Politico για απόπειρα κατά Τραμπ: Η αυξανόμενη βία έχει γίνει η πολιτική πραγματικότητα της Αμερικής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Politico για απόπειρα κατά Τραμπ: Η αυξανόμενη βία έχει γίνει η πολιτική πραγματικότητα της Αμερικής
Η χώρα, που ήδη βράζει και έχει ακραία πολωθεί, φαίνεται να είναι έτοιμη να αυξήσει το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Η Δημοκρατία σε κίνδυνο;

Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ στη συγκέντρωση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στην Πενσυλβάνια, είναι η τελευταία τρομακτική απόδειξη της αύξησης της βίας και των απειλών που κυριαρχούν στον σύγχρονο πολιτικό λόγο της Αμερικής.

Όπως αναφέρει το Politico, η χώρα, που ήδη βράζει και έχει ακραία πολωθεί, φαίνεται να είναι έτοιμη να αυξήσει το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης, παρόλο που οι λεπτομέρειες για την απόπειρα δολοφονίας ακόμα παραμένουν άγνωστες.

Αν και φαίνεται να είναι η πρώτη απόπειρα δολοφονίας ενός προέδρου των ΗΠΑ —νυν ή πρώην— από τότε που ο Ρόναλντ Ρίγκαν επέζησε από πυροβολισμό το 1981, το όνομα του Τραμπ βρίσκεται τώρα στην κορυφή μιας τρομακτικής λίστας επιφανών ηγετών που χαρακτηρίζεται από τη βία τα τελευταία χρόνια.

Αυτή η λίστα περιλαμβάνει την πρώην Πρόεδρο της Βουλής, Νάνσυ Πελόζι, της οποίας ο σύζυγος Πολ δέχτηκε επίθεση στο σπίτι τους στο Σαν Φρανσίσκο από ένα άτομο που την αναζητούσε. Περιλαμβάνει τον αρχηγό της πλειοψηφίας στη Βουλή, τον Ρεπουμπλικάνο Στιβ Σκάλιζ, ο οποίος παραλίγο να σκοτωθεί από σφαίρα δράστη κατά τη διάρκεια πυροβολισμών το 2017 κατά της ομάδας μπέιζμπολ των Ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου λίγο έξω από την Ουάσιγκτον. Επίσης, περιλαμβάνει τον δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μπρετ Κάβανο, ο οποίος στοχοποιήθηκε από έναν άνδρα που έφτασε σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι του συντηρητικού δικαστή στο Μέριλαντ μέσα στη νύχτα, με στόχο να τον δολοφονήσει.

«Η πολιτική βία είναι τρομακτική. Ξέρω», είπε η πρώην βουλευτής Γκάμπι Γκίφορντς- η οποία πυροβολήθηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης το 2011 στο Τούσον- σε δήλωση της μετά τον πυροβολισμό στη συγκέντρωση του Τραμπ. «Κρατάω στην καρδιά μου τον πρώην πρόεδρο Τραμπ και όλους εκείνους που επηρεάζονται από τη σημερινή πράξη βίας. Η πολιτική βία είναι αντιαμερικανική και δεν είναι ποτέ αποδεκτή - ποτέ», ανέφερε η Γκίφορντς.

Κατά κάποιο τρόπο, η εποχή Τραμπ - Μπάιντεν ορίστηκε από ένα «μοναδικό» επεισόδιο πολιτικής βίας που σηματοδότησε τη μετάβαση μεταξύ των προεδριών τους: Την επίθεση στις 6 Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο από έναν όχλο υποστηρικτών Τραμπ που προσπάθησαν να εμποδίσουν τον Τζο Μπάιντεν να αναλάβει τα καθήκοντά του. Τότε χιλιάδες ταραξίες κατέκλυσαν το κτίριο, κάποιοι αναζητώντας και απειλώντας με βία κατά των ηγετών του Κογκρέσου και του τότε αντιπροέδρου Μάικ Πενς, χτυπώντας αστυνομικούς και τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους που εργάζονταν στο κτίριο.

Η επίθεση κατά του Κογκρέσου είχε «χαλυβδώσει» την προσπάθεια του Μπάιντεν να απεικονίσει τον Τραμπ ως μια μοναδική απειλή για τη δημοκρατία, ενός ατόμου που ποτέ ξανά δεν μπορεί να αφεθεί να βρεθεί στην εξουσία. Καθώς ο Μπάιντεν απέτρεπε τους αμφισβητίες του στο δικό του κόμμα τις τελευταίες εβδομάδες, προέτρεπε τους συμμάχους του να τερματίσουν τις εσωτερικές διαμάχες και αντ' αυτού «να τα βάλουν με τον Τραμπ» - μια παρατήρηση που σύμφωνα με τους συμμάχους του Τραμπ είναι απόδειξη ανεύθυνης ρητορικής του Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν, το Σάββατο, χαρακτήρισε το περιστατικό ως «άρρωστο. «Δεν υπάρχει μέρος στην Αμερική για τέτοιου είδους βία», ανέφερε. Αργότερα το βράδυ του Σαββάτου, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μπάιντεν και ο Τραμπ μίλησαν τηλεφωνικά.

Ακριβώς όπως η θητεία του Τραμπ κορυφώθηκε με το περιβόητο ξέσπασμα βίας στις 6 Ιανουαρίου 2021, η πρώιμη φάση της προεδρίας του σημαδεύτηκε επίσης από ένα: Τον πυροβολισμό τον Ιούνιο του 2017 που παραλίγο να σκοτώσει τον Σκαλίζ και να τραυματίσει αρκετούς άλλους. Εκείνη την εποχή, μια ομάδα βουλευτών και βοηθών τους που έπαιζαν σε ομάδα μπέιζμπολ, βίωσαν τον τρόμο από σκοπευτή που άρχισε να βάλει εναντίον τους.

Μια παρόμοια σκηνή διαδραματίστηκε το Σάββατο, καθώς βουλευτές που παρακολούθησαν τη συγκέντρωση Τραμπ έγιναν αυτόπτες μάρτυρες σε μια σκηνή εγκλήματος, ιστορικών διαστάσεων.

Η επίθεση κατά του Τραμπ είναι ήδη μια καθοριστική στιγμή για τη χώρα και τις εκλογές του 2024. Και έφτασε στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης ήδη κατακλυσμένης από απειλές που έχουν γίνει σε μέλη του Κογκρέσου, δικαστές και άλλους εξέχοντες αξιωματούχους. Αυτές οι απειλές χαρακτηρίζονται από περιστασιακές, αλλά επαναλαμβανόμενες, εκρήξεις πραγματικής βίας.

Οι δικαστές που προεδρεύουν των ποινικών υποθέσεων του Τραμπ στην Ουάσιγκτον και τη Φλόριντα — οι Tanya Chutkan και Aileen Cannon — δέχθηκαν απειλές που οδήγησαν σε ποινικές διώξεις, ενώ οι δικαστές τέθηκαν υπό 24ωρη ασφάλεια. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξοδέψει εκατομμύρια για την ασφάλεια του επικεφαλής εισαγγελέα σε αυτές τις υποθέσεις, του ειδικού εισαγγελέα Τζακ Σμιθ, καθώς και της ομάδας του. Και ένας άνδρας από την Καλιφόρνια συνελήφθη νωρίτερα αυτό το έτος επειδή απείλησε τον βασικό εισαγγελέα κατά του Τραμπ στη Τζόρτζια, την εισαγγελέα Fani Willis.

Η αστυνομία του Καπιτωλίου ανέφερε αυξανόμενους αριθμούς αξιόπιστων απειλών κατά βουλευτών και γερουσιαστών που έχουν ως αποτέλεσμα να διατίθεται σε αυτές ένα αυξανόμενο μερίδιο των πόρων του τμήματος. Στον απόηχο της προεδρικής κούρσας του 2020, οι απειλές κατά λιγότερο γνωστών τοπικών και κρατικών αξιωματούχων που ήταν επιφορτισμένοι με την επίβλεψη των εκλογών έχουν γίνει επίσης ρουτίνα.

Νέες ποινικές υποθέσεις βασισμένες σε απειλές προς μέλη του Κογκρέσου, πράκτορες του FBI και κυβερνητικούς αξιωματούχους αρχειοθετούνται σχεδόν κάθε εβδομάδα.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ένας δικαστής καταδίκασε έναν άνδρα από την Ιντιάνα σε 14 μήνες φυλάκιση, επειδή απείλησε να σκοτώσει έναν τοπικό αξιωματούχο των εκλογών του Μίσιγκαν λίγες μέρες μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020. Και ένας άνδρας από την Αριζόνα συμφώνησε να δηλώσει ένοχος ότι απειλούσε να σκοτώσει πράκτορες του FBI, αφού αντιμετώπισε ευρύτερες κατηγορίες ότι δημοσίευσε απειλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να βιάσει ένα μέλος του Κογκρέσου, να εκτελέσει ένα άλλο και να σκοτώσει ή να βασανίσει άλλους κρατικούς και ομοσπονδιακούς αξιωματούχους.

Τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Τραμπ έχουν επίσης δεχτεί απειλές κατά της ζωής τους, που οδήγησαν σε ομοσπονδιακές διώξεις, ενώ οι απειλές κατά του Τραμπ συνεχίστηκαν ακόμη και μετά την αποχώρησή του από την εξουσία.

Τέτοιες απειλές έχουν γίνει ο «μακάβριος θόρυβος» του παρασκηνίου της αμερικανικής κυβέρνησης και της πολιτικής, με πολλούς αξιωματούχους να το αποδέχονται ως το τίμημα του να κατέχουν εξουσία εν έτη 2024.

«Είμαστε μάρτυρες μιας βαθιάς ανησυχητικής αύξησης των απειλών εναντίον εκείνων που υπηρετούν το κοινό», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Merrick Garland νωρίτερα αυτό το έτος. «Απειλούν τον ιστό της δημοκρατίας μας».

Φωτογραφία @ΑΡ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καταιγισμός από ιστορίες συνωμοσίας για την απόπειρα κατά του Τραμπ

Παγκόσμιες αντιδράσεις για την απόπειρα κατά του Ντόναλντ Τραμπ

gazzetta
gazzetta reader insider insider