Με δύο μέτωπα η φωτιά στον Βαρνάβα - Απειλείται το Μικροχώρι - Εκκενώνεται η Σταμάτα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με δύο μέτωπα η φωτιά στον Βαρνάβα - Απειλείται το Μικροχώρι - Εκκενώνεται η Σταμάτα
Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες. Προληπτικό 112 στους κατοίκους των περιοχών της Σταμάτας, της Ροδόπολης, του Αγίου Στεφάνου και του Διονύσου. Καλύτερη η εικόνα σε Αιγειρούσες Μεγάρων και Ερέτρια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:42

Μάχη σε δύο πύρινα μέτωπα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον Βαρνάβα Αττικής καθώς από το μεσημέρι βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά, Νωρίτερα είχε ξεσπάσει πυρκαγιά και στις Αιγειρούσες των Μεγάρων, αλλά σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπρόσωπου Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η φωτιά στις Αιγειρούσες έχει περιοριστεί. Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει και η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Ερέτρια της Εύβοιας.

Η φωτιά του Βαρνάβα κατευθύνεται προς Μικροχώρι και λίμνη του Μαραθώνα, με αυτό το δεύτερο μέτωπο να έχει οδηγήσει σε προληπτική εκκένωση των κατοίκων της Σταμάτας, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται οι κάτοικοι των γύρω περιοχών.

Το έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν, ενώ έχουν δοθεί οδηγίες εκκένωσης μέσω αλλεπάλληλων μηνυμάτων από το 112. Σύμφωνα με πληροφορίες και στις δύο φωτιές σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες. Στις Αιγειρούσες τουλάχιστον τρεις οικίες κάηκαν, ενώ δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των σπιτιών που έχουν καταστραφεί στην ευρύτερη περιοχή του Βαρνάβα.

Από την πυρκαγιά στον Βαρνάβα πυκνά και λόγο του βόρειου ανέμου σύννεφα καπνού έχουν καλύψει τον ουρανό μέχρι τα νότια προάστια της Αθήνας.

Ενισχύονται οι δυνάμεις στον Βαρνάβα

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στον Βαρνάβα Αττικής.

Δύο διαδοχικά μηνύματα εκκένωσης περιοχών στάλθηκαν από το 112, λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα, λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στο Βαρνάβα Αττικής.

Ειδικότερα, αρχικά, στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής Μοναστήρι Παναγιάς, με την οδηγία να απομακρυνθούν προς το Γραμματικό ενώ λίγα λεπτά αργότερα σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Βόθωνα, Καλέντζι και Πουρίθι να απομακρυνθούν προς Μαραθώνα.

Επίσης, λόγω της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα στάλθηκε στις 18:32 προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών της Σταμάτας, της Ροδόπολης, του Αγίου Στεφάνου και του Διονύσου να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν, εάν χρειαστεί, τις οδηγίες των Αρχών, σε μια προληπτική κίνηση.

Νεότερο μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε όσους βρίσκονται στην περιοχή της Σταμάτας προκειμένου να απομακρυνθούν μέσω Δροσιάς και Κηφισιά προς την Εθνική Οδό λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή.

Η φωτιά έχει «σπάσει σε δύο μέτωπα. Το ένα μέτωπο κινείται απειλητικά προς το Μικροχώρι και το άλλο προς τη λίμνη Μαραθώνα.

Παράλληλα σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική ενισχύθηκαν τόσο οι επίγειες όσο και οι εναέριες δυνάμεις και πλέον επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 10 ομάδες δασοκομάντος και 67 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 19 εναέρια μέσα, 12 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους. Στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν συνδρομή μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα όχημα της Πυροσβεστικής κάηκε στον Βαρνάβα, αλλά το πλήρωμα του - δύο άτομα- είναι καλά στην υγεία του. Όπως έγινε γνωστό, πυροσβέστες από τη Μολδαβία ενισχύουν την προσπάθεια πυρόσβεσης στον Βαρνάβα.

Η Αστυνομία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Βαρνάβα λόγω της πυρκαγιάς που είναι εξέλιξη.

Ειδικότερα διενεργείται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων ως εξής:

-Επαρχιακή οδός Καπανδριτίου-Βαρνάβα

-Επαρχιακή οδός Γραμματικού-Βαρνάβα

-Επαρχιακή οδός παραλίας Βαρνάβα

Όπως επισημαίνεται από την ΕΛΑΣ στις παραπάνω εκτροπές κανένα όχημα δεν κινείται προς τον οικισμό του Βαρνάβα.

Κάηκαν σπίτια στις Αιγειρούσες

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΠΥ, η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Αιγειρούσες των Μεγάρων έχει αρχίσει να περιορίζεται και έχει εμφανώς καλύτερη εικόνα.

Στο σημείο επιχειρούν 48 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 1ης ΕΜΟΔΕ, 13 οχήματα, δύο αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου. Οι δυνάμεις θα συνεχίσουν να επιχειρούν μέχρι την πλήρη κατάσβεση, αν και λόγω της βελτιωμένης εικόνας κάποια ιπτάμενα μέσα αποδεσμεύτηκαν για να επιχειρήσουν στον Βαρνάβα.

Παράλληλα στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής Νέο Μάζι να απομακρυνθούν προς τις Αιγειρούσες λόγω της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μεγαρέων Παναγιώτη Μαργέτη «έχουν ήδη καεί κάποια σπίτια και κινδυνεύουν σπίτια». Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καεί τουλάχιστον τρία σπίτια καθώς και οχήματα.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή των Μεγάρων πραγματοποιούνται οι εξής εκτροπές κυκλοφορίας:

1. Παραλιακή Αλεποχωρίου-Σχίνου και δρόμος Μαζίου προς οικισμό Νέο Μάζι

2. Παραλιακή Αλεποχωρίου-Σχίνου και ανώνυμη οδός προς Ιερά Μονή Αγίου Μακρύνου

3. Περιφερειακή οδό Μεγάρων-Αιγειρούσες στο ρεύμα προς Αιγειρούσες από τη θέση Δίστρατα

4. Παραλιακή Αλεποχωρίου-Σχίνου στο ρεύμα προς Σχίνο στο ύψος του καταστήματος Αιγειρούσες στην περιοχή του Αλεποχωρίου

5. Επαρχιακή οδός Αλεποχωρίου-Σχίνου και επαρχίακη οδός Μεγάρων-Αλεποχωρίου

ΠΣ: Περιορίστηκε η πυρκαγιά στις Αιγειρούσες Μεγάρων

Σαράντα (40) αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο εκ των οποίων οι 33 αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν 7 πυρκαγιές, σε μια εξαιρετικά δύσκολη μέρα όπως τόνισε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη πριν από λίγο ολοκληρώθηκε διυπουργική συντονιστική σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων για τον βέλτιστο συντονισμό τους, αναφορικά με τις πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 2 και 32 λεπτά σήμερα το μεσημέρι στις Αιγειρούσες Μεγάρων, επισημαίνοντας ότι έχει περιοριστεί ενώ πρόσθεσε ότι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν μέχρι την πλήρη κατάσβεσή της.

Σχετικά με την μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μισή ώρα μετά, και συγκεκριμένα στις 3 και 2 λεπτά το μεσημέρι, στο Βαρνάβα Αττικής, πλησίον διάσπαρτων κατοικιών και σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής τόνισε ότι κατά την έναρξή της οι ριπές των ανέμων έφταναν τα 8 μποφόρ με αποτέλεσμα σε ελάχιστα λεπτά να λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι εκδόθηκαν 4 μηνύματα από το 112. Το ένα για την ενημέρωση και ακόμη 3 μηνύματα για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Βαρνάβα, Μοναστήρι Παναγιάς, Βόθωνας - Καλέντζι και Πουρίθι.

«Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά εξελίσσεται προς τη λίμνη του Μαραθώνα με τις δυνάμεις που ενισχύονται συνεχώς, να επικεντρώνονται πλευρικά, αντιμετωπίζοντας φλόγες που ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και τα 25 μέτρα» σημείωσε.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 10 ομάδες δασοκομάντος και 67 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 19 εναέρια μέσα, 12 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους. Στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν συνδρομή μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όλες οι δυνάμεις συντονίζονται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

«Απευθύνουμε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής. Για τη δική τους ασφάλεια και με δεδομένο ότι η πυρκαγιά εξελίσσεται ταχύτατα, θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών» κατέληξε ο κ. Βαθρακογιάννης.

Στις φλόγες και η Ερέτρια

Φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 4.00 το μεσημέρι στην Ερέτρια σε δασώδη περιοχή. Η φωτιά ξέσπασε κοντά σε περιοχή με σπίτια, ενώ την ίδια ώρα πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις από την περιοχή αλλά και την Κεντρική Ελλάδα, μηχανήματα και υδροφόρες των Δήμων και της Περιφέρειας Στερεάς βρίσκονται ήδη στο πεδίο επιχειρώντας να περιορίσουν την πυρκαγιά, ενώ ζητήθηκε να συνδράμουν στην προσπάθεια κατάσβεσής της και εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά στην Ερέτρια έχει βελτιωμένη εικόνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider