Η Ισπανία ήταν... όλα τα λεφτά!

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ισπανία ήταν... όλα τα λεφτά!
Η Ισπανία με το τρόπαιο του Euro 2024 / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Ο τελικός του Εuro 2024 είχε γκολ, φάσεις και συγκινήσεις. Τι χρήματα βάζουν στα ταμεία τους οι «Φούριας Ρόχας» και τα «τρία λιοντάρια»;

Το Euro 2024 έφτασε στο τέλος του και βρήκε μεγάλη θριαμβεύτρια την Ισπανία που επικράτησε με 2-1 επί της Αγγλίας. Οι «Φούριας Ρόχας» αναδείχθηκαν για 4η φορά πρωταθλητές Ευρώπης (μετά το 1964, 2008 και 2012), όντας το φαβορί, με τα «τρία λιοντάρια» να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν το «it's coming home».

Σε ένα γεμάτο ματς, με πολλές ευκαιρίες και καρδιοχτύπια στο δεύτερο μισό, η ομάδα του Λουίς ντε λα Φουέντε προηγήθηκε στο σκορ με γκολ του Γουίλιαμς στο '47, δέχτηκε ισοφάριση στο '73 από τον Πάλμερ και βρήκε την λύση με τέρμα του Οργιαθάμπαλ στο '86, που έστειλε στο... καναβάτσο τους αξιόμαχους Άγγλους. Το βραβείο του MVP του τουρνουά κατέκτησε ο σπουδαίος Ρόδρι, ενώ το 17χρονο «παιδί - θαύμα» Λαμίν Γιαμάλ κατέλαβε τον τίτλο για τον καλύτερο νέο παίκτη.

Η Αγγλία, όπως και πριν από τρία χρόνια στο Γουέμπλεϊ (ο τελικός διεξήχθη το 2021 λόγω της πανδημίας COVID-19), έφτασε στην πηγή, χωρίς να πιει... νερό καθώς ηττήθηκε από την Ιταλία στα πέναλτι​ και δεν κατάφερε να πάρει το πρώτο της Ευρωπαϊκό τρόπαιο. Παρόμοιο παιχνίδι της επιφύλασσε η μοίρα και στη δεύτερη συνεχόμενη παρουσία της στον μεγάλο τελικό του τουρνουά που διεξήχθη στο «Ολυμπιακό Στάδιο» του Βερολίνου.

Ισπανία - Αγγλία: Πόσα χρήματα παίρνουν οι φιναλίστ του Euro 2024

Mέχρι πριν την τελική αναμέτρηση, η Ισπανία είχε κερδίσει 20,25 εκατ. ευρώ από την UEFA. Με την νίκη στον τελικό, πρόσθεσε ακόμη 8 εκατ. ευρώ, με το σύνολο των εσόδων της από την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση της Γηραιάς Ηπείρου να ανέρχεται πλέον σε 28,25 εκατ. ευρώ! Σε αυτό το ποσό, δεν έχουν υπολογιστεί φυσικα τα 400.000 ευρώ που θα πάρει κάθε παίκτης από το πριμ που έταξε η ισπανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου σε περίπτωση κατάκτησης του τίτλου!

Από την άλλη, οι Άγγλοι έβαλαν στα ταμεία τους 19,25 εκατ. ευρώ ενώ σαν φιναλίστ του τελικού, έλαβαν άλλα 5 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας συνολικά τον λογαριασμό τους σε 24,25 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων προς τις εθνικές ομάδες ήταν η ακόλουθη:

  1. Νικητής: 8 εκατ. ευρώ
  2. Φιναλίστ: 5 εκατ. ευρώ
  3. Πρόκριση στους ημιτελικούς: 4 εκατ. ευρώ
  4. Πρόκριση στους «8»: 2,5 εκατ. ευρώ
  5. Πρόκριση στη φάση των 16: 1,5 εκατ. ευρώ
  6. Μπόνους αγώνων: 1 εκατ. ευρώ για κάθε νίκη και 500.000 ευρώ για κάθε ισοπαλία στη φάση των ομίλων
  7. Συμμετοχή: 9,25 εκατ. ευρώ για κάθε ομάδα

Ισπανία - Αγγλία: Χωρίς κλασική φάση το α' μισό

Το πρώτο ημίχρονο ήταν κλειστό, σε ένα σετ παιχνίδι με σκληρές άμυνες και χωρίς αντεπιθέσεις αλλά και επικίνδυνες φάσεις. Την πρωτοβουλία των κινήσεων στα πρώτα 10 λεπτά της κρίσιμης αναμέτρησης είχε η ομάδα του Λουίς ντε λα Φουέντε, όμως οι παίκτες του Σάουθγκεϊτ αμύνονταν αποτελεσματικά.

Μετά το 15', το ματς βρήκε ρυθμό καθώς και οι δύο φιναλίστ ανέβασαν ρυθμούς, με καλύτερες μεταβιβάσεις και παιχνίδι από τις πλευρές. Μάλιστα, οι Ισπανοί κέρδισαν 3 κόρνερ μέχρι το 20' ενώ από τις δυνατές αναμετρήσεις στο άξονα, ο αρχηγός των Άγγλων Χάρι Κέιν, πήρε κίτρινη στο 25' για φάουλ λίγο μπροστά στο κέντρο.

Στο 30' η κατοχή της μπάλας ήταν 70%-30% υπέρ των Ισπανών, χωρίς ωστόσο να έχουν δημιουργήσει κάποια σοβαρή ευκαιρία ή να απειλήσουν τον Πίκφορντ. Επίσης, στο ίδιο λεπτό «κιτρίνισε» και ο Όλμο σε μια προσπάθεια να «τσιμπήσει» την μπάλα για να δημιουργήσει ευκαιρία για την ομάδα του.

Λίγο πριν τη λήξη του πρώτου ημοχρόνου, μετά από λάθος του Καρμπαχάλ, ο Γουίλιαμς επίσης χρεώθηκε με κίτρινη κάρτα, καθώς απέτρεψε μια επίθεση με προϋποθέσεις από τους Άγγλους. Στο γέμισμα που ακολούθησε ο Φόντεν από τα αριστερά χτύπησε την μπάλα με το «μυτάκι» χωρίς να ανησυχήσει τον Σιμόν, που μπλόκαρε σταθερά.

Ισπανία - Αγγλία: β' ημίχρονο

Με το «καλησπέρα» στο β' ημίχρονο, οι Ισπανοί άνοιξαν το σκορ στο 47' με καταπληκτικό τελείωμα του Γουίλιαμς, που από τα αριστερά που πλάσαρε εξαιρετικά τον Πίκφορντ, έπειτα από ωραία σύγκλιση του Γιαμάλ που τράβηξε πάνω του την άμυνα και άνοιξε φανταστικά για τον συμπαίκτη του στην εθνική.

Λίγα λεπτά αργότερα, οι Ισπανοί έκαναν δεύτερη μεγάλη ευκαιρία με τον Όλμο να μην βρίσκει στόχο με σουτ έξω από την μεγάλη περιοχή. Νωρίτερα οι... Ρόχας έχασαν και τον Ρόδρι που έγινε αναγκαστική αλλαγή στη διακοπή. Κίτρινη κάρτα πήρε και ο Στόουνς μετά από φάουλ στον Μοράτα στο 53' που ανέβαινε από τα αριστερά.

Μετά από νέα φανταστική ενέργεια του Γιαμάλ στο 54' ο Μοράτα βρέθηκε τετ α τετ και πλάσαρε αλλά ο Στόουνς απομάκρυνε την μπάλα πριν φτάσει στην κενή εστία, ενώ σχεδόν αμέσως μετά ακολούθησε δυνατό σουτ του Γουίλιαμς που κατέληξε λίγα μέτρα έξω από το δεξί δοκάρι του Πίκφορντ.

Στο 64' έγινε η πρώτη σοβαρή ευκαιρία για τους Άγγλους, καθώς ο Φόντεν κράτησε την μπάλα από τα δεξιά, την έσπασε στο κέντρο και μετά από ρουλέτα, το δυνατό σουτ του Μπέλιγκχαμ έξω από την περιοχή πέρασε λίγα μέτρα δεξιά της εστίας.

Οι Ισπανοί αναπτύχθηκαν γρήγορα και στο 66' ο Γιαμάλ σούταρε από την μπάλα με το αριστερό φαλτσαριστά, αναγκάζοντας τον Πίκφορντ να αποκρούσει και να παραχωρήσει κόρνερ. Μετά από αρκετή πίεση στην αγγλική εστία, το σουτ του Ρουίς στο '70 πέρασε αρκετά άουτ.

Στο 73' ο Πάλμερ έδωσε ανάσα ζωής στους Άγγλους, καθώς μετά από ενέργεια του Σάκα από τα δεξιά, ο Μπέρλινγκχαμ έγινε αποδέκτης της μπάλας στο ύψος του πέναλτι και έστρωσε με τη μία στον 22χρονο μέσο που πλάσαρε καταπληκτικά τον Σιμόν, φέρνοντας το ματς στα ίσα.

Ήταν η 4η φορά στη φάση των νοκ άουτ της φετινής ευρωπαϊκής διοργάνωσης που τα «τρία λιοντάρια» βρέθηκαν πίσω στο σκορ και ισοφάρισαν. Μετά από καταπληκτική ανάπτυξη των Ισπανών στο 82', ο Γιαμάλ βρέθηκε σε θέση βολής και δοκίμασε το πόδι του με τον Πίκφορντ να αγκαλιάζει την μπάλα που πήγε στο κέντρο της εστίας και όχι σε γωνία.

Στο 86' οι Ισπανοί πέρασαν ξανά μπροστά, με σκόρερ τον Οργιαθάμπαλ! Το τρίγωνο Όλμο - Οργιαθάμπαλ - Κουκουρέγια λειτούργησε στην εντέλεια, ενώ όλη η φάση ξεκίνησε από την άμυνα των «Φούριας Ρόχας» με ψύχραιμες και γρήγορες πάσες. Ο Κουκουρέγια με αριστερό γύρισμα έξω από την μεγάλη περιοχή, βρήκε τον Οργιαθάμπαλ που με προβολή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Στο 90' υπήρξε τεράστια τριπλή ευκαιρία για την Αγγλία! Το κόρνερ εκτελέστηκε, ενώ στην κεφαλιά του Ράις, απέκρουσε ο Σιμόν. Ακολούθησε δεύτερη κεφαλιά του Γκουεχί, που έβγαλε επίσης με κεφαλιά πάνω από τη γραμμή ο Όλμο! Με τρίτη κεφαλιά αστόχησε ο Ράις και ο Όλμο ξέσπασε σε έντονους πανηγυρισμούς! Τα 4 λεπτά των καθυστερήσεων βρήκαν τους Ισπανούς να αγκαλιάζονται και να χαμογελούν, ενώ οι Άγγλοι κατέρρευσαν απογοητευμένοι στο γρασίδι του γερμανικού γηπέδου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο «επίγειος παράδεισος» των 8 δισ. ευρώ στην Αθήνα

Έντεκα υπερπολυτελή θέρετρα στην Ελλάδα που θα σας εξιτάρουν

Πέντε εξαιρετικά ελληνικά κρασιά για να ερωτευτείτε το καλοκαίρι

gazzetta
gazzetta reader insider insider