Κένυα: 17 νεκροί μαθητές μετά από πυρκαγιά σε σχολείο - 14 τραυματίες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κένυα: 17 νεκροί μαθητές μετά από πυρκαγιά σε σχολείο - 14 τραυματίες
Πυρκαγιά σε σχολείο στην κεντρική Κένυα στοίχισε τη ζωή σε 17 μαθητές, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της αστυνομίας, έπειτα από δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι τα παιδιά κάηκαν σε σημείο που δεν μπορεί να γίνει αναγνώριση των πτωμάτων τους.

Τουλάχιστον 17 παιδιά έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά που ξέσπασε στον κοιτώνα του Δημοτικού σχολείου τους στο κέντρο της Κένυας, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Η πυρκαγιά στην Ακαδημία Hillside Endarasha, που βρίσκεται στην κομητεία του Νιέρι, ξέσπασε χθες, Πέμπτη, γύρω στα μεσάνυχτα, ανέφερε η αστυνομία, διευκρινίζοντας πως η αιτία της παραμένει προς το παρόν άγνωστη και πως η μέση ηλικία των θυμάτων είναι περίπου τα 9 χρόνια.

Το σχολείο, στο οποίο φοιτούν περίπου 800 μαθητές ηλικίας από 5 ως 12 ετών, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 170 χιλιομέτρων βόρεια της πρωτεύουσας Ναϊρόμπι.

«Υπάρχουν 17 νεκροί» και άλλα άτομα έχουν τραυματισθεί, μεταξύ των οποίων 16 σοβαρά, και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο, δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Ρεσίλα Ονιάνγκο.

«Τα πτώματα που βρέθηκαν στον τόπο της πυρκαγιάς έχουν καεί σε σημείο που δεν είναι δυνατή η ταυτοποίησή τους», πρόσθεσε.

«Πιθανόν να βρεθούν και άλλα πτώματα» μόλις τελειώσει η επιθεώρηση του χώρου, σύμφωνα με την εκπρόσωπο.

Έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να διαπιστωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς, πρόσθεσε.

Κάνοντας λόγο για μια «τραγική είδηση», ο πρόεδρος Ουίλιαμ Ρούτο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του. «Οι σκέψεις μας πηγαίνουν στις οικογένειες των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους» σ' αυτή την «τραγωδία», ανέφερε σε μήνυμά του στο X.

Ο Ρούτο πρόσθεσε πως ζήτησε από τους αξιωματούχους «να διεξαγάγουν έρευνα σε βάθος γι' αυτό το φρικτό γεγονός» και υποσχέθηκε πως οι υπεύθυνοι «θα λογοδοτήσουν».

Ο κενυατικός Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε πως έχει αναπτύξει επιτόπου ομάδες για να παράσχουν «υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς και στις οικογένειες που επλήγησαν».

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί στην Κένυα σειρά από πυρκαγιές σε σχολεία, πολλές από τις οποίες αποδείχθηκε πως οφείλονταν σε εμπρησμό.

Εννέα μαθητές είχαν χάσει τη ζωή τους το Σεπτέμβριο 2017 σε πυρκαγιά σε σχολείο στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι.

Το 2001, 67 μαθητές σκοτώθηκαν από πυρκαγιά στον κοιτώνα τους σε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Ματσάκος, στη νότια Κένυα. Η πυρκαγιά οφειλόταν σε εμπρησμό για τον οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε δύο μαθητές, ενώ ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής του σχολείου κρίθηκαν ένοχοι για αμέλεια.

Το 2012 οκτώ μαθητές είχαν χάσει τη ζωή τους σε σχολείο στην κομητεία Χόμα Μπέι της δυτικής Κένυας.

Το 1994, 40 μαθητές κάηκαν ζωντανοί και 47 τραυματίσθηκαν σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε σχολείο θηλέων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιφέρεια του Κιλιμάντζαρο, στο βόρειο τμήμα της γειτονικής Τανζανίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider