Το 2015 έτσι όπως το «έζησαν» τα κοινωνικά δίκτυα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το 2015 έτσι όπως το «έζησαν» τα κοινωνικά δίκτυα

Παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα, τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, μετανάστευση, εκλογικές αναμετρήσεις, ένα φόρεμα οφθαλμαπάτη, ρατσιστικές συμπεριφορές, οι γυναίκες και η μπάλα... Τα παραπάνω υπήρξαν μόνο μερικά από τα γεγονότα που στιγμάτισαν τη χρονιά που εκπνέει εντός λίγων ημερών.

Μιας και τα κοινωνικά δίκτυα όχι απλά αποτυπώνουν αλλά πλέον συνιστούν την καθημερινότητά μας, παρουσιάζουν τη δική τους σφυγμομέτρηση για τις στιγμές του 2015 που συγκίνησαν ή απασχόλησαν περισσότερο την ανθρωπότητα.

Ποιες είναι όμως εκείνες οι στιγμές θριάμβου, θρήνου, εντυπωσιασμού και υποστήριξης που συμπλήρωσαν το παζλ του 2015 έτσι όπως τις κατέγραψαν οι δύο βασικοί εκπρόσωποι των κοινωνικών δικτύων;

Το twitter δίνει τη δική του εκδοχή της επικαιρότητας παρουσιάζοντας τη λίστα με τα πιο δημοφιλή hashtag της χρονιάς που σβήνει. Φυσικά μιας και η Ελλάδα βρέθηκε αρκετές φορές στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος εντός του 2015 δεν θα μπορούσε να λείψει από αυτή.

Τα γεγονότα με τα περισσότερα «τιτιβίσματα»

#PrayForParis

Αν και είναι το πιο πρόσφατο αφού δημιουργήθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις 13 Νοεμβρίου στο Παρίσι κατάφερε να αναδειχθεί το πιο δημοφιλές της χρονιάς. Η εξάπλωση του #PrayForParis, επικύρωσε την παγκόσμια φρίκη εναντίον της τρομοκρατίας αποδεικνύοντας όμως ταυτόχρονα πως η ηλεκτρονική συμπόνια είναι ακόμα μικρή για να αλλάξει τον κόσμο. Μόλις 10 μήνες νωρίτερα ισλαμιστές είχαν επιτεθεί στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo σοκάροντας τον κόσμο ο οποίος εξέφρασε τη θλίψη του για τα θύματα διαδίδοντας το Je Suis Charlie

#BlackLivesMatter

Τα γεγονότα στο Φέργκιουσον μετά τον άδικο θάνατο του Μάικλ Μπράουν πυροδότησαν το hashtag που έβαλε φωτιά με περισσότερα από 9 εκατομμύρια tweets που κατήγγειλαν περιστατικά αστυνομικής βίας και διακρίσεων κατά της μαύρης κοινότητας των ΗΠΑ.

#MarriageEquality

Το δικαίωμα των ομοφυλοφίλων στο γάμο απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη μετά τη νομιμοποίηση του στις ΗΠΑ αλλά και την καθολική Ιρλανδία. Τα hashtags #MarriageEquality, #HomeToVote και #LoveWins ήταν τα δημοφιλέστερα ειδικά το καλοκαίρι, όταν πέρασε ο νόμος στις ΗΠΑ στις 26 Ιουνίου.

#RefugeesWelcome

Με περισσότερους από 1.000.000 πρόσφυγες να αναζητούν μια καλύτερη ζωή, η προσφυγική κρίση δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορη την κοινότητα του twitter η οποία μοιάζει και η πιο πολιτικοποιημένη σε σχέση με τα άλλα κοινωνικά δίκτυα. Φυσικά ανάμεσα στις εικόνες που συνόδευαν το κάθε hashtag κανείς δεν θα ξεχάσει το άψυχο σώμα του Αιλάν καθώς και πολλές ακόμα στα ελληνοτουρκικά χωρικά ύδατα

#IStandWithAhmed

Όταν ο μικρός μαθητής συνελήφθη επεισή κουβάλησε στο σχολείο του με ένα ρολόι που κάποιοι το πέρασαν για βόμβα, το Twitter φυσικά και ευαισθητοποίησε το Twitter. Ακόμα και ο αμερικανός πρόεδρος θέλησε να τονίσει σε τι «παρεξηγήσεις» μπορεί να οδηγήσει ένας φοβισμένος νους

#National Εlections

Εκτός από τους Έλληνες που κλήθηκαν τρεις φορές μέσα στην ίδια χρονιά στις κάλπες, το εκλογικό δικαίωμα ασκήθηκε σε αρκετές πόλεις του κόσμου. Με τις εκλογές σε Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά και Ινδία,Αργεντινή και Καναδά, το κοινωνικό δίκτυο αναδείχτηκε και πάλι ως η δημοφιλέστερη πλατφόρμα για πολιτική αντιπαράθεση.

#FIFAWWC

Από τα βλέμματα του φιλοθεάμωνος κοινού δεν θα μπορούσε να λείψε και το αγαπημένο σπορ των ανδρών. Πόσο μάλλον όταν σε αυτο διαγωνίζεται το γυναικείο φύλλο. Το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου γυναικών που διεξήχθη φέτος στον Καναδά έδωσε αγαπημένη αφορμή για συζητήσεις. Ασχέτως αν επρόκειτο για συγχαρητήρια μηνύματα για κάποιο γκολ ή σκληρή κριτική για κάποια ευκαιρία που χάθηκε, το hashtag #FIFAWWC είχε 9 εκατομμύρια views από τις 6 Ιουνίου ως τις 5 Ιουλίου κατατάσσοντας το τουρνουά σε ένα από τα κορυφαία αθλητικά γεγονότα της χρονιάς.

#PlutoFlyby

Το Twitter δεν υπήρxε όταν το New Horizons της NASA άφησε τη γη το 2006. Όταν όμως η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος δημοσιοποίησε τις πρώτες εικόνες από τον πλανήτη Πλούτωνα όπως ήταν φυσικό κατάφερε να γοητεύσει το διαδίκτυο. Οι εικόνες του Πλούτωνα με βουνά σκληρού πάγου που ορθώνονται σε ύψος αρκετών χιλιομέτρων πάνω από μια κάτασπρη πεδιάδα από μαλακό πάγο αμμωνίας συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον ενός εκατομμυρίου χρηστών μέσα σε μια μόλις μέρα.

#TheDress

Ήταν μπλέ μαύρο ή άσπρο με χρυσό. Ένα από τα πιο παράδοξα trending topic το οποίο δημιούργησε 4,4 εκατ. tweets μέσα σε μια μέρα ήταν ένα φόρεμα το οποίο κάτω από διαφορετικό φωτισμό φαινόταν εντελώς διαφορετικό χρώμα. Το θεμα της οφθαλμαπάτης λίγο έλειψε να απασχολήσει την επιστήμη αφού η κοινότητα του twitter έδωσε την «δέουσα» σημασία στο meme του 2015.

#Caitlyn_Jenner

Τον Ιούνιο, ο κόσμος γνώρισε εκ νέου την Caitlyn Jenner, μέσω του twitter. Η Caitlyn εκτός από αφορμή για να ασχοληθεί ο κόσμος όλος με την συμμορία των Kardasian κατάφερε να γίνει και το πιο δημοφιλές πρόσωπο του twitter συγκεντρώνοντας σε μόλις 4 ώρες 1 εκατομμύριο followers – γεγονός που της χάρισε και το ρεκόρ Guiness...

Τα γεγονότα με τα περισσότερα share ή like

Τη δική του εκδοχή της επικαιρότητας δίνει και το facebook το οποιο παρουσιάζει τα δέκα κορυφαία γεγονότα που απασχόλησαν την διαδικτυακή του κοινότητα με την Ελληνική Κρίση το Grexit και τον Αλέξη Τσίπρας να καταλαμβάνει την 5η θέση του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Μέσα από το ολιγόλεπτο βίντεο με τίτλο Year in Review ο ιδρυτής του Facebook και οι συνεργάτες του καταγράφουν τα σημαντικότερα γεγονότα σημειώνοντας πως το 2015 δεν ήταν μια καλή χρονιά.

«Δεν ήταν μια αισιόδοξη περίοδος, δεν ήταν ένα 12μηνο που απασχόλησε το newsfeed μας με χαρούμενα γεγονότα αφού σύμφωνα με τη λίστα ο κόσμος πληγώθηκε από: δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, ένα σεισμό στο Νεπάλ, μια προσφυγική κρίση χωρίς τελειωμό, ένα πόλεμο στη Συρία που κορυφώθηκε, απανωτά κρούσματα βίας της αμερικάνικης αστυνομίας εναντίον της αφροαμερικανικής κοινότητας αλλά και την ελληνική κρίση».

Τα top 10 γεογονότα για το Facebook υπήρξαν τα παρακάτω

Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ

Ένα χρόνο προτού οι αμερικανοί ψηφοφόροι κληθούν στις κάλπες, οι προεδρικές εκλογές του 2016 έχουν φουντώσει το διάλογο μεταξύ των μελών της διαδικτυακής κοινότητας.

Επιθέσεις στο Παρίσι

Την νύχτα της 13ης Νοεμβρίου, οι τρομοκρατικές επιθέσεις που δέχτηκε η πρωτεύουσα της Γαλλίας σόκαρα όχι μόνο τους κατοίκους του Παρισιού αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Ήταν άλλωστε η μεγαλύτερη πολύνεκρη επίθεση μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρει το facebook. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης του φωτός χρησιμοποίησαν το Facebook για να ενημερώσουν τους δικούς τους ότι είναι ασφαλείς ενώ εκατομμύρια άλλοι εξέφρασαν την συμπαράστασή τους χρησιμοποιώντας στο προφίλ τους τα χρώματα της γαλλικής σημαίας.

Προσφυγική κρίση

Παρόλο που η Συριακή διαμάχη κρατά από το 2011 η ένταση σtην εμπόλεμη ζώνη κορυφώνεται όσο περνά ο καιρός. Αποτέλεσμα είναι να έχουμε μέχρι στιγμής περισσότερους από 4,1 εκατ. πρόσφυγες που έχουν εγακταλείψει τη χώρα. Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν μεταναστεύσει στις γειτονικές χώρες ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο έχουν ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη, μεταφέροντας τη «διαμάχη» εντός συνόρων της Ε.Ε. και ξεκινώντας έναν ευρύ διαδικτυακό διάλογο.

Σεισμός στο Νεπάλ

Η κορυφή του όρους Έβερεστ, το υψηλότερο σημείο του πλανήτη, μετακινήθηκε τρία εκατοστά νοτιοδυτικά, λόγω του σεισμού στο Νεπάλ που προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές στη χώρα τον Απρίλιο. Ο σεισμός 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ εκτός από το ότι αντέστρεψε τη σταδιακή βορειοανατολική πορεία του βουνού, γέμισε και με μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης καθώς και προσπάθειες έμπρακτης βοήθειας.

Ελληνική κρίση χρέους

Με τo Grexit και το μέλλον της χώρας να κυριαρχεί στους πηχυαίους τίτλους εγχώριων και ξένων εφημερίδων ένα ολόκληρο καλοκαίρι, ήταν αναμενόμενο η ελληνική κρίση κι ό,τι την ακολούθησε να εντάσσεται στα δέκα πιο καυτά θέματα του κοινωνικού δικτύου. Σενάρια εξόδου, εκλογικές διαδικασίες, δημοψήφισμα και φυσικά ο Αλέξης Τσίπρας απασχόλησαν όχι μόνο το μέλλον της Ε.Ε. αλλά και τους κατοίκους όλου του κόσμου.

Ισότητα στο γάμο

Μπορεί επί ελληνικού εδάφους η ισότητα στο γάμο να ψηφίστηκε μόλις λίγες ημέρες πριν, το 2015 όμως απασχόλησε ολόκληρο των πλανήτη καταγράφοντας σημαντικές νίκες. Τον Μάιο, η Ιρλανδία, έγινε η πρώτη χώρα που νομιμοποίησε τον γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια μέσω δημοψηφίσματος ενώ ένα μήνα αργότερα οι Ηνωμενες Πολιτείες συμφώνησαν εξίσου να επιτραπεί η δυνατότητα συμβίωσης μεταξύ ζευγαριών του ιδιου φύλου. Αλλαγές επί της ισότητας πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις ανάμεσά τους το Μεξικό και η Ιαπωνία. Στο Facebook, περισσότεροι από 26 εκατ. άνθρωποι άλλαξαν την εικόνα του προφίλ τους με εκείνη του ουράνιου τόξου, για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην LGBTQ κοινότητα.

Πόλεμος κατά του ISIS

Καθώς η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους συνεχίστηκε όλο το 2015, οι χρήστες του κοινωνικού δικτύου στράφηκαν σε διαδικτυακούς φίλους και οργανισμούς για να εμφαθύνουν στα γεγονόταν αλλά και για να καταδικάσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις ή να συλλυπηθούν τα θύματα της τρομοκρατίας.

Επίθεση στο Charlie Hebdo

Στις 7 Ιανουαρίου 2015, δύο ένοπλοι οπαδοί του Ισλαμικού Κράτους που εισέβαλλαν σε κτίριο του Παρισιού, σκότωσαν 12 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 11 από όσους βρίσκονταν την ώρα εκείνη στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo. Την επίθεση καταδίκασαν άνθρωποι από όλο τον κόσμο ποστάροντας τη φράση «Je suis Charlie» εκφράζοντας την συμπαράστασή τους αλλά και υπερασπίζοντας την ελευθερία του λόγου.

Διαμαρτυρίες στη Βαλτιμόρη

Ο θάνατος του 25χρονου μαύρου Feddy Grey στα χέρια της αστυνομίας της πόλης, που ξεσήκωσε βίαιες διαμαρτυρίες, είναι το εκατοστό δέκατο περιστατικό θανάτου στα χέρια της αστυνομίας που σημειώνεται στην πολιτεία του Μέριλαντ από το 2010. Τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις υπερ της ίσης μεταχείρισης αλλά και κατά της αστυνομικής βίας που πραγματοποιήθηκαν στους δρόμους του Μέριλαντ, ακολούθησαν άλλες διαδικτυακές, ασφαλώς με πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή.

Μακελειό στο Τσάρλεστον

Τον Ιούνιο του 2015, ένας ένοπλος νέος εισέβαλλε σε εκλλησία Αφροαμερικανών στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας σκορπώντας το θάνατο. Το μακελειό κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους εννέα άτομα προβλημάτισε για άλλη μια φορά την Αμερικανική ήπειρο σχετικά με νόμο για την οπλοκατοχή, με αμέτρητα post υπέρ ή κατά να υπερφορτώνουν το κοινωνικό δίκτυο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider