Στάση αναμονής κρατά η υπό εκκαθάριση Λαϊκή για το placement του 4,83% που κατέχει στην Τράπεζα Κύπρου, διαδικασία που θα διενεργηθεί μέσω ανοίγματος βιβλίου προσφορών (book building).
Όπως όλα δείχνουν, το δεύτερο στάδιο αποεπένδυσης του ΤΧΣ σε Εθνική για το 10%+2% έναντι συνόλου 18,39% στέλνει πιο πίσω χρονικά την αντίστοιχη κίνηση του εκκαθαριστή της Λαϊκής, που λόγω και της φύσης και δομής του δε δείχνει να βιάζεται. Πηγές με γνώση των διαδικασιών εκτιμούν, μιλώντας στο insider.gr πως το placement αναμένεται να διενεργηθεί προς το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου, τη στιγμή που «τρέχει» στο παρασκήνιο διαδικασία για την ανάθεση του έργου πώλησης σε κάποιον επενδυτικό οίκο - χρηματιστηριακή (ή και περισσότερους).
Την ίδια στιγμή, η μετοχή αναζητεί βηματισμό μετά την έλευσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την επικείμενη ένταξη σε δείκτες - ΓΔ και ΔΤΡ – να κινητοποιεί flow από Έλληνες θεσμικούς και να ενισχύει την εμπορευσιμότητα.
Στάση αναμονής από πρώην Λαϊκή, CarVal - Caius
Σενάριο που κερδίζει έδαφος είναι η πώληση του 4,83% σε πλειάδα επενδυτών και όχι μεμονωμένα, ενισχύοντας έτσι και το free float. Σε αντίστοιχο βηματισμό, αλλά με προοπτική πώλησης ακόμη και ως ενιαίου πακέτου, κινείται το μπλοκ CarVal (9,11%) - Caius Capital (5,43%) που κατέχει συνδυαστικά το 14,54% (64.569.589 μετοχές). Με την τιμή της μετοχής στα 4,83 ευρώ, το παραπάνω ποσοστό αντιστοιχεί σε κάτι παραπάνω από 311,87 εκατ. ευρώ. Η υπομονετική στάση των δύο προδιαθέτει σε περαιτέρω βελτίωση της αποτίμησης της τράπεζας, ώστε να λάβουν σημαντικά υψηλότερο premium για τη θέση που κατέχουν (μέσο κόστος κτήσης στο 1 ευρώ και 1,2 αντίστοιχα).
Από την άλλη, η Λαϊκή αποσκοπεί στην κάλυψη της ζήτησης, που θα εκδηλωθεί στον τίτλο της Κύπρου από ξένα και εγχώρια χαρτοφυλάκια, λόγω της συγκριτικής αποτίμησης και της προοπτικής μελλοντικής εισαγωγής του τίτλου σε δείκτες FTSE και MSCI. Δεδομένης της φύσης του πωλητή (υπό εκκαθάριση τράπεζα), αλλά και της προϊστορίας (σ.σ. έχει διαθέσει ποσοστό κάτω από την τιμή κτήσης) εκτιμάται ότι η τιμή διάθεσης θα ενέχει discount, σε σχέση με την τρέχουσα.
Βέβαια, στο υπό διαμόρφωση τραπεζικό «παζλ» - εν αναμονή και του placement ΤΧΣ σε ΕΤΕ - πολλά μπορούν να ανατραπούν με αρκετούς μνηστήρες να επιδιώκουν είτε υψηλότερη μετοχική θέση στην τράπεζα, είτε δυναμική εμφάνιση υπό την απορρόφηση μεγάλων πακέτων που θα προσφέρουν και μια άλλη δυναμική, θα αναδιαμορφώσουν «stories» και θα αλλάξουν άρδην τους συσχετισμούς, τόσο εντός της ίδιας της οντότητας, όσο και του ευρύτερου τραπεζικού συστήματος της μεγαλονήσου.
Ανάγκη αναδιαμόρφωσης «story» από την Εθνική
Η μερική απαγγίστρωση του ΤΧΣ από την Εθνική και η διατήρηση ενός ποσοστού της τάξεως του 6% - 8% για την είσοδο ενός δυνητικού στρατηγικού επενδυτή δεν αποτελεί ικανή συνθήκη ώστε να τη θέσει εκτός «μάχης» διεκδίκησης Κύπρου. Η ΕΤΕ διαθέτει από τη μία δύναμη πυρός ύψους 9,1 δισ. ευρώ, έχοντας προβεί σε πλήρη αποπληρωμή των «γραμμών» TLTROs της ΕΚΤ, ενώ από την άλλη, υπάρχει η ανάγκη αναδιαμόρφωσης του «story» της σε ένα περιβάλλον αποκλιμάκωσης των επιτοκίων και αξιοποίησης, με δυναμικό τρόπο, της πλεονάζουσας ρευστότητας. Το κατά πόσο η διοίκηση θα κινηθεί πιο ενεργητικά, λαμβάνοντας μεγαλύτερες πρωτοβουλίες στο πεδίο μένει να φανεί.
Η Κύπρου ταιριάζει παραδοσιακά στην Εθνική. Έλληνες και Κύπριοι τις αντιλαμβάνονται ως εθνικές «μπράντες» (εξέλιξη που έχει τόσο ισχυρή συμβολική σημασία, που καθίσταται μετρήσιμη παράμετρος στις αποφάσεις), έχουν αντίστοιχη δομή ισολογισμών (τεράστια πλεονάζουσα ρευστότητα) και είναι βέβαιο ότι Ελληνική και Κυπριακή Δημοκρατία έμμεσα ή άμεσα θα διατηρήσουν ένα μικρό ποσοστό του μετοχικού τους κεφαλαίου.
Την ίδια στιγμή, έχει βάση και ουσία μια τράπεζα που μπορεί να κινηθεί προς το 1x και άνω σε P/TBV (η Jefferies εκτιμά πως η ενσώματη λογιστική αξία ανά μετοχή για φέτος θα διαμορφωθεί στα 9 ευρώ - συνεπώς διαπραγματεύεται στο 0,87x στη τρέχουσα φάση) να υλοποιήσει μια στρατηγική κίνηση εξαγοράς πλειοψηφικού πακέτου στην Κύπρου, με στόχο την πλήρη ενοποίηση.
Δύσκολο εγχείρημα για Alpha Bank... λόγω χαμηλού P/TBV
Από την άλλη, το εγχείρημα κρίνεται ως αυξημένης δυσκολίας για την Alpha Bank. Η τράπεζα διαθέτει τα κεφάλαια για να κινηθεί προς την κατεύθυνση ενεργοποίησης μιας κίνησης στην Κύπρου, διευρύνοντας παράλληλα, γεωγραφικά, τη βάση εργασιών της ώστε να ανοιχτεί προς νέες αγορές. Παράλληλα, έχει περιορίσει τη παρουσία της στη Ρουμανία, μετά την πώληση του 90,1% της Alpha Bank Romania στη UniCredit (έλαβε 256 εκατ. ευρώ σε μετρητά και ενίσχυσε κατά 100 μονάδες βάσης τους κεφαλαιακούς δείκτες) με διατήρηση του 9,9% της νέας υπό διαμόρφωση οντότητας, ενώ και η παρουσία της τελευταίας στο μετοχικό της κεφάλαιο προσδίδει δυνατότητες.
Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση δεν μπορεί να υλοποιηθεί με τους τρέχοντες όρους αποτίμησης. Η Alpha Bank διαπραγματεύεται - σύμφωνα με την εκτίμηση της Jefferies για ενσώματη λογιστική αξία ανά μετοχή για φέτος στα 3 ευρώ - στο 0,54x όταν η Κύπρου «παίζει» κοντά στο 0,86x.