Τιμές ρεύματος: Μέτρα για την αποφυγή ακραίων αυξήσεων στη χονδρεμπορική αγορά ζήτησε η Σδούκου στην CESEC

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τιμές ρεύματος: Μέτρα για την αποφυγή ακραίων αυξήσεων στη χονδρεμπορική αγορά ζήτησε η Σδούκου στην CESEC
Να ληφθούν προληπτικά μέτρα, ενόψει του χειμώνα και της πιθανής αύξησης της ζήτησης ενέργειας, για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο ακραίων αυξήσεων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και να δοθεί ευελιξία στα κράτη - μέλη για να ενισχύσουν καταναλωτές και επιχειρήσεις ζήτησε η Αλεξάνδρα Σδούκου.

Να ληφθούν προληπτικά μέτρα, ενόψει του χειμώνα και της πιθανής αύξησης της ζήτησης ενέργειας, για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο ακραίων αυξήσεων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και να δοθεί ευελιξία στα κράτη - μέλη για να ενισχύσουν καταναλωτές και επιχειρήσεις ζήτησε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου η οποία συμμετείχε, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, στην Υπουργική Διάσκεψη της Πρωτοβουλίας για τη Διασυνδεσιμότητα της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CESEC), που πραγματοποιήθηκε χθες, στη Βουδαπέστη.

Η υφυπουργός τόνισε ότι είναι σημαντικό να προσδιοριστούν τα ακριβή αίτια της κρίσης που εμφανίστηκε το καλοκαίρι και της απόκλισης τιμών, καθώς ακόμη δεν έχουν δοθεί σαφείς και επαρκείς απαντήσεις. Η ίδια κάλεσε τον Οργανισμό Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών να εκπονήσει σχετική μελέτη και να παρουσιάσει τα αποτελέσματά της στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών του Δεκεμβρίου. Υπογράμμισε ότι οι ακραίες αυξήσεις δεν μπορούν να ερμηνευθούν με όρους αύξησης του κόστους παραγωγής και επισήμανε ότι είναι σημαντικό να σταλεί σήμα στις αγορές ότι υπάρχουν εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ανασταλεί μία επανάληψη του φαινομένου.

Επιπλέον, ανέλυσε την ετοιμότητα του ενεργειακού συστήματος της χώρας για τον χειμώνα, ενόψει της λήξης της συμφωνίας διαμετακόμισης φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας, καθώς και τα σημαντικά βήματα που κάνει η Ελλάδα στους τομείς της απόκρισης ζήτησης και της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, παράλληλα με την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Αναφορικά με τον τομέα του υδρογόνου, σημείωσε την αναγκαιότητα δημιουργίας σχετικής αγοράς στη ΝΑ Ευρώπη, που προϋποθέτει -μεταξύ άλλων- τον προσδιορισμό των σημείων παραγωγής του υδρογόνου και των αναγκών σε υποδομές μεταφοράς του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, υπογράμμισε ότι κατόπιν της σχετικής συζήτησης στο Συμβούλιο και των επιστολών που απέστειλε ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, στην Επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, προχωρά στον προσδιορισμό τόσο μακροπρόθεσμων μέτρων αντιμετώπισης του ζητήματος (ενίσχυση αποθήκευσης, απόκριση ζήτησης, βελτίωση διασυνδέσεων, αύξηση διαθέσιμης δυναμικότητας υφιστάμενων υποδομών και μέγιστη αξιοποίησή τους για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας) όσο και βραχυπρόθεσμων μέτρων που θα μπορούν να λάβουν τα κράτη - μέλη που πλήττονται.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε ξενοδοχειακό hot spot μετατρέπεται ο Πειραιάς 

Μείωση 4,5% στις τιμές παραγωγού στη Βιομηχανία τον Σεπτέμβριο

Υπερκάλυψη 2,12 φορές για τα τρίμηνα έντοκα: Άνω του 1 δισ. ευρώ οι προσφορές - Στο 2,63% η απόδοση

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider