Mpox: Νέο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στις Φιλιππίνες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Mpox: Νέο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στις Φιλιππίνες
Ένα νέο κρούσμα του ιού ευλογιάς των πιθήκων εντόπισαν οι Φιλιππίνες, το πρώτο από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους

Ένα νέο κρούσμα του ιού ευλογιάς των πιθήκων εντόπισαν οι Φιλιππίνες, το πρώτο από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Υπουργείο Υγείας της χώρας, αναφέροντας ότι αναμένει τα αποτελέσματα των εξετάσεων προτού μπορέσει να προσδιορίσει το στέλεχος.

Ο ασθενής ήταν ένας 33χρονος Φιλιππινέζος που δεν είχε ιστορικό ταξιδιού εκτός των Φιλιππίνων, δήλωσε το Υπουργείο Υγείας.

«Περιμένουμε τα αποτελέσματα της αλληλουχίας και θα ενημερώσουμε μόλις είναι διαθέσιμα», είπε ο εκπρόσωπός του υπουργείου, Άλμπερτ Ντομίνγκο όταν ρωτήθηκε σχετικά με το στέλεχος, αναφέρει το Reuters.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την Τετάρτη τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως, την υψηλότερη μορφή συναγερμού του, μετά από μια επιδημία στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό που είχε εξαπλωθεί σε γειτονικές χώρες.

Μια νέα μορφή του ιού έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, καθώς φαίνεται να εξαπλώνεται εύκολα μέσω της συνήθους στενής επαφής.

Ένα κρούσμα της νέας παραλλαγής επιβεβαιώθηκε την Πέμπτη στη Σουηδία και συνδέθηκε με μια αυξανόμενη επιδημία στην Αφρική, το πρώτο σημάδι εξάπλωσής της εκτός της ηπείρου. Το Πακιστάν επιβεβαίωσε την Παρασκευή τουλάχιστον ένα κρούσμα του ιού mpox σε ασθενή που είχε επιστρέψει από χώρα του Κόλπου, αλλά δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ακόμη το στέλεχος του ιού. Το νέο κρούσμα στις Φιλιππίνες είναι το 10ο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα που έχει εντοπίσει το υπουργείο Υγείας. Το πρώτο κρούσμα ήταν τον Ιούλιο του 2022.

«Τα συμπτώματα ξεκίνησαν πριν από περισσότερο από μία εβδομάδα με πυρετό, ο οποίος ακολουθήθηκε τέσσερις ημέρες αργότερα από ευρήματα ενός ευδιάκριτου εξανθήματος στο πρόσωπο, την πλάτη, τον αυχένα, τον κορμό, τη βουβωνική χώρα, καθώς και τις παλάμες και τα πέλματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων.

Η μετάδοση του νοσήματος από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται κυρίως μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος και μετά από παρατεταμένη στενή επαφή σε μικρή απόσταση και σπανιότερα από μολυσμένα αντικείμενα.

Τα συμπτώματα που προκαλεί η ασθένεια μοιάζουν με γρίπη και αλλοιώσεις γεμάτες πύον. Συνήθως είναι ήπια αλλά μπορεί να σκοτώσει, με τα παιδιά, τις έγκυες γυναίκες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως τα άτομα με HIV, να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΠΟΥ: Περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα mpox τις «επόμενες ημέρες» στην Ευρώπη

Ευλογιά των πιθήκων: Τι είναι ο ιός mpox και πώς μεταδίδεται - Οι ευάλωτες ομάδες και το εμβόλιο

Γεωργιάδης: Η διαδικασία εμβολιασμού έναντι της ευλογιάς των πιθήκων ξεκίνησε από τις 22/7

gazzetta
gazzetta reader insider insider