Το ταμείο «μαμούθ» της Καρέλιας και το αδιέξοδο της ελεύθερης διασποράς

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το ταμείο «μαμούθ» της Καρέλιας και το αδιέξοδο της ελεύθερης διασποράς
Σε επίπεδα ρεκόρ η ρευστότητα της Καρέλιας στο 1ο εξάμηνο. Κρατήθηκε από Ελλάδα στο H2. Αδιέξοδο με φόντο το νέο κανονισμό του ΧΑ.

Σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώθηκε η πλεονάζουσα ρευστότητα που διαθέτει η καπνοβιομηχανία Καρέλιας κατά τη ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου, με τον όμιλο να την αξιοποιεί όσο το δυνατόν αποδοτικότερα σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων.

Από τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου, ο εισηγμένος όμιλος διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα αυτών ύψους 174,918 εκατ. ευρώ, με τοποθετήσεις σε εταιρικά, τραπεζικά και κρατικά ομόλογα ύψους 265,571 εκατ. ευρώ, επενδύσεις στην εύλογη αξία ύψους 91,246 εκατ. ευρώ και προθεσμιακές καταθέσεις άνω των τριών μηνών ύψους 211,795 εκατ. ευρώ, φτάνοντας έτσι τα 744,53 εκατ. ευρώ, έναντι 697,352 εκατ. στη λήξη της περσινής χρήσης.

Από τις τοποθετήσεις σε ομόλογα ύψους 265,571 εκατ. ευρώ, μόλις τα 15,688 εκατ. ευρώ είναι τοποθετημένα σε ομόλογα που δε διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα των Titan, ΔΕΗ, Mytilineos και Alpha Bank, καθώς και του Βασιλείου του Μαρόκου, ενώ ακόμη 8,545 έχουν τοποθετηθεί σε ομόλογο των ΕΛΠΕ που είναι επίσης άνευ διαβάθμισης. Συνεπώς 241,338 εκατ. ευρώ είναι επενδυμένα σε ομολογιακούς τίτλους που κατέχουν την επενδυτική βαθμίδα.

Ως προς τα 91,246 εκατ. ευρώ που είναι η αξία των επενδυτικών θέσεων, τα 63,093 εκατ. ευρώ αφορούν κατά κύριο λόγο Α/Κ εξωτερικού και τα υπόλοιπα 28,14 εκατ. ευρώ αφορούν «dual currency» επενδύσεις (είναι σύνθετα επενδυτικά προϊόντα μεταβλητής νομισματικής ρήτρας).

Το αξιέξοδο της ελεύθερης διασποράς...

Όλα αυτά φυσικά δεν έχουν επενδυτικό αντίκρυσμα, διεύρυνση του ενδιαφέροντος και αποδοχή όταν το free float βρίσκεται μόλις στο 5,5153%, με τους βασικούς μετόχους να ελέγχουν το 94,4847%. Η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται πέριξ των 894,24 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών τριμήνου να διαμορφώνεται μόλις στα 43 τεμάχια κατά μέσο όρο.

Μένει λοιπόν να φανεί πως θα κινηθεί η ιστορική καπνοβιομηχανία ως προς το κρίσιμο ζήτημα της διασποράς. Είτε θα πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα που φέρνει ο νέος κανονισμός, προχωρώντας σε μια σειρά από placements - κάτι που δε διαφαίνεται στον ορίζοντα με βάση τους υπάρχοντες συσχετισμούς - είτε θα της επιβληθούν μια σειρά από μέτρα, που μπορούν να φτάσουν μέχρι και στην έξοδο από το ταμπλό της Λ. Αθηνών.

Βασικοί μέτοχοι είναι οι Ανδρέας και Στάθης Καρέλιας που κατέχουν ποσοστό 22,0085% και 21,1990% αντίστοιχα. Παράλληλα, το ίδρυμα Καρέλια κατέχει ποσοστό 7,1497%, ενώ η πρόεδρος της εταιρείας Βικτώρια Καρέλια, κατέχει 1.161 μετοχές (7,1497%). Σε ανοιχτή ρήξη με τη διοίκηση βρίσκεται η Ιωάννα Καρέλια, κατέχοντας το 31,9641% της εταιρείας και η μητέρα της Ασημίνα Σπυροπούλου με το 13,4218%.

Τα νέα όρια, σύμφωνα με τον κανονισμό θα είναι στο 25% για τις εταιρείες με κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη των 200 εκατ. ευρώ και 15% για εταιρείες με υψηλότερη. Η επαρκής διασπορά θα ελέγχεται δύο φορές το χρόνο, σε εξαμηνιαία βάση (δηλαδή κάθε Ιανουάριο και Ιούλιο) και σε περίπτωση μη τήρησης του μέτρου θα δίνεται μια περίοδος χάριτος και αποκατάστασης του ζητήματος που θα φτάνει τους 6+6 μήνες.

Ωστόσο, εάν δεν υπάρξει επίλυση του ζητήματος από τις εισηγμένες, θα οδηγούνται αρχικώς στο καθεστώς υπαγωγής στην κατηγορία επιτήρησης, ενώ και εκεί περιορίζεται σημαντικά ο χρόνος στα δύο έτη. Παράλληλα, πιο αυστηρός γίνεται ο κανονισμός και ως προς τον χρόνο παραμονής μιας μετοχής σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης, καθώς πλέον θα φτάνει στο ένα έτος.

Το Χρηματιστήριο θα μπορεί να αναστέλλει τη διαπραγμάτευση μιας μετοχής, και στις εξής περιπτώσεις:

- όταν οι μετοχές παραμένουν στην κατηγορία επιτήρησης για πάνω από δύο έτη,

- όταν η διασπορά μιας μετοχής παραμείνει σε επίπεδα χαμηλότερα του 10%, μετά την παρέλευση των προθεσμιών που θέτει ο κανονισμός (6+6 μήνες)

- όταν η εταιρεία δεν ανταποκριθεί σε ερώτημα του Χρηματιστηρίου εντός της ορισθείσας προθεσμίας ή όταν το Χρηματιστήριο κρίνει ότι η σχετική απάντηση δεν είναι πλήρης, επαρκής ή τεκμηριωμένη.

Εφόσον λοιπόν ο κανονισμός που θα διέπει την αγορά ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2025, τότε όπως όλα δείχνουν, μπορεί να υπάρξει ένα εύλογο χρονικό διάστημα προσαρμογής (6+6 μήνες για αρχή, που μπορεί να φτάσει μέχρι τις αρχές του 2028 υπό την επιβολή ποινών) για μια μερίδα εισηγμένων που επιμένουν να κρατούν έρμαιες τις μετοχές τους σε ένα πολύ περιορισμένο μετοχολόγιο και σε ένα καθεστώς μόνιμης αδράνειας με απαξιωτικούς όγκους συναλλαγών.

Κρατήθηκε από την Ελλάδα...

Στα αξιοσημείωτα των αποτελεσμάτων της εισηγμένης είναι η αύξηση του όγκου στα τσιγάρα εντός και εκτός Ελλάδος κατά 9,5%, η διατήρηση των όγκων του καπνού για στριφτό τσιγάρο στα ίδια περίπου επίπεδα με την περσινή περίοδο παρά τις αντιξοότητες του κλάδου, οι αυξήσεις εργοστασιακών τιμών οι περισσότερες των οποίων έλαβαν μέρος κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και οι θετικές συναλλαγματικές διαφορές ύψους 7,1 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικών συναλλαγματικών διαφορών 2,4 εκατ. ευρώ κατά το πρώοτο εξάμηνο του περσινού έτους.

Στην ελληνική αγορά η αύξηση του όγκου στα τσιγάρα ανήλθε σε 12,4%, ενώ των καπνών σε 3,7% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023, με το μερίδιο της εταιρείας στην ενοποιημένη κατηγορία τσιγάρων και προϊόντων heat not burn να ανέρχεται το πρώτο εξάμηνο του 2024 στο 19,23% έναντι 18,73% το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Στις διεθνείς αγορές που δραστηριοποιείται, η άνοδος του όγκου στα τσιγάρα ανήλθε στο 8,8%, ενώ στον καπνό για στριφτό τσιγάρο υπήρξε υστέρηση κατά 5,4% σε σχέση με πέρσι, η οποία οφείλεται εν πολλοίς στο γεγονός ότι σε πολλές από τις σημαντικές αγορές της Καρέλιας, η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καπνό για στριφτό τσιγάρο ήταν δυσανάλογα μεγαλύτερη από αυτή των τσιγάρων.

...και μετακυλίει το χαμηλότερο περιθώριο

Κατά το πρώτο εξάμηνο η Καρέλιας δούλεψε με ένας ελαφρώς χαμηλότερο μεικτό περιθωρίου κέρδους σε επίπεδο ομίλου που διαμορφώθηκε στο 47,06% από 47,5%. Αυτό οφείλεται στις αυξήσεις των τιμών κτήσης πρώτων υλών, κυρίως καπνών, στις οποίες είχε αναφερθεί η διοίκηση της καπνοβιομηχανίας. Λόγω όμως αποθεματοποίησης καπνών σε χαμηλότερες τιμές από τις τρέχουσες και σε συνδυασμό με τις ήδη πραγματοποιθείσες αυξήσεις των εργοστασιακών τιμών πώλησης των προϊόντων της σε ορισμένες αγορές, κατάφερε να μετατοπίσει χρονικά τη μείωση του μεικτού περιθωρίου, η οποία αναμένεται να γίνει πιο εμφανής κατά τους επόμενους μήνες του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider