Η Διάσκεψη της Διεθνούς Αρχής Θαλάσσιων Βυθών (ISA) ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες στη Τζαμάικα, με τη συμμετοχή περισσότερων κυβερνήσεων από ποτέ και με πέντε νέες ανακοινώσεις υπέρ μιας προληπτικής παύσης ή ενός μορατόριουμ στις εξορύξεις βαθέων υδάτων, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Greenpeace.
Το Τουβαλού, το οποίο ως τώρα υποστήριζε την εξερεύνηση των εξορύξεων αυτών, προστέθηκε πλέον στην Αυστρία, την Ονδούρα, τη Γουατεμάλα και τη Μάλτα που ανακοίνωσαν νέες ενισχυμένες θέσεις υπέρ ενός μορατόριουμ.
Το αυξανόμενο κύμα υποστήριξης για την προστασία του βυθού από τη βιομηχανία εξορύξεων βαθέων υδάτων μεταφράστηκε σε επίσημη συζήτηση μιας γενικής πολιτικής για την προστασία του θαλάσσιουπεριβάλλοντος για πρώτη φορά, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει το μονοπάτι για την υλοποίηση μιας επίσημης παύσης ή ενός μορατόριουμ.
Οι βασικότερες εξελίξεις της Διάσκεψης ήταν οι εξής:
- Περισσότερες από 30 χώρες υποστήριξαν τη δημιουργία ελεγκτικού μηχανισμού για τις εξορύξεις βαθέων υδάτων, κάτι που δείχνει ότι το ενδιαφέρον για το ζήτημα και το μέλλον του πλανήτη είναι πολύ αυξημένο.
- Στη Διάσκεψη παρευρέθη ένας πρωτοφανής αριθμός πολιτικών από πολλά κράτη. Ο πολιτικός κόσμος έδωσε το παρόν, πράγμα που σημαίνει ότι η στιγμή είναι κατάλληλη για να πιέσουμε υπέρ της προστασίας της θάλασσας.
- Πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν τα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού, των οποίων η ζωή εξαρτάται από την επιτυχή προστασία των ωκεανών.
- Η Ελλάδα ήδη έχει εκφράσει την υποστήριξή της στη δημιουργία moratorium, μαζί μεακόμα 32 χώρες! Υποστηρίζουν την προληπτική παύση των εξορύξεων βαθέων υδάτων μέχρι να έχουμε περισσότερα δεδομένα για τον αντίκτυπό τους στο περιβάλλον.
«Ποτέ ως τώρα δεν έχει υπάρξει διεθνής κοινότητα που να είναι τόσο συνειδητοποιημένη σχετικά με την καταστροφή που η βιομηχανία εξόρυξης βαθέων υδάτων μπορεί να προκαλέσει στον ωκεανό. Ο βυθός θέλει προστασία από τις μηχανές εξόρυξης και τα καλά νέα είναι ότι όλο και περισσότερες χώρες συμφωνούν ότι πρέπει να εφαρμοστεί ένα μορατόριουμ. Η στιγμή ποτέ δεν ήταν ιδανικότερη για την προστασία του ωκεανού από αυτές τις εξορύξεις», δήλωσε η υπεύθυνη εκστρατείας ενάντια στις εξορύξεις βαθέων υδάτων της διεθνούς Greenpeace, Louisa Casson.
Η χώρα μας έχει ήδη πάρει θέση σχετικά κατόπιν της δήλωσης προθέσεων για συνεργασία στον θαλάσσιο τομέα με τη Γαλλία που υπέγραψε τον περασμένο Ιούνιο και αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών για τη διεύρυνση της συμμαχίας υπέρ ενός μορατόριουμ ή μιας προληπτικής παύσης της εξόρυξης βαθέων υδάτων.
«Τα αποτελέσματα της διάσκεψης της Τζαμάικα είναι αναμφισβήτητα στη σωστή κατεύθυνση και δίνουν ένα σημαντικό παράδειγμα ηγεσίας και ανάληψης ευθύνης που θα πρέπει να ακολουθήσουν περισσότερες χώρες ώστε η απειλή που συνιστά για τα θαλάσσια οικοσυστήματα η εξόρυξη βαθέων υδάτων να εξαλειφθεί.
Ωστόσο, όπως και με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα μας στο Our Oceans Conference του περασμένου Απριλίου, περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση να δούμε και πράξεις πέραν των δηλώσεων προθέσεων», δήλωσε ο υπεύθυνος της εκστρατείας για τους ωκεανούς του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, Αντώνης Μπούγιας.