. Μερικοί μετριοπαθείς σοσιαλιστές θα μπορούσαν να μπουν στον πειρασμό να αποσχιστούν και να ενταχθούν στην ομάδα του Μακρόν για να σχηματίσουν μια κεντροαριστερή κυβέρνηση.

Εάν δεν μπορεί να συγκεντρωθεί καμία βιώσιμη πλειοψηφία, τότε ο πρόεδρος Μακρόν μπορεί να ζητήσει από το μεγαλύτερο κόμμα να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να διορίσει μια τεχνοκρατική κυβέρνηση, αλλά είναι απίθανο το να μπορούσε επιβιώσει για πολύ.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορούσε να επέλθει πολιτική αστάθεια, ειδικά καθώς ο Γάλλος πρόεδρος δεν μπορεί να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές αν δεν παρέλθει διάστημα ενός έτους από τις τελευταίες.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο εξασφαλίζει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 172 έως 215 έδρες, το προεδρικό μπλοκ έρχεται δεύτερο με 150-180 έδρες και ο Εθνικός Συναγερμός στην τρίτη θέση με 115 έως 155 έδρες.

Νωρίτερα τα βελγικά exit poll (που «παραδοσιακά» δίνουν πρώτα τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών) έδιναν νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης (RN) της Μαρίν Λεπέν, χωρίς όμως αυτοδυναμία, μια εικόνα που ανατράπηκε εντελώς με την έλευση των πρώτων επίσημων exit polls.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το BBC τα περισσότερα exit polls έπεσαν... θεαματικά έξω, δημιουργώντας την αρχική σύγχυση. Ομοίως, διαστάσεις «Βατερλό» έλαβαν και οι προβλέψεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων, που τις τελευταίες εβδομάδες όχι μόνο εμφάνιζαν πρώτο σε έδρες το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, αλλά πιθανολογούσαν ότι θα έχει και την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Μελανσόν: Ο Μακρόν πρέπει να παραδεχτεί την ήττα του

Σε πρώτες δηλώσεις του ο ηγέτης του συνασπισμού της αριστεράς, Ζαν-Λυκ Μελανσόν ανέφερε ότι΄το Νέο Λαϊκό Μέτωπο «πέτυχε ένα αποτέλεσμα που μας είπαν ότι ήταν αδύνατο. Ο γαλλικός λαός απέρριψε ξεκάθαρα το χειρότερο σενάριο και σήμερα το βράδυ η Εθνική Συσπείρωση απέχει πολύ από το να έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Το αντίθετο μάλιστα».

Πρόσθεσε ότι «ο Μακρόν πρέπει να παραδεχτεί την ήττα του» συμπληρώνοντας ότι ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ πρέπει να φύγει. «Ο πρόεδρος έχει καθήκον να καλέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κυβερνήσει» τόνισε και δεσμεύτηκε ότι το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του, μόνο το πρόγραμμά του και ολόκληρο το πρόγραμμά του».

Παραιτείται ο Ατάλ

«Θα υποβάλω την παραίτησή μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο το πρωί», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ.

«Σήμερα το βράδυ, η πολιτική ομάδα που εκπροσώπησα δεν έχει πλειοψηφία, αύριο το πρωί θα υποβάλω την παραίτησή μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ανέφερε, εκκινώντας έτσι τη διαδικασία για την εκλογή νέου πρωθυπουργού. Πρόσθεσε επίσης, ότι «χάρη στην αποφασιστικότητά μας και τη δύναμη των αξιών μας, είμαστε όρθιοι. Έχουμε τρεις φορές περισσότερους βουλευτές από τις εκτιμήσεις που έγιναν στην αρχή αυτής της προεκλογικής εκστρατείας». Ο απερχόμενος πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι θα παραμείνει στη θέση του για «όσο το απαιτεί το καθήκον μου».

Μακρόν: Οι αποφάσεις μόλις η νέα Εθνοσυνέλευση συγκληθεί σε σώμα

Την συγκρότηση της νέας γαλλικής Εθνοσυνέλευσης σε σώμα θα αναμείνει ο πρόεδρος Μακρόν για να λάβει τις αποφάσεις που αρμόζουν μετά τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των σημερινών εκλογών στη Γαλλία. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το Ελιζέ σημειώνοντας ότι οι πάντες θα πρέπει να αναμένουν τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών.

Η συγκρότηση σε σώμα της νέας γαλλικής Εθνοσυνέλευσης εκτιμάται ότι θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες ενώ ο πρόεδρος Μακρόν αναχωρεί την Τετάρτη για τις ΗΠΑ όπου θα εκπροσωπήσει την Γαλλία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Λεπέν: Η νίκη μας απλώς πήρε μία καθυστέρηση

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται σε «μη βιώσιμη»κατάσταση, δήλωσε η Μαρίν Λεπέν καταλογίζοντας την ήττα του Εθνικού Συναγερμού στην τακτική που εφάρμοσαν για την ψηφοφορία το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν.

«Η νίκη μας απλώς πήρε μία καθυστέρηση», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

Γκλυκσμάν: Πρέπει τώρα να ενεργήσουμε ως ενήλικες τώρα

Ο Ραφαέλ Γκλυκσμάν, ευρωβουλευτής της κεντροαριστεράς, επικεφαλής της σοσιαλιστικής λίστας στις ευρωεκλογές, δήλωσε ότι η Γαλλία πρέπει να βρει την ηρεμία μετά την νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Η πολιτική κουλτούρα πρέπει να αλλάξει, είπε προσθέτοντας ότι ένα κοινοβούλιο όπου κανένα κόμμα δεν έχει ξεκάθαρη πλειοψηφία απαιτεί δεκτικότητα στον διάλογο.

Πρέπει να ενεργήσουμε ως ενήλικες τώρα. Το κοινοβούλιο είναι διαιρεμένο, πρόσθεσε.

Απογοήτευση στο στρατόπεδο Λεπέν

Η αναπάντεχη τροπή που έλαβε το βράδυ των εκλογών σκόρπισε απογοήτευση στο στρατόπεδο της Εθνικής Συσπείρωσης. Από την πλευρά του, ο Ζορντάν Μπαρντελά δήλωσε ότι «όλα ξεκινούν σήμερα» και πρόσθεσε: «Θα είμαστε στο πλευρό του γαλλικού λαού», μιλώντας στους συγκεντρωμένους οπαδούς του κόμματος.

Φωτογραφία @ΑΡ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider