Βρετανία: Η ακρίβεια των τροφίμων συνδέεται με επικίνδυνες πρακτικές για την ασφάλεια τους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Η ακρίβεια των τροφίμων συνδέεται με επικίνδυνες πρακτικές για την ασφάλεια τους
Η κρίση του κόστους ζωής και ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων, μπορεί να οδηγήσουν ορισμένους ανθρώπους σε μη ασφαλείς συμπεριφορές για την εξοικονόμηση χρημάτων.

Η κρίση του κόστους ζωής και ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων, μπορεί να οδηγήσουν ορισμένους ανθρώπους σε μη ασφαλείς πρακτικές για την εξοικονόμηση χρημάτων.

Αυτό είναι βασικό συμπέρασμα της έρευνας που διεξήγαγε η Food Standards Agency (FSA), η κρατική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Σύμφωνα με αυτή, οι άνθρωποι που δυσκολεύονται με τα οικονομικά τους, είναι πιο πιθανό να προχωρήσουν σε επικίνδυνες ενέργειες σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων.

Τα δεδομένα προέρχονται από μια αναφορά του Consumer Insights Tracker που καλύπτει τον Ιούλιο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2024. Αυτή η μηνιαία διαδικτυακή έρευνα παρακολουθεί τη συμπεριφορά και τη στάση 2.000 ενηλίκων στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία σε διάφορα θέματα που σχετίζονται με τα τρόφιμα.

Τον Μάρτιο του 2024, ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες δήλωσε ότι είχε προβεί σε τουλάχιστον μία ριψοκίνδυνη ενέργεια σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων τον περασμένο μήνα για να εξοικονομήσει χρήματα, όπως τη μείωση του χρόνου μαγειρέματος ή την απενεργοποίηση ενός ψυγείου/καταψύκτη που περιέχει τρόφιμα.

Περίπου τρεις στους 10 από αυτούς που ανησυχούν για την οικονομική τους κατάσταση και την ακρίβεια των τροφίμων, ανέφεραν ότι έτρωγαν είδη μετά την ημερομηνία λήξης χρήσης τους, επειδή δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν περισσότερα.

«Αυτά τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το κόστος αγοράς τροφίμων εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία για τους περισσότερους καταναλωτές. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι ορισμένοι λένε ότι καταφεύγουν σε επικίνδυνες πρακτικές ασφάλειας τροφίμων για να εξοικονομήσουν χρήματα», δήλωσε η Michelle Patel, αναπληρώτρια διευθύντρια ανάλυσης στο FSA.

Σύμφωνα με την έρευνα, η συχνότητα εμφάνισης επικίνδυνων διατροφικών πρακτικών ήταν επίσης υψηλότερη μεταξύ εκείνων που προέρχονταν από εθνική μειονότητα, εκείνων που υφίστανται περιορισμούς λόγω υγείας ή αναπηρίας και σε άτομα ηλικίας κάτω των 35 ετών.

Σε άλλα ευρήματα, οι καταναλωτές ανησυχούν περισσότερο για τις τιμές, ακολουθούμενες από την υπερεπεξεργασία των τροφίμων, και την επισιτιστική φτώχεια και ανισότητα.

Η συνολική εμπιστοσύνη στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων έχει αυξηθεί από 55% τον Ιούλιο του 2023 σε 60% τον Μάρτιο του 2024, όπως αναφέρει η έρευνα. Τρεις στους τέσσερις δήλωσαν βέβαιοι ότι όσοι εμπλέκονται στην αλυσίδα εφοδιασμού διασφαλίζουν ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Grid Telecom: Συνεργασία με Dawiyat Integrated για τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας

Comcast: Πιέσεις στα αποτελέσματα από τα κινηματογραφικά στούντιο και τα θεματικά πάρκα της Universal

General Motors: Η αναβάθμιση του guidance φέρνει ράλι 5% για την μετοχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider