Την απαισιοδοξία του για το μέλλον της χώρας εκφράζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, καθώς δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να τα βγάλει πέρα. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «κανένας σοβαρός επενδυτής δεν έρχεται στην Ελλάδα με τέτοιο φορολογικό σύστημα», ενώ μόνο με μια βαριά ρήξη θα μπορέσει η χώρα να πάει μπροστά. Μιλώντας στο insider.gr o κ. Μπουτάρης τονίζει πως χρειάζεται αναδιοργάνωση του κράτους ενώ η κρατική μηχανή πρέπει να μπολιαστεί με νοοτροπία ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Επιπλέον, τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ξενόγλωσσων πανεπιστημίων που θα προσελκύσουν φοιτητές από όλα τα Βαλκάνια ενώ –μολονότι υποστηρίζει τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης- δεν είναι καθόλου σίγουρος για την πλήρη απελευθέρωση.
Πώς μπορεί να βελτιωθεί η τοπική αυτοδιοίκηση; Πρέπει να δοθούν περισσότερα κονδύλια στους δήμους ώστε να λειτουργήσουν σωστά;
Δεν είναι θέμα κονδυλίων, είναι θέμα αρμοδιοτήτων. Πρέπει να ξεκαθαρίσει κατ’ αρχήν τι κάνει η Περιφέρεια και τι κάνει ο Δήμος. Στη Θεσσαλονίκη οι φωτεινοί συματοδότες ελέγχονται κατά 70% από την περιφέρεια και κατά 30% από το Δήμο. Εδώ και τρία χρόνια είπαμε στην περιφέρεια να πάρει το 30% για να τους ελέγχει όλους. Ακόμα δεν έχει γίνει.Η Περιφέρεια διαχειρίζεται όλα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και η όποια διαβούλευση γίνεται τύποις. Η Περιφέρεια κανονικά πρέπει να ακούει τι θέλουν οι δήμοι και να αξιολογεί. Είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπάρχει κινητικότητα ώστε να αναγνωριστούν οι μητροπολιτικές ενότητες και να ξεκαθαρίσουν οι ρόλοι της περιφερειακής διοίκησης και των δήμων ώστε να γίνει κάτι. Όταν οι δήμοι είναι ευνουχισμένοι και δεν έχουν δυνατότητες να κάνουν πράγματα, οι άξιοι άνθρωποι δεν πρόκειται να ασχοληθούν. Σας το λέω με όλη την απογοήτευση που έχω αισθανθεί όλα αυτά τα χρόνα για τις παλινωδίες και τις τραγικές αντιμετωπίσεις.
Με δεδομένο ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο περίπλοκα;
Θα γίνει ακυβέρνητο το σύστημα. Διότι εάν υπήρχε μια απλή αναλογική που θα έδινε τη δυνατότητα συνεναιτηκών διοικήσεων, το καταλαβαίνω. Αλλά επειδή δεν υπάρχει πολιτική ωριμότητα για κάτι τέτοιο, το αποτέλεσμα –χωρίς να είμαι μάντης κακών- είναι ότι ουσιαστικά θα προωθηθεί το αλισβερίσι. Τι μου δίνεις για να ψηφίσω. Εμείς είχαμε δημοτική αστυνομία 180 άτομα. Όταν καταργήθηκε, μείναμε δύο χρόνια χωρίς και έγινε χάος. Εν τέλει επανήλθαν 60 δημοτικοί αστυνομικοί, δηλαδή είχαμε 30-35 άτομα στη βάρδια. Κάναμε μια πρόταση στο Υπουργείο Εσωτερικών να χαρακτηρίσει τα πρόστιμα που κόβει η δημοτική αστυνομία ανταποδοτικά. Που σημαίνει ότι τα χρήματα θα πηγαίνουν μόνο στη δημοτική αστυνομία. Με αυτά τα λεφτά που θα εισπράτταμε, θα μπορούσαμε να είχαμε πάνω από 250 αστυνόμους και να συντηρούμε ένα στόλο αυτοκινήτων χωρίς κανένα πρόβλημα. Δεν το δέχθηκε.
Πρόσφατα κάνατε άνοιγμα προς τα Σκόπια, μια κίνηση που σχολιάστηκε έντονα. Ποιο είναι το σκεπτικό σας;
Τη διπλωματία των πόλεων την έχουμε ξεκινήσει από την πρώτη μέρα. Σκεφτήκαμε ότι δεν μας νοιάζει αν υπάρχουν πολιτικές διαφορές μεταξύ Αλβανίας, Τουρκίας, Σκοπίων. Εμάς μας νοιάζει να καλλιεργήσουμε τις σχέσεις μεταξύ των πολιτών των δύο χωρών μέσα από τις πόλεις, για να δούμε ότι οι Σκοπιανοί δεν έχουν κέρατα και ότι είναι πολιτικοί οι λόγοι που θέλουν να λέγονται απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τους είχα πει «είστε χαζοί. Έχετε μια ιστορία σλαβική η οποία είναι εξαιρετική. Γιατί την αποποιείστε και θέλετε να λέτε σώνι και καλά ότι είστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εμείς αμφιβάλλουμε αν είμαστε απόγονοι του Μεγαλέξανδρου. Εσείς που ήρθατε χίλια χρόνια μετά στην περιοχή, λέτε ότι είστε απόγονοι του Μεγαλέξανδρου; Να το πουν οι Αιγύπτιοι, να το πουν οι Βαβυλώνιοι το καταλαβαίνω. Εσείς τι σχέση έχετε; Δεν ήσασταν καν στην περιοχή». Με αυτή τη λογική πάμε στις πόλεις αυτές και λέμε αυτοί είμαστε, και συγχρόνως έρχονται τουριστικοί πράκτορες, ξενοδόχοι και τα πανεπιστήμια.
Είναι δηλαδή τόσο σημαντικά τα Πανεπιστήμια;
Τα πανεπιστήμια είναι για τη Θεσσαλονίκη τεράστια περιουσία. Πέρα από το ότι η παρουσία 120,000 σπουδαστών στην πόλη αφήνει 100 εκατομμύρια το μήνα, η παρουσία ξένων σπουδαστών στη Θεσσαλονίκη δημιουργεί διπλό όφελος. Καλλιεργούνται καλύτερες σχέσεις και γίνονται καλοί πρεσβευτές. Αλλά για να πάρει βίζα ένας Βούλγαρος, ένας Σκοπιανός θα του βγει η ψυχή. Στα Βαλκάνια σπουδάζουν πάνω από 30.000 Έλληνες. Πώς θα έρθουν οι ξένοι να σπουδάσουν εδώ αν δεν έχεις ξενόγλωσσα τμήματα.
Θεωρείτε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό; Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για τη χώρα;
Η αισιοδοξία μου για την Ελλάδα έχει πάψει να υπάρχει. Είμαι 75 χρονών, είδα και είδα πράγματα στη ζωή μου, δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να τα βγάλει πέρα. Οποιαδήποτε κίνηση πάει να κάνει το δημόσιο, είναι τόσο στρεβλή και τόσο παρανοϊκή. Αν δεν μπολιάσετε την κρατική μηχανή με νοοτροπία ιδιωτικής πρωτοβουλίας, δεν γίνεται τίποτε. Η λύση για την Ελλάδα έχει δύο επίπεδα: το ένα είναι να καλέσουμε μία, δύο, πέντε, 15 εταιρείες για να κάνουν την οργάνωση του ελληνικού κράτους. Οργάνωση τι θα πει: οργανόγραμμα, επίπεδα εξουσίας, διαδικασίες και αξιολόγηση. Και επιπλέον, από κάποιο βαθμό και πάνω να καταργηθεί η μονιμότητα και να υπάρχει ανανέωση της σύμβασης με βάση την αξιολόγηση. Και εκτός από αυτό, οι προϊστάμενοι και οι διευθυντές του δημοσίου να έχουν περάσει μια σοβαρή σχολή δημόσιας διοίκησης και από την άλλη να μπορεί το δημόσιο να αναζητήσει στελέχη του δημοσίου από όπου θέλει, όχι μόνο από το δημόσιο. Και κανένα από τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Αν δεν γίνει μια βαριά ρήξη, δεν πρόκειται να πάμε μπροστά. Κανένας σοβαρός επενδυτής δεν έρχεται στην Ελλάδα με τέτοιο φορολογικό σύστημα.
Από την άλλη όμως βλέπουμε τον τουρισμό στην πόλη να αυξάνεται. Δεν είναι αυτό ένα αισιόδοξο μήνυμα;
Τουριστικά πάμε καλά. Τα ποσοστά είναι αυξημένα, αλλά ξεκινήσαμε από το μηδέν. Τώρα είναι η πιο δύσκολη ώρα. Τώρα πρέπει να κάνουμε πράγματα. Ώστε όσοι ήρθαν, όταν ξανάρθουν να που «τι καλύτερα που έγινε». Οι καλύτεροι πελάτες στη Θεσσαλονίκη είναι οι Τούρκοι. Από το μηδέν που παραλάβαμε, έρχονται 100.000 το χρόνο. Σε σχέση με το ένα εκατομμύριο που έρχονται σε όλη την Ελλάδα, δεν είναι τίποτε. Αλλά η Θεσσαλονίκη δεν ήταν ποτέ τουριστικός προορισμός. Ούτε καν πεντάστερα ξενοδοχεία δεν είχε. Ήταν εμπορικά ξενοδοχεία που φτιάχθηκαν για την έκθεση. Φέτος έγιναν οκτώ μικρά ξενοδοχεία, τα οποία έδωσαν άλλον αέρα. Αυτού του τύπου ο τουρισμός μας ενδιαφέρει. Τα μεγάλα ξενοδοχεία είναι πολυέξοδα και απευθύνονται σε τουριστικά πακέτα. Τα μπουτίκ ξενοδοχεία απευθύνονται σε ένα πιο ψαγμένο κοινό. Διεθνώς έχει κάπως αποκατασταθεί το όνομα της Θεσσαλονίκης. Πιστεύω ότι ο τουρισμός και τα πανεπιστήμια είναι δύο κεφάλαια που έχουν πολύ ακόμα δρόμο για να αποδώσουν.
Πρόσφατα εγκαινιάσατε μια νέα εφαρμογή για την ελεγχόμενη στάθμευση στη Θεσσαλονίκη. Θεωρείτε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα;
Το πρόβλημα με το παρκάρισμα στη Θεσσαλονίκη είναι άλυτο. Δεν υπάρχουν πάρκιν και δεν υπάρχουν και ελεύθεροι χώροι για να δημιουργηθούν πάρκιν. Το δεύτερο είναι ότι ο πολίτης έχει μάθει σε μια ανομία. Και θεωρεί ότι τα σήματα της τροχαίας είναι αστική διακόσμιση. Αυτή η ανομία έχει μπει στη συνείδηση του καθενός. Ο μόνος τρόπος για ξεριζωθεί αυτό είναι η αυστηρότητα. Γι’ αυτό ξεκινάμε από συγκεκριμένες περιοχές όπου μπορούμε να αστυνομεύσουμε. Ξεκινάμε από το κέντρο της πόλης για να δει ο κόσμος τη διαφορά. Από το Δεκέμβριο αλλάζουν και οι λεωοφορειόδρομοι. Και αυτά τα δύο δίνουν πολύ περισσότερες θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης στο εμπορικό κέντρο. Με τη λογική ότι ο επιχειρηματίας δεν θέλει να βάλει το αυτοκίνητο μπροστά στο μαγαζί του. Χρειάζεται η θέσει για εκείνον που θα μπει, θα ψωνίσει και μετά από 20-30 λεπτά θα την ελευθερώσει. Διότι οι μόνιμοι κάτοικοι χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους κυρίως το Σαββατοκύριακο. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας: Να μάθουν να ζουν σε πόλεις και όχι σε χωριό. Στα χωριά αφήνουν τα αυτοκίνητά τους μπροστά στο σπίτι τους.
Ταυτόχρονα, αλλάζετε και τους όρους για τα τραπεζοκαθίσματα, κάνοντας τη διαδικασία σαφώς πιο αυστηρή. Γιατί;
Είναι ένα θέμα πολύ πολύπλοκο. Και εκεί είναι θέμα αστυνόμευσης. Στη νέα κανονιστική εγκύκλιο, είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν δύο μέτρα ελεύθερου χώρου για να κυκλοφορεί ο πεζός. Αν δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος, δεν δίνουμε άδειες για τραπεζοκαθίσματα. Επίσης, όπου βγαίνουν τραπεζοκαθίσματα, θα υπάρχει ντεκ, το οποίο θα είναι πάνω στην οικονομή. Όχι «σάντουιτς». Και έτσι θα περιορίσουμε την παραβατικότητα, η οποία είναι αυτονόητη. Θα πέσουν και τα ενοίκια, γιατί οι ιδιοκτήτες θα καταλάβουν ότι με τα έσοδα που θα έχει το κατάστημα δεν θα μπορέσει να αντέξει το ενοίκιο. Και δεν μας πειράζει να εισπράττουμε λιγότερα δημοτικά τέλη, αρκεί να είναι καλύτερη η πόλη.
Υπάρχει κάποια άλλη πρωτοβουλία του Δήμου για τη βελτίωση της πόλης;
Αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό για την πόλη είναι η ανέγερση του Μουσείου το Ολοκαυτώματος. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018 θα γίνει ο διαγωνισμός για την κατασκευή του και ελπίζω μέχρι το τέλος του 2019, αν όλα πάνε καλά να έχει ολοκληρωθεί. Αυτό είναι μια τέραστια ιστορία για τη Θεσσαλονίκη, γιατί παράλληλα θα γίνει ανάπλαση του οικοπέδου του ΟΣΕ. Είναι μια έκταση 180 στρεμμάτων που θα γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο, ώστε να αναπτυχθεί η περιοχή. Και παράλληλα θα γίνει η ανέγερση του σχολείου. Το οποίο ναι μεν θα λέγεται και θα είναι Εβραϊκό Σχολείο, αλλά θα είναι ένα σχολείο στο οποίο θα έχει πρόσβαση οποιοσδήποτε θέλει, στα πρότυπα των αντίστοιχων αμερικανικών, γαλλικών και γερμανικών.
Πρόσφατα ταχθήκατε υπέρ της νομιμοποίησης της φαρμακευτικής κάνναβης; Θα συζητούσατε και την πλήρη απελευθέρωση;
Η χρήσης της κάνναβης για φαρμακευτικούς σκοπούς είναι απολύτως απαραίτητη. Αποδεδειγμένα έχει κάποιες –αν όχι φαρμακευτικές- παυσίπονες δράσεις. Για την πλήρη απελευθέρωση δεν είμαι πολύ σίγουρος. Εκείνο που ξέρω είναι ότι θα μπορούσε να γίνει μια νομιμοποίηση ακόμα και για μη χρήστες. Είναι μια κίνηση επίνδυνη. Θα μπορούσε τότε, ένα παιδί 16-17 χρονών που ξεκινάει το τσιγάρο να δοκιμάσει και χασίς. Είναι πολύ επικίνδυνο. Και είναι πολύ επικίνδυνο τώρα γιατί δίπλα στο χασίς, το βαποράκι θα τον πάει και αλλού, σε άλλες καταστάσεις, και η επόμενη φάση είναι η ηρωίνη. Αν είναι όμως σχεδόν νομιμοποιημένο, παύει να έχει τη γοητεία του παράνομου. Και ειδικά σε αυτές τις ηλικίες, τα παιδιά κάνουν ό,τι παράνομο γίνεται. Έχω τρία παιδιά και έξι εγγόνια και ξέρω πώς λειτουργεί το σύστημα. Ό,τι είναι παράνομο είναι γοητευτικό. Δεν πρέπει το οικονομικό θέμα. Πρέπει να γίνει για τη ζωή των κατοίκων. Να μην έχουμε την παρανομία, να μην έχουμε την κατάρα που φέρνει η χρήση ναρκωτικών.