Με το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει για το 2017 η διοίκηση του ΟΤΕ τα παραθεριστικά κέντρα των εργαζομένων του Οργανισμού.
O OTE είναι ένας από τους δημόσιους οργανισμούς που διαθέτει παραθεριστικά κέντρα όπου οι εργαζόμενοι μπορούν μαζί με τις οικογένειες τους, να κάνουν τις διακοπές τους.
Το πρώτο παραθεριστικό κέντρο δημιουργήθηκε το 1984 όταν η ΟΜΕ ΟΤΕ και η διοίκηση του ΟΤΕ αγόρασαν ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο στην Τέμενη Αιγίου στο οποίο δημιουργήθηκε το πρώτο παραθεριστικό κέντρο. Ένα χρόνο αργότερα, ο ΟΤΕ παραχωρεί ιδιόκτητο οικόπεδο στο Φανάρι Κομοτηνής προκειμένου να δημιουργηθεί και δεύτερο παραθεριστικό κέντρο.
Αρχικά, τα παραθεριστικά κέντρα λειτουργούν ως κατασκηνώσεις. Τη διαχείριση και λειτουργία τους αναλαμβάνει μια επιτροπή από συνδικαλιστικά και υπηρεσιακά στελέχη την οποία ορίζουν, από κοινού, η διοίκηση του ΟΤΕ και της ΟΜΕ ΟΤΕ.
Η ανάγκη ύπαρξης ενός φορέα που θα διαχειρίζεται αποκλειστικά τα παραθεριστικά κέντρα γίνεται επιτακτική. Έτσι, το 1988, αποφασίζεται η δημιουργία του ΟΠΑΚΕ ΟΤΕ (όρος 13 της ετήσιας συλλογικής σύμβασης εργασίας). Στις 12 Ιουνίου 1989 υπογράφονται μεταξύ της διοίκησης του ΟΤΕ και της ΟΜΕ ΟΤΕ το ιδιωτικό συμφωνητικό σύστασης του ΟΠΑΚΕ ΟΤΕ (Οργανισμός Παραθεριστικών Κέντρων Εργαζομένων ΟΤΕ) και το καταστατικό λειτουργίας του. Επίσης, ορίζεται το πρώτο διοικητικό συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν υψηλόβαθμα συνδικαλιστικά και υπηρεσιακά στελέχη. Το 1992 αποφασίζεται η ετήσια τακτική επιχορήγηση του ΟΠΑΚΕ ΟΤΕ (όρος 11 της συλλογικής σύβασης εργασίας). Με την 2297/28-12-1992 απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ εκμισθώνονται στον ΟΠΑΚΕ ΟΤΕ τα δύο παραθεριστικά κέντρα για 20 χρόνια.
Το 1997 υπογράφεται νέο καταστατικό με το οποίο ο ΟΠΑΚΕ ΟΤΕ αποκτά και νομική μορφή. Μετατρέπεται, δηλαδή, σε αστική εταιρεία οικονομικού σκοπού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με δύο ισότιμους εταίρους, τον ΟΤΕ και την ΟΜΕ ΟΤΕ. Στη συνέχεια, διορίζεται το πρώτο διοικητικό συμβούλιο με έντεκα μέλη και τριετή θητεία.
Τη δεκαετία του 2000-2010 τα Παραθεριστικά Κέντρα Τέμενης και Φαναρίου αναβαθμίζονται με νέες σύγχρονες υποδομές (εστιατόρια, αναψυκτήρια, οικίσκοι, γήπεδα αθλοπαιδιών, εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, κλπ). Παράλληλα βελτιώνονται και οι υπηρεσίες που προσφέρονται σε αυτά όπως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με παρουσία ιατρών, υπηρεσίες άθλησης με παρουσία γυμναστών, υπηρεσίες φύλαξης με παρουσία προσωπικού ασφαλείας και υπηρεσίες ψυχαγωγίας με τη διοργάνωση εκδρομών, μουσικών εκδηλώσεων, παιδικών πάρτυ κλπ.
Παράλληλα, οι παρεχόμενες υπηρεσίες του ΟΠΑΚΕ ΟΤΕ επεκτείνονται και στη διαχείριση/φιλοξενία, γκρουπ εργαζόμενων στο χώρο των τηλεπικοινωνιών από χώρες του εξωτερικού όπως Κύπρος, Ουγγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Πορτογαλία κλπ.
Παραθεριστικό κέντρο Φαναρίου
Το Παραθεριστικό Κέντρο του ΟΤΕ λειτουργεί περισσότερα από 20 χρόνια στην περιοχή του Φαναρίου, σε έκταση ιδιοκτησίας του οργανισμού που παραχωρήθηκε για τον ίδιο σκοπό στους εργαζόμενους. Προσφέρει διακοπές σε οικίσκους, τροχόσπιτα και σκηνές ενώ τη λειτουργία του διαχειρίζεται ο ΟΠΑΚΕ (Οργανισμός Παραθεριστικών Κέντρων Εργαζομένων ΟΤΕ) που διοικείται στην πλειοψηφία του από εκπροσώπους της Ομοσπονδίας των εργαζομένων του ΟΤΕ. Πρόκειται δε για το δεύτερο Παραθεριστικό Κέντρο του Οργανισμού, μετά το αντίστοιχο στην Τέμενη Αιγίου.
Η δυναμικότητα του κέντρου είναι 400 ατόμων, η οποία καλύπτεται κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, οπότε προγραμματίζονται συνήθως οι καλοκαιρινές άδειες των εργαζομένων. Διαθέτει όλες τις υποδομές ενός σύγχρονου κάμπινγκ, εστιατόριο, καφέ ενώ το κατασκηνωτικό πρόγραμμα εμπλουτίζεται με καλλιτεχνικά, μουσικά και αθλητικά δρώμενα. Μέσα στις εγκαταστάσεις του λειτουργούν γήπεδα μπάσκετ και πινγκ ενώ ειδικά στους μικρούς κατασκηνωτές δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν σε ειδικά τμήματα με γυμναστές, για να απασχοληθούν ευχάριστα κατά τη διαμονή τους, με παιχνίδια και αθλητικές δραστηριότητες.
Παραθεριστικό κέντρο στην Τέμενη
Το παραθεριστικό κέντρο του ΟΤΕ στην Τέμενη Αιγίου, σε κάθε παραθεριστική περίοδο, φιλοξενεί περί τα 6.000 άτομα, δίνοντας τη δυνατότητα σε ανθρώπους από όλη τη χώρα να επιλέξουν την περιοχή για τις διακοπές τους.
Οι πληρέστατες εγκαταστάσεις με τις σύγχρονες υποδομές μέσα στο όμορφο και ιδιαίτερα προσεγμένο φυσικό περιβάλλον, πλάι στη φιλόξενη παραλία της Τέμενης, προσφέρουν πολύ φθηνές διακοπές σε χιλιάδες εργαζόμενους του Οργανισμού. Πρόκειται για έκταση 60 στρεμμάτων, στην οποία έχουν κατασκευαστεί οικίσκοι και τροχόσπιτα με επιπλέον χώρους για ιδιωτικά τροχόσπιτα και σκηνές.
Πέρα από το κτίριο της γραμματείας/ υποδοχής, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου βρίσκεται παιδικός σταθμός στους χώρους του οποίου υπάρχει και η δανειστική βιβλιοθήκη, εστιατόριο/καφέ, αναψυκτήριο στο χώρο της παραλίας, 2 γήπεδα μπάσκετ, 1 γήπεδο ποδοσφαίρου 7Χ7, 1 γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5, ενώ πρόσφατα τοποθετήθηκαν και σύγχρονα όργανα γυμναστικής. Επίσης, υπάρχει υπαίθριο θέατρο, κτίριο ΕΗΖ για αυτονομία ηλεκτρικού ρεύματος, χώροι στάθμευσης, γεωτρήσεις, αποθήκες κ.λπ.
Τέλος, σημείο αναφοράς αποτελεί το παραδοσιακό κτίσμα «Βίλα Παπαληγούρα» και η εκκλησία της Αγ. Παρασκευής.
Το Κέντρο διαθέτει 108 κατοικίες, 13 τροχόσπιτα (ΟΠΑΚΕ), 25 θέσεις για ιδιωτικά τροχόσπιτα, 66 θέσεις για ιδιωτικές σκηνές και τα ποσά που καταβάλουν για τη διαμονή τους οι εργαζόμενοι του Οργανισμού, είναι συμβολικά.