Οι στιγμές που ταρακούνησαν τον πλανήτη το 2015

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι στιγμές που ταρακούνησαν τον πλανήτη το 2015

Δύο πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις, η έναρξη ενός «ψυχρού πολέμου», τείχη που ορθώνονται και καραβάνια προσφύγων που προσπαθούν να μεταφερθούν από τη φρίκη του πολέμουν σε ένα ασφαλές καταφύγιο με κάθε μέσο και ανυπολόγιστο πολλές φορές κόστος, είναι τα κυριότερα γεγονότα από την ανασκόπηση της χρονιάς που σβήνει. Στις θετικές ειδήσεις της χρονιάς, η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών και Κούβας, οι εντυπωσιακές διαστημικές ανακαλύψεις και τα βήματα που έκανε η ανθρωπότητα προς την ισότητα.

7 Ιανουαρίου – Επίθεση στo Charlie Hebdo

Ήταν 07 Ιανουαρίυ όταν ομάδα ενόπλων ισλαμιστών επιτίθεται στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι. Οι δράστες πραγματοποίησαν την επίθεση ανοίγοντας πυρ και κραυγάζοντας την φράση «Αλλάχ Ακμπάρ», δηλαδή ο Θεός είναι μεγάλος, στο όνομα του προφήτη του Ισλάμ.Ο απολογισμός της επίθεσης είναι 12 νεκροί. Δύο ημέρες αργότερα ένοπλος εισβάλλει σε εβραϊκό παντοπωλείο και σκοτώνει 4 ανθρώπους προτού πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά.

27 Φεβρουαρίου 2015 - Αποχαιρετάμε τον Mr Spock

O Mr Spock της τηλεοπτικής σειράς Star Trek, κατά κόσμον Leonard Nimoy, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 χρόνων. Τα εκατομμύρια των θαυμαστών του ανά τον κόσμο τον αποχαιρετούν με τον τρόπο που ο ίδιος χρησιμοποιούσε ως κάτοικος του πλανήτη Vulcan («Live long and prosper»). H σειρά γνώρισε τεράστια επιτυχία, και ο χαρακτήρας του Spock βραβεύθηκε ως ένας από τους 50 κορυφαίους τηλεοπτικούς, ενώ χάρισε στον Nimoy τρεις τιμητικές υποψηφιότητες για βραβεία Emmy.

15 Απριλίου - Επίθεση με κονφετί στο επικεφαλής της ΕΚΤ

Mια ακτιβίστρια της φεμινιστικής οργάνωσης Femen που διαμαρτυρόταν για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πήδηξε πάνω στο τραπέζι που βρισκόταν μπροστά στον επικεφαλήςτης ΕΚΤ, Mario Draghi φωνάζοντας στα αγγλικά: «Σταματήστε τη δικτατορία της ΕΚΤ».Σχεδόν ταυτόχρονα άρχισε να ρίχνει στον πρόεδρο της ΕΚΤ διάφορα αντικείμενα, μεταξύ αυτών φύλλα χαρτί και κάτι που έμοιαζε με κονφετί.

24 Απριλίου 2015 - Κυκλοφορεί το Apple Watch

Αποκαλυπτήρια για το περίφημο Apple Watch, το smartwatch που έρχεται από το Cupertino με σκοπό να αλλάξει τα δεδομένα στην κατηγορία του. Κυκλοφόρησε σε 3 εκδόσεις (Απλή, Sport, και την πολυτελή, από χρυσό 18 καρατίων), σε 2 μεγέθη (42mm και 38mm) και με πλήθος επιλογών σε λουράκια (από πλαστικά μέχρι δερμάτινα και αλουμινένια) και έκανε πάταγο ήδη από τις 10 Απριλίου που ξεκίνησαν οι προπαραγγελίες, παρά την υψηλή τιμή του (από $349 έως $10.000).

24 Μαρτίου - Συντριβή αεροσκάφους της Germanwings

Ο 28χρονος Andrea Lubitz ρίχνει εσκεμμένα το Airbus A320 της Germanwings στα πρανή των Γαλλικών Αλπεων, κατά την πτήση επιστροφής με προορισμό το Ντίσελντορφ στις 24 Μαρτίου, οδηγώντας στον θάνατο 150 ανθρώπους.

12 Απριλίου - Αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη

Η Σαουδική Αραβία ξεκινά αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη, με στόχο τους σιίτες αντάρτες Χούδι.

19 Απριλίου 2015 - Τραγικό Ναυάγιο στη Λαμπερντούζα

Περισσότεροι από 800 πρόσφυγες χάνουν τη ζωή τους όταν ανατρέπεται το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν 130 μίλια ανοιχτά της Λαμπεντούζα.

29 Απριλίου 2015 - Σεισμός 7,9 Ρίχτερ στο Νεπάλ

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,9 Ρίχτερ πλήττει το Νεπάλ, αφήνοντας πίσω του περισσότερους από 8.000 νεκρούς. Μάλιστα η κορυφή του όρους Έβερεστ, του υψηλότερου σημείου στον πλανήτη, μετακινείται τρία εκατοστά νοτιοδυτικά, λόγω του σεισμού στο Νεπάλ που προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές στη χώρα.

7 Μαΐου - Νίκη του Cameron

Το κεντροδεξιό Συντηρητικό Κόμμα του David Cameron κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές της Μεγάλης Βρετανίας.

22 Μαΐου - Δημοψήφισμα στην Ιρλανδία

Η Ιρλανδία νομιμοποιεί τον γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων έπειτα από δημοψήφισμα.

2 Ιουνίου - Ο Sepp Blater παραιτείται

Ο Sepp Blater υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του πρόεδρου της FIFA, στον απόηχο του σκανδάλου διαφθοράς που συγκλονίζει τον διεθνή ποδοσφαιρικό θεσμό.

13 Ιουνίου - To Philae ξυπνά

«Ξύπνησε» το εξερευνητικό όχημα Philae που απελευθερώθηκε από το μητρικό σκάφος Ροζέτα τον Νοέμβριο του 2014, επτά μήνες μετά την ταραχώδη προσεδάφισή του στον κομήτη 67P/CG.

25 Ιουνίου - Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει δημοψήφισμα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με διάγγελμα του από το Μέγαρο Μαξίμου ανακοινώνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με ερώτημα την αποδοχή ή την απόρριψη της πρότασης των θεσμών.

14 Ιουλίου - Συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Το Ιράν και οι έξι μεγάλες δυνάμεις φτάνουν σε ιστορική συμφωνία για την ελάφρυνση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την επιβολή περιορισμών στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

20 Ιουλίου - Οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ - Κούβα αποκαθίστανται

Οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Κούβας αποκαθίστανται επίσημα έπειτα από 54 χρόνια, καθώς η σημαία της Κούβας υψώνεται στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

19 Αυγούστου - Η προσφυγική κρίση κορυφώνεται

Η προσφυγική κρίση κλιμακώνεται καθώς περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες εισέρχονται στην Ευρώπη καθημερινά. Στις αρχές Σεπτεμβρίου η φωτορεπόρτερ Nilufer Demir τραβά την σοκαριστική φωτογραφία του 3χρονου Aylan να κείτεται νεκρός σε παραλία της Αλικαρνασσού, φέρνοντας με τον πιο τραγικό τρόπο την προσφυγική κρίση στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ατζέντας.

30 Αυγούστου - Καταστρέφεται ένας από τους αρχαιότερους ναούς στην Παλμύρα

Το Ισλαμικό Κράτος καταστρέφει μέρος του Ναού του Βήλου, ενός από τους σημαντικότερους αρχαίους ναούς στην Παλμύρα της Συρίας.

18 Σεπτεμβρίου - Το σκάνδαλο της Volkswagen ξεσπά

Η Volkswagen παραδέχεται ότι παραποιούσε τα στοιχεία των μετρήσεων για τις εκπομπές ρύπων πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων. Ο Martin Winterkorn, CEO της Volkswagen εξαναγκάζεται σε παραίτηση υπό το βάρος του σκανδάλου.

24 Σεπτεμβρίου - Αιματηρό Προσκύνημα στη Μέκκα

Περισσότεροι από 2.000 προσκυνητές, οι οποίοι λάμβαναν μέρος στο παραδοσιακό μουσουλμανικό προσκύνημα Χατζ, κοντά στην ιερή πόλη του Ισλάμ, Μέκκα χάνουν τη ζωή τους ποδοπατούμενοι.

28 Σεπτεμβρίου - Η NASA ανακοίνωσε την ύπαρξη νερού στον Άρη

Δυο σημαντικά διαστημικά κατορθώματα σημάδεψαν το 2015. Στις 14 Ιουλίου ο διεθνής διαστημικός σταθμός ανακοίνωσε πως το New Horizons βρίσκεται σε απόσταση «αναπνοής» από την επιφάνεια του Πλούτωνα, δημοσιεύοντας τις πρώτες φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες από την παράξενη επιφάνεια του μακρινού πλανήτη γίνονται τροφή ερευνών για τους επιστήμονες, που προσπαθούν να εξηγήσουν την ανώμαλη, γεμάτη σκουρόχρωμες κηλίδες επιφάνεια. δυο μήνες αργότερα, η NASA προχωρά σε μια ανακοίνωση βόμβα, υποστηρίζοντας την εύρεση νερού σε υγρή μορφή στον Άρη. Οι φωτογραφίες που είχε στην κατοχή της η αμερικανική διαστημική εταιρία έδειχναν φωτεινές ροές νερού σε ορεινές εκτάσεις του πλανήτη.

29 Οκτωβρίου - Η Κίνα αίρει την απαγόρευση για δεύτερο παιδί

Η κυβέρνηση της Κίνας αίρει την απαγόρευση για το δεύτερο παιδί μετά από 35 χρόνια.

Ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος τύπου Airbus συντρίβεται στη χερσόνησο του Σινά, οδηγώντας στο θάνατο και τους 224 επιβαίνοντες.

13 Νοεμβρίου - Το Παρίσι θρηνεί ξανά

Τουλάχιστον 130 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε σειρά από βίαιες επιθέσεις στο 10ο και 11ο διαμέρισμα του Παρισιού, στη Γαλλία, από 8 υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους.

24 Νοεμβρίου - Τουρκικές δυνάμεις καταρρίπτουν ρωσικό μαχητικό

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις καταρρίπτουν ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, γεγονός που προκαλεί διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες.

01 Δεκεμβρίου - Ο Ιδρυτής του Facebook δωρίζει το 99% των μετοχών σε φιλανθρωπίες

Ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg, λίγες μέρες αφότου γίνεται πατέρας, ανακοινώνει ότι θα δώσει το 99% των μετοχών του στην εταιρεία σε φιλανθρωπίες.

9 Δεκεμβρίου - Ιστορική απόφαση για το κλίμα

Στην υιοθέτηση της ιστορικής συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή προχώρησαν όλες οι εμπλεκόμενες χώρες στο Παρίσι, μετά δύο εβδομάδες εντατικών διαβουλεύσεων. Οι 195 χώρες που συμμετείχαν στη Διεθνή Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (COP21) ενέκριναν τη συμφωνία για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προβλέπει, μεταξύ άλλων, περιορισμό στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου έως το 2050. Επίσης, οι χώρες του Βορρά αποφάσισαν να χορηγήσουν 100 δισ. δολάρια σε χώρες του Νότου για τις πολιτικές τους σχετικά με το κλίμα.

29 Δεκεμβρίου - Πεθαίνει ο θρυλικός «Lemmy» των Motorhead

Λίγο πριν κλείσει η χρονιά καταγράφεται κι ακόμα μια απώλεια αυτή του θρυλικού Lemmy των Motorhead. Ο επικεφαλής του βρετανικού συγκροτήματος, Ian Fraser «Lemmy» Kilmister, πέθανε σε ηλικία 70 ετών. Ο μυθικός ρόκερ, τραγουδιστής και μπασίστας του συγκροτήματος, ένας από τους μεγάλους επιζώντες του ροκ εν ρολ είχε διαγνωστεί με καρκίνο. «Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσουμε τον συγκλονισμό και τη λύπη μας» ανέφεραν οι Motorhead σε ανάρτησή τους στο Fabebook για τον θάνατό του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider