Ισραήλ: Εξ επαφής σκοτώθηκαν οι έξι όμηροι - Οργή Νετανανιάχου, Μπάιντεν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισραήλ: Εξ επαφής σκοτώθηκαν οι έξι όμηροι - Οργή Νετανανιάχου, Μπάιντεν
Το Τελ Αβίβ κατηγορεί τη Χαμάς ότι εκτέλεσε τους ομήρους λίγες ώρες πριν τους προσεγγίσει ο ισραηλινός στρατός. Επεισοδιακές διαδηλώσεις κατά του Νετανιάχου.

Η νεκροψία που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στα πτώματα των έξι ομήρων που ανέκτησε το Ισραήλ στη Γάζα, έδειξε ότι οι όμηροι σκοτώθηκαν από «εξ'επαφής» πυρά «μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής πρωί», ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Υγείας.

Διαβάστε ακόμα: Γάζα: Ανασύρθηκαν από σήραγγα οι σοροί έξι ομήρων - Οργή Μπάιντεν

«Οι έξι όμηροι πυροβολήθηκαν εξ'επαφής από τρομοκράτες της Χαμάς πολλές φορές», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Σίρα Σόλομον σε ανακοίνωσή της.

«Οι θάνατοι πιθανότατα συνέβησαν περίπου 48 με 72 ώρες πριν από την νεκροψία, δηλαδή μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής πρωί», πρόσθεσε.

Αναβρασμός

Στο Ισραήλ επικρατεί αναβρασμός με επεισοδιακές διαδηλώσεις το απόγευμα κατά του Νετανιάχου. Όπως ανέφερε διαδηλωτής εκπρόσωπος των συγγενών των ομήρων: «Για να σωθούν ζωές, ο Νετανιάχου πρέπει να αντικατασταθεί αμέσως. Για να επιστρέψουν οι όμηροι, ο Νετανιάχου πρέπει να φύγει αμέσως. Μέλη του συνασπισμού σταθείτε στο ύψος σας και πάρετε μέτρα ή θα μείνετε στην ιστορία ως συνεργοί της εκτέλεσης των ομήρων».

Αύριο, ύστερα από κάλεσμα του ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, θα πραγματοποιηθεί γενική απεργία, με αίτημα την επιστροφή των ομήρων.

Ενδοκυβερνητική ένταση

Στο πολιτικό δε επίπεδο οι συγκρούσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ συνεχίζονται, με τον τελευταίο να ζητά αναίρεση της απόφασης για το διάδρομο Φιλαδέλφεια και να δέχεται την επίθεση του ακροδεξιού υπουργού Οικονομικών του Μπεζαζέλ Σμότριτς ο οποίος ανέφερε ότι «το υπουργικό συμβούλιο δεν θα επιτρέψει μια συμφωνία παράδοσης που θα εγκαταλείψει την ασφάλεια του Ισραήλ» και ζήτησε τη δημιουργία μιας νεκρής ζώνης που θα μειώσει τιμωρητικά το έδαφος της Γάζας.

Βάναυση δολοφονία

«Σύμφωνα με την αρχική εκτίμησή μας, δολοφονήθηκαν βάναυσα από τους τρομοκράτες της Χαμάς λίγο πριν φθάσουμε σε αυτούς», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού, υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι, μετά την ανακοίνωση ότι ανακαλύφθηκαν σε σήραγγα στην περιοχή της Ράφα τα πτώματα έξι ομήρων που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου .

Τα πτώματα των Καρμέλ Γκατ, Έντεν Γερουσάλμι, Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, Αλεξάντερ Λομπάνοφ, Άλμογκ Σαρούσι και Όρι Ντανίνο μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ όπου και ταυτοποιήθηκαν.

Μερικές ημέρες νωρίτερα, ο Κάιντ Φαρχάν Αλκάντι, μέλος της κοινότητας των Βεδουίνων του νότιου Ισραήλ, διασώθηκε περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από εκεί, ανέφερε ο στρατός.

Μετά τον εντοπισμό του Αρκάντι, οι Ισραηλινοί στρατιώτες έλαβαν εντολές να είναι πιο προσεκτικοί λόγω της πιθανότητας να βρίσκονταν και άλλοι όμηροι στην περιοχή, όμως δεν υπήρχε συγκεκριμένη πληροφορία για το πού βρίσκονταν οι όμηροι, είπε ο Χαγκάρι.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Ιτσάτ ελ Ρεσίκ, δήλωσε σήμερα πως το Ισραήλ, με την άρνησή του να υπογράψει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ευθύνεται για τους θανάτους Ισραηλινών ομήρων.

Οι πέντε από τους έξι ομήρους -ηλικίας 23 έως 32 ετών-- συνελήφθησαν στο φεστιβάλ της μουσικής τέκνο Nova από μαχητές της Χαμάς κατά τη διάρκεια της φονικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ κατά την οποία 1.205 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση επίσημα στοιχεία.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν, 97 εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα, 33 από τους οποίους έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον στρατό.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ υποστηρίζει πως οι έξι όμηροι ήταν ζωντανοί όταν απήχθησαν από τη Χαμάς και στη συνέχεια «δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τη Χαμάς».

Νετανιάχου: Όποιος δολοφονεί ομήρους δεν θέλει συμφωνία

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως το Ισραήλ δεν θα σταματήσει μέχρι να πιάσει όσους ευθύνονται για τον θάνατο των έξι ομήρων τα πτώματα των οποίων ανακτήθηκαν από την αιχμαλωσία της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Στη δήλωσή του ο Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ έχει δεσμευθεί στην επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων και στη διασφάλιση της ασφάλειας του Ισραήλ.

«Όποιος δολοφονεί ομήρους δεν θέλει συμφωνία», είπε ο Νετανιάχου.

Μπάιντεν: Οι ηγέτες της Χαμάς θα πληρώσουν για τα εγκλήματά τους

Τα πτώματα έξι ομήρων που είχαν απαχθεί κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ εντοπίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ των οποίων εκείνο του Ισραηλινοαμερικανού Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το βράδυ του Σαββάτου (το πρωί της Κυριακής ώρα Ελλάδας).

«Νωρίτερα στη διάρκεια της ημέρας [σ.σ. του Σαββάτου], σε μια σήραγγα κάτω από την πόλη Ράφα, οι ισραηλινές δυνάμεις ανέκτησαν τα πτώματα έξι ομήρων που κρατούνταν από τη Χαμάς», μεταξύ των οποίων εκείνο του Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ανέφερε ο Μπάιντεν σε μια ανακοίνωση δηλώνοντας «συντετριμμένος και εξοργισμένος».

«Μην έχετε αμφιβολία, οι ηγέτες της Χαμάς θα πληρώσουν για τα εγκλήματά τους. Και εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα διασφαλίζει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Ο Χερς ήταν ένας από τους αθώους που δέχθηκαν βάναυση επίθεση ενώ συμμετείχαν σε ένα μουσικό φεστιβάλ για την ειρήνη στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Έχασε το χέρι του βοηθώντας φίλους και ξένους κατά την άγρια σφαγή που διαπράχθηκε από τη Χαμάς», είπε ο Μπάιντεν, διευκρινίζοντας πως ο Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν ήταν τότε 23 ετών.

Αναφερόμενος στους γονείς του νεαρού άνδρα, τον Τζον και τη Ρέιτσελ, που «υπερασπίστηκαν αδιάκοπα τον γιο τους και όλους τους ομήρους που κρατούνται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες» είπε ότι «τους θαυμάζει και θρηνεί μαζί τους πιο βαθιά απ΄ό,τι οι λέξεις μπορούν να εκφράσουν».

Ο Μπάιντεν είπε πως «εργάστηκε αδιάκοπα ώστε ο πολυαγαπημένος τους Χερς να επιστρέψει με ασφάλεια»: «είμαι συντετριμμένος από την είδηση του θανάτου του».

Με πληροφορίες από ertnews.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισραήλ: Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης καλεί σε απεργία για άσκηση πίεσης στην κυβέρνησή για τους ομήρους

Ισραήλ: Τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε ένοπλη επίθεση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

ΟΗΕ: Επεκτείνεται ο εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας 640.000 παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας

gazzetta
gazzetta reader insider insider