Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Τι θα ισχύει για τα τυφλά οικόπεδα - Οι εναλλακτικές που προωθεί η κυβέρνηση

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Τι θα ισχύει για τα τυφλά οικόπεδα - Οι εναλλακτικές που προωθεί η κυβέρνηση
Αυστηρότερο πλαίσιο για την εκτός σχεδίου δόμηση προωθεί η κυβέρνηση μέσω νέων μεταβατικών ρυθμίσεων οι οποίες αναμένεται να εισαχθούν άμεσα προς συζήτηση στη Βουλή.

Αυστηρότερο πλαίσιο για την εκτός σχεδίου δόμηση προωθεί η κυβέρνηση μέσω νέων μεταβατικών ρυθμίσεων, οι οποίες αναμένεται να εισαχθούν άμεσα προς συζήτηση στη Βουλή.

Πλέον, σύμφωνα με όσα προανήγγειλε πριν δύο μέρες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση «Reimagine Tourism in Greece» της «Καθημερινής», η κυβέρνηση αναμένεται να καταργήσει τη δουλεία διόδου που δίνει δικαίωμα δόμησης σε τυφλά οικόπεδα. Αυτό σημαίνει ότι, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων, τα οποία δεν έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό αλλά μπορούσαν με συμβολαιογραφική πράξη μέσω γειτονικού οικοπέδου να αποκτήσουν πρόσβαση, δεν θα μπορούν πλέον να χτίσουν.

Όπως είναι γνωστό, μέχρι σήμερα για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων που είχαν κατατμηθεί πριν από το 1985, επιτρεπόταν η δόμηση, κάτι που αναμένεται να αλλάξει σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει την εκτός σχεδίου δόμηση. Στόχος είναι, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, να δοθούν εναλλακτικές όπως είναι η οργανωμένη δόμηση ή η επέκταση των οικισμών λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη φέρουσα ικανότητα αλλά και τις αναπτυξιακές ανάγκες κάθε περιοχής.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένας απόλυτος ορισμός της «φέρουσας ικανότητας». Είναι βέβαιο, όμως, ότι ως προς την εκτός σχεδίου δόμηση, η οποία σε μεγάλο βαθμό δημιουργεί μεγάλα προβλήματα υποδομών, ειδικά στα νησιά μας, ότι θα μπουν περιορισμοί. Και πιστεύω ότι καλώς θα μπουν περιορισμοί, γιατί υπάρχουν πάρα πολλά νησιά ακόμα τα οποία πρακτικά δεν έχουν οικοδομηθεί, υπάρχουν οικισμοί οι οποίοι πρέπει να προστατευθούν. Προφανώς, αν θέλουμε να βάλουμε περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση πρέπει να δώσουμε εναλλακτικές. Ποιες μπορεί να είναι οι εναλλακτικές; Η οργανωμένη δόμηση, οι οργανωμένοι υποδοχείς είναι μια επιλογή. Οι οικισμοί ή η ενδεχόμενη επέκτασή τους είναι μια άλλη επιλογή. Προτιμώ, παραδείγματος χάρη, σε ένα νησί του Αιγαίου να σπρώξω τους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν εξοχική κατοικία προς τους οικισμούς, όπου έχουμε πολλά εγκαταλελειμμένα σπίτια, να δώσουμε κίνητρα για να γίνει αυτό, παρά να μπορεί να οικοδομεί ο καθένας σε ένα οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων, όπου θέλει, όπως θέλει, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα», ανέφερε σχετικά ο πρωθυπουργός.

Οι οριζόντιες διατάξεις κρίνονται απαραίτητες μέχρι την ολοκλήρωση των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων τα οποία θα είναι έτοιμα σε βάθος τριετίας και θα θέσουν το πλαίσιο για το τι θα μπορεί να χτιστεί σε κάθε περιοχή της χώρας.

Σημειώνεται ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες πλαισιώνουν την χωροταξική μεταρρύθμιση η οποία έχει ως κεντρικό άξονα τον πολεοδομικό σχεδιασμό για το 80% της ελληνικής επικράτειας, η οποία έχει ξεκινήσει με τις μελέτες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων που θα καθορίσουν σύγχρονες χρήσεις γης και όρους δόμησης για κάθε περιοχή (σήμερα τα υφιστάμενα πολεοδομικά σχέδια καλύπτουν μόνο το 20% της επικράτειας).

Σε αυτό το πλαίσιο, υλοποιείται μια εμβληματική μεταρρύθμιση ιστορικής σημασίας, το πρόγραμμα «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ» για τη χρηματοδότηση πολεοδομικών μελετών μείζονος σημασίας, όπως τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (Ε.Π.Σ.), οι αυτοτελείς μελέτες χαρακτηρισμού δημοτικών οδών, οι αυτοτελείς μελέτες οριοθέτησης οικισμών και οι αυτοτελείς μελέτες για Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή δόμησης (Ζ.Υ.Σ.).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι αλλάζει σε αυθαίρετα, εκτός σχεδίου και συντελεστές δόμησης

Οι αλλαγές στα αυθαίρετα και τα εκτός σχεδίου που φέρνει ο νέος νόμος του ΥΠΕΝ

Στασινός (ΤΕΕ) για εκτός σχεδίου δόμηση: Δεν μπορείς να «παίρνεις» ξαφνικά την περιουσία του πολίτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider