Σέφκοβιτς στο insider.gr: Η Ελλάδα έχει μεγάλη δυναμική στις ΑΠΕ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σέφκοβιτς στο insider.gr: Η Ελλάδα έχει μεγάλη δυναμική στις ΑΠΕ

Αντίθετη άποψη σε σχέση με όσα υποστηρίζουν κάποιοι φορείς της ελληνικής αγοράς σχετικά με τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) έχει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για τα θέματα της Ενεργειακής Ένωσης, Μάρος Σέφκοβιτς, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του insider.gr εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα «έχει μεγάλη δυναμική για την αιολική, την ηλιακή ενέργεια, μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος χάρη στη γεωγραφική της θέση και ελπίζω ότι η επιχειρηματική κοινότητα και η κυβέρνηση θα κάνουν ό,τι μπορούν για να χρησιμοποιήσουν αυτή τη μεγάλη δυναμική που υπάρχει».

Αναφερόμενος στις επιδόσεις της Ελλάδας ως προς την επίτευξη των στόχων για το 2020 σημείωσε ότι η Ελλάδα τα πάει πολύ καλά, ότι υπάρχει μείωση των εκπομπών η οποία οφείλεται όπως τόνισε «και στην οικονομική κρίση καθώς η ανάπτυξη δεν ήταν τόσο υψηλή».

Οι προοπτικές για τις ΑΠΕ είναι σημαντικές όπως εκτίμησε τονίζοντας ότι «βλέπουμε δραματική μείωση των τιμών στις ΑΠΕ. Βλέπουμε ότι η ηλιακή ενέργεια γίνεται όλο και φθηνότερη , τώρα έχουμε νέες δυνατότητες για τη μεταφορά αυτής της ενέργειας μέσω των έξυπνων δικτύων με πιο οικονομικό και αποτελεσματικό τρόπο. Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα γιατί υπάρχει η ενέργεια που είναι φθηνότερη και καθαρότερη και είναι πιο ευέλικτη και πιστεύω ότι αυτό θα είναι ο βασικός οδηγός της οικονομικής ανάπτυξης και της τεχνολογικής εξέλιξης», σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Σέφκοβιτς μιλώντας το μεσημέρι της Πέμπτης στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της 2ης Ευρω-Αραβικής Συνόδου εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα τα πάει πολύ καλά σε σχέση με τους τρεις στόχους για το 2020 (μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, αύξηση παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, ενεργειακή απόδοση) ενώ σημείωσε ότι θα μπορούσε να πει το ίδιο και για τις προοπτικές για το 2030 επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι στόχοι για τότε είναι «πολύ πιο απαιτητικοί και η Ελλάδα-προκειμένου να ανταποκριθεί- πρέπει να προσαρμόσει την οικονομική της ανάπτυξη που βρίσκεται στο προσκήνιο στην πολιτική για την ενέργεια και το κλίμα.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Σέφκοβιτς είπε ότι « προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα μέλη μας να επιτύχουν αυτούς τους στόχους. Έχουμε υιοθετήσει ένα σημαντικό ενεργειακό πακέτο με νομοθετικές ρυθμίσεις το οποίο ονομάζεται Clean Energy For All και μεταρρυθμίζει με τον πιο κατανοητό τρόπο την παραγωγή, τη διανομή και την κατανάλωση. Χθες υιοθετήσαμε το πακέτο για την καθαρή κινητικότητα (Clean Mobility) η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων τη μείωση των εκπομπών CO2 στις μεταφορές κατά 30%». Προς αυτή την κατεύθυνση, οι αυτοκινητοβιομηχανίες κατασκευάζουν πιο αποδοτικά οχήματα και το 2020, όπως σημείωσε ο κ. Σέφκοβιτς, θα δούμε να παράγονται περισσότερα αυτοκίνητα χαμηλών ρύπων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider