Υπάρχουν άπειρες ταινίες δράσης που δείχνουν ομάδες να εισβάλλουν σε απόρρητες στρατιωτικές βάσεις ή μυστικές τοποθεσίες σε δύσκολες αποστολές. Όμως, όπως είναι γνωστό, οι ταινίες είναι βγαλμένες από τη ζωή καθώς τέτοια... κομάντος υπάρχουν στην πραγματικότητα και είναι ικανές να παραβιάσουν ακόμη και τα πιο σύγχρονα και εξελιγμένα συστήματα ασφαλείας.
Πολλές εταιρείες δοκιμάζουν συστήματα υπολογιστών και προσλαμβάνουν ειδικούς προκειμένου να τα «σπάσουν» εξ' αποστάσεως. Η διαδικασία αυτή αποκαλείται White Hat Hacking. Αλλά οι δεξιότητες που απαιτούνται για την παραβίαση των top secret εγκαταστάσεων με φυσική παρουσία, είναι σπάνιες και έχουν γίνει γνωστές ως Red Teaming.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θες δουλειά; Παράγγειλε πίτσα! Η τρελή ιδέα της Pizza Hut
Οι εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες Red Team, δίνουν δουλειά σε specialists με πολύ ιδιαίτερες ικανότητες, συχνά χρησιμοποιώντας πρώην στρατιωτικούς και πληροφοριοδότες. Η Leonardo, μία γιγάντια αμυντική εταιρεία, παρέχει αντίστοιχες υπηρεσίες. Η Red Team της Leonardo μίλησε με ψευδώνυμα στο BBC και αποκάλυψε ότι τα κράτη που επιδιώκουν να προκαλέσουν γενικευμένη αναστάτωση και διεθνές χάος είναι μια πραγματική απειλή.
Η «Κόκκινη Ομάδα» είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε κυβερνήσεις και επιχειρήσεις που προστατεύουν υποδομές υψίστης ασφαλείας, στον στρατιωτικό, βιομηχανικό και αμυντικό τομέα. Ο Γκρεγκ, ο αρχηγός της ομάδας, υπηρέτησε στα όπλα του Βρετανικού Στρατού, ενώ απέκτησε και ψηφιακές γνώσεις ως πληροφοριοδότης.
![](public://2024-10/aporrhto.jpg)
«Πέρασα μια δεκαετία μαθαίνοντας πώς να εκμεταλλεύομαι τις επικοινωνίες του εχθρού», τόνισε αναφερόμενος στο παρελθόν της δράσης, όντας πλέον επικεφαλής μίας επίλεκτης ομάδας 5 ατόμων. Ο κύριος στόχος μίας επίθεσης είναι η απόκτηση πρόσβασης σε νευραλγικές τοποθεσίες, όπως είναι ένας πυρηνικός σταθμός.
Το πρώτο βήμα στην αποστολή ονομάζεται «παθητική αναγνώριση». Χρησιμοποιώντας μία συσκευή, όπως ένα μη ανιχνεύσιμο smartphone, η ομάδα δημιουργεί μια εικόνα του στόχου. «Πρέπει να αποφύγουμε να εγείρουμε υποψίες, ώστε ο στόχος να μην ξέρει ότι τους κοιτάμε», επεσήμανε ο Γκρεγκ που συντονίζει πλέον τις αποστολές.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: H Aθήνα έχει 5 από τα καλύτερα μπαρ στον κόσμο - Ποια είναι
Ο Τσάρλι πέρασε 12 χρόνια σε στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, όπου μελετούσε δορυφορικών εικόνων και σάρωνε διάφορα λογισμικά. «Ξεκινάμε από να περικυκλώνουμε τον στόχο από απόσταση. Στη συνέχεια, αρχίζουμε να προχωράμε στην περιοχή - στόχο, κοιτάζοντας ακόμη και πώς ντύνονται οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί» υπογράμμισε.
Αυτό είναι γνωστό ως «εχθρική αναγνώριση». Πλησιάζουν τον στόχο προσεκτικά, φορούν διαφορετικά ρούχα κάθε φορά που εμφανίζονται και τα μέλη της ομάδας που προσεγγίζουν την δομή, εναλλάσσονται μεταξύ τους ώστε να μην εγείρουν ανησυχίες και υποψίες στους ανθρώπους της ασφαλείας. «Η τεχνολογία που χειρίζεται από άτομα και ο ανθρώπινος παράγοντας είναι το πιο αδύναμο σημείο σε οποιαδήποτε διάταξη ασφαλείας» δηλώνει η Έμμα.
![](public://2024-10/xaker-hacker-spy-kataskopia-shutterstock.jpg)
Υπηρετώντας στη RΑF και με σπουδές στην Ψυχολογία, αυτοχαρακτηρίζεται ως «έντονη παρατηρήτρια ανθρώπων». Ακούει συζητήσεις εργαζομένων σε καφετέριες και παμπ από επιχειρήσεις - στόχους (αφού τους εντοπίσει μέσα από κατασκοπεία και παρακολούθηση) για να μάθει τις αδυναμίες κάθε εργοδότη.
«Κάθε δουλειά έχει τις ιδιορρυθμίες της. Βλέπουμε συχνά μεγάλες πιθανότητες οι υπάλληλοι να ανοίγουν ένα ύποπτο email λόγω φόρτου εργασίας και κούρασης. Ένας δυστυχισμένος φύλακας μπορεί να τεμπελιάσει στη δουλειά και να υποπέσει σε λάθη. Στόχος μας είναι να εκμεταλλευτούμε κάθε αδυναμία που ανιχνεύουμε» ανέφερε.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα 4 αδέρφια που «κοιμίζουν» όλη την Μύκονο
Οι απροσεξίες και η έλλειψη συγκέντρωσης σε ένα κρίσιμο πόστο μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα και οι ειδικοί δεν το αφήνουν ανεκμετάλλευτο καθώς χρειάζεται μόνο μία κίνηση για να αντιγράψουν μία κάρτα ασφαλείας ή ένα μέλος από τη Red Team να ξεγελάσει τον έλεγχο και να εισέλθει στις εγκαταστάσεις υποδυόμενο τον υπάλληλο.
Ένας ειδικός στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ο Στάνλεϊ ξέρει πώς να διεισδύει στα πιο ασφαλή συστήματα υπολογιστών. «Στις ταινίες ένας χάκερ χρειάζεται μερικά δευτερόλεπτα για να εισβάλει σε ένα σύστημα, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική» επεσήμανε, προσθέτοντας πως τα σταδιακά βήματα είναι το κλειδί για την επιτυχία.
Από την πλευρά του, ο Νταν μπορεί να διαπεράσει κάθε σύστημα ασφαλείας με εμπειρία και γνώσεις από τις στρατιωτικές δυνάμεις, διαμηνύοντας πως χρειάζονται χειρουργικές κινήσεις τόσο στην εξ' αποστάσεως όσο και στην face to face διαδικασία. Μάλιστα, προειδοποιεί πως το παραμικρό λάθος μπορεί να κοστίσει, ενώ η σωματική και ψυχολογική ακεραιότητα της ομάδας είναι το σημαντικότερη από κάθε είδους αποστολή.