Σέφκοβιτς στο insider: Η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σέφκοβιτς στο insider: Η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

«Η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της. Έχει υπογράψει τη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα, υπάρχουν ευρωπαϊκές συμφωνίες», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, αρμόδιος για θέματα της Ενεργειακής Ένωσης, Μάρος Σέφκοβιτς, απαντώντας σε ερώτηση του insider.gr για την απανθρακοποίηση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και άλλα κράτη της ΝΑ να προσαρμοστούν στη στρατηγική της ΕΕ καθώς παραδοσιακά βασίζονται (και εξακολουθούν να βασίζονται) στον άνθρακα και το λιγνίτη.

Κληθείς να σχολιάσει τα στοιχεία πρόσφατης μελέτης του ΙΕΝΕ για τη ΝΑ Ευρώπη, τα οποία κάνουν λόγο για σχετική προσκόλληση της χώρας (και άλλων κρατών της ΝΑ) στη λιγνιτική παραγωγή η οποία θεωρείται φθηνότερη και κοινωνικά αποδεκτή και τα προσκόμματα που θέτει αυτό στην ανθρακοποίηση και τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, ο κ. Σέφκοβιτς σημείωσε ότι «σεβόμαστε τις εθνικές αποφάσεις σε ό,τι έχει να κάνει με το ενεργειακό μείγμα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε κυβέρνηση, κάθε χώρα αποφασίζει πώς θα παράγει ενέργεια. Συγχρόνως, επιμένω στο να λαμβάνουμε μαζί τις αποφάσεις για τις εκπομπές αερίων για το 2020 και το 2030, υπάρχουν κάποια εθνικά όρια τα οποία πρέπει να σεβαστούμε». Ανέφερ ωστόσο ότι η Ελλάδα τα πάει πολύ καλά στην επίτευξη των στόχων για το 2020 σημείωσε ότι η Ελλάδα τα πάει πολύ καλά και στους τρεις τομείς (διείσδυση των ΑΠΕ, μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενεργειακή απόδοση).

Όπως είναι γνωστό τόσο στην Ελλάδα (με τις νέες λιγνιτικές μονάδες που βρίσκονται στα σκαριά) όσο και σε άλλα κράτη των Βαλκανίων εξακολουθούν να γίνονται νέες επενδύσεις σε λιγνιτικές μονάδες. Αυτό από μόνο του προσκρούει στην πολιτική για μείωση των λιγνιτικών μονάδων και στροφή σε πιο καθαρές ενέργειες. Ως βασικές αιτίες αναδεικνύονται η ύπαρξη κοιτασμάτων λιγνίτη, η εύκολη πρόσβαση σε αυτά, το γεγονός ότι πρόκειται για ένα φθηνό καύσιμο και το ότι είναι κοινωνικά αποδεκτό καθώς ως τομέας απασχολεί έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων και συμβάλει στην συντήρηση των τοπικών κοινωνιών.

Φορείς της αγοράς έχουν θέσει θέμα διαφοροποίησης της πολιτικής της ΕΕ απέναντι σε αυτές της χώρες αναδεικνύοντας την ανάγκη να ληφθούν υπ’ όψιν οι ιδιατιερότητές τους.

Ωστόσο, ο κ. Σέφκοβιτς εκτίμησε ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το γενικό πλάνο ενώ σημείωσε ότι σε άλλες χώρες, οι οποίες βασίζονταν στον άνθρακα, συντελούνται μεγάλες αλλαγές και γίνονται επενδύσεις.« Ο κόσμος που εργάζεται στα ανθρακωρυχεία εκπαιδεύεται ξανά, τέτοιες αλλαγές γίνονται σε άλλες χώρες όπως είναι η Σλοβακία, η Τσεχία, η Πολωνία και η Γερμανία. Θα συζητήσω αν υπάρχει ενδιαφέρον και από την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Σέφκοβιτς τονίζοντας ωστόσο ότι βασικό θέμα συζήτησης παραμένει το θέμα των περιφερειών και των περιοχών που επηρεάζονται άμεσα από αυτές τις αλλαγές (το εργατικό δυναμικό τους κλπ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider